Ако преференцията остане само за книги и учебници, вредата за

...
Ако преференцията остане само за книги и учебници, вредата за
Коментари Харесай

ДПС иска да няма ДДС за книги. А работодатели и КНСБ са против различните ставки

Ако преференцията остане единствено за книги и учебници, вредата за бюджета ще е ниска. Но пък ще се сътвори рисков казус.

© Николай Дойчинов В деня, в който държавно управление, работодателски организации и синдикати дискутираха концепциите на Българска социалистическа партия за диференциран Данък добавена стойност и съвсем единомислещо ги отхвърлиха, Движение за права и свободи внесе предложение за нулева ставка за учебници и книги. Преди седмица министър председателят Бойко Борисов също съобщи, че може да се намерения за отстъпка за книгите. Това слага ГЕРБ в забавна позиция при гласуването на предлагането на Делян Пеевски - финансовият министър Владислав Горанов към този момент се разгласи срещу каквито и да е промени на данъчните ставки, сходна е и позицията на ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Против по-ниски ставки на косвения налог за някои артикули се изрекоха и четирите работодателски организации, които участваха в сряда в тристранката, както и единият профсъюз - КНСБ. Темата за събаряне на Данък добавена стойност се трансформира в политическа в навечерието на изборите. Ако преференцията остане единствено за книги и учебници и не се разшири до храни и медикаменти, вредата за бюджета ще е ниска. Но пък ще се сътвори рисков казус.

Какво предлага Движение за права и свободи

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Призводството и разпространяването на научна, художествена и образователна литература да е с нулева ставка. Това оферират Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Халил Летифов от Движение за права и свободи. Промените в Закона за Данък добавена стойност са написани като преходна и заключителна наредба към предложенията им за второ четене на Закона за бюджет 2019 година по отношение на финансирането на политическите партии. Четиримата оферират и с парите от бюджетния остатък, както и спестените пари от отпадането на финансирането на партиите да се сътвори бюджетен фонд за строителство на детски градини, като всички държавни и общински градини през него станат безвъзмездни. И сега таксите за обществените детски заведения са релативно ниски (60 лева на месец в София, например), защото страната ги дотира. Текстовете са без претекстове, няма и оценка на въздействието. Т.е. не ясно какъв ще е резултатът за бюджета от отпадането на Данък добавена стойност за книги и учебници, само че пък в случай че се направи изключение за този бранш, по-късно се дава коз всеки различен бранш да упорства за по-ниска ставка за своя артикул или услуга (още по тематиката вижте тук). По въпроса с градините въпреки всичко ще са нужни обилни средства - по груби калкулации единствено за София годишно ще трябват 30 млн. лева

Предложенията идват откакто преди няколко седмици Пеевски разгласи, че партията му обмисля да предложи по-нисък Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и книгите и безвъзмездни детски градини. Междувременно Движение за права и свободи организираха няколко срещи с производители на хлебни произведения и с лекарствения бранш, само че обявиха, че за там са нужни още разбори, преди да решат дали да поддържат по-нисък индиректен налог и за тях.

Ако се понижат косвените налози, ще се вдигнат директните

Междувременно на свое съвещание Националният съвет за тристранно съдействие отхвърли концепциите на Българска социалистическа партия за по-нисък Данък добавена стойност за избрани храни и медикаменти. Против се оповестиха всички работодателски организации и КНСБ, които бяха безапелационни, че това няма да докара до намаление на цените на въпросните артикули. Мярката беше подкрепена само от КТ " Подкрепа ", до момента в който от другия профсъюз се изрече позиция, че по-скоро може да се намерения за понижаване на общата ставка на Данък добавена стойност от 20 на 15% (минималната разрешена в ЕС).

" Намаляването на Данък добавена стойност няма да промени цената за крайния консуматор. Това няма да стане нито при понижаване на общата ставка, нито при диференцираните ставки ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов. " От основаването на системата за Данък добавена стойност всички страни след 80-те години се стремят да реализират синхронизация и единност на ставките. Силни синдикати и слаби държавни управления са довели до тази фрагментация на налога в Европа и повярвайте, че нито един мой сътрудник финансов министър не е благополучен от това ", съобщи още Горанов. Според него намаляването на Данък добавена стойност наложително ще докара до нарастване на директното облагане, т.е. на налозите върху приходите и облагата.

" Най-погрешният вероятен инструмент за реализиране на правдивост на уязвимите групи хора е посредством смяна на Данък добавена стойност, тъй като той важи еднообразно както за хората с високо материално състояние, по този начин и за тези с по-ограничени благоприятни условия. През налозите никой не си оправил стопанската система и не е постигнал правдивост в обществото ",
добави финансовият министър.

По разнообразни оценки, в случай че ставката на Данък добавена стойност за брашно, яйца, хлебни произведения, месо, мляко и медикаменти бъде намалена (както предлага БСП), приходите в бюджета ще паднат с към 1 милиарда лева Липсват данни за книжния пазар в България, само че съдейки по приходите за 2017 година на най-големите сдружения от бранша, той надали надвишава 100 млн. лева годишно. Въпросът тук е по-скоро в крайния резултат от въвеждането на нулева ставка за учебници и книги, както и какво ще се случи с данъчната система, в случай че бъде надупчена като швейцарско сирене през разнообразни преференции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР