Ако преживяемостта на жени с рак на гърдата у нас

...
Ако преживяемостта на жени с рак на гърдата у нас
Коментари Харесай

Преживяемостта на мъже и жени с рак на гърдата у нас - много под средната за Европа

Ако преживяемостта на дами с рак на гърдата у нас е с 10 % под междинната за Европа, то във връзка с рак на гърдата при мъжете – преживяемостта тук е с цели 20 на 100 по-ниска. У нас с рак на гърдата годишно се диагностицират към 45 мъже. Заболяването е рядко, само че скрининг и предварителна защита за него няма, осведоми Дарик доктор Мариела Василева от Втора хирургия на Александровската болница. Тя акцентира, че дълги години си е задавала въпроса за какво преживяемостта у нас е по-ниска, откакто разполагаме със същите благоприятни условия за оперативно лекуване, лъчелечение и лекарствена терапия. Категоричен отговор все още няма.

„ Преживяемостта от онкологични болести в България е доста тежък и сложен въпрос, тъй като тя при всички локализации е с най-малко 10 % по-ниска от междинната за Европа. Аз си задавах доста тези въпроси - за какво е по-ниска, откакто имаме същите благоприятни условия за оперативно лекуване, същите благоприятни условия за лъчелечение, за лекарствена терапия? Защо се случват тези проблеми? Но още не мога изцяло да отговоря на тези въпроси “, сподели доктор Василева.

Тя изясни, че това, което са съумели да създадат, е да основат един екип:

„ Аз, дружно с доктор Ася Консулова от Бургас. Д-р Консулова, връщайки се от Лисабон, пристигна с концепцията да разгледаме каква е обстановката с рака на гърдата при мъже в България. Свързахме се с националния раков указател и проф. Валерианова беше по този начин добра да ни даде информация за лекуванията, които са приложени за рецепторния статус и лекуването на мъжете в България с карцином на гърдата, лекувани сред 2002 година и 2014 година “

„ За тези 12 години това са 500 души, приблизително на година в България има 45 мъже, диагностицирани с рак на гърдата. Тук няма скрининг, също така данните демонстрират, че както преживяемостта на рак на гърдата при дами е 10 % под междинната за Европа, при мъже е 20 % под междинната за Европа “, добави експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР