Ако представата ви за пълноценен ден в планината изключва атмосферата

...
Ако представата ви за пълноценен ден в планината изключва атмосферата
Коментари Харесай

В четвъртия мандат: На Витоша всичко си е същото

Ако визията ви за пълностоен ден в планината изключва атмосферата на мол преди празници, не ходете на Витоша на 5 февруари. Или най-малко не на Алеко и Златните мостове. Ще е като в мол преди празници, в случай че времето е хубаво. Ще има паркирали коли от двете страни на пътя километри надолу, които пък ще пречат на качващите се и слизащи коли да се разминат; провиращи се сред изгорелите газове хора, мъкнещи всичко, уместно за пързаляне, в това число надуваеми дюшеци; и доста нерви.

На 5 февруари, сряда, е междусрочната почивка на учениците и стотици родители ще желаят да заведат децата си на планина, на чист въздух и здраве, плюс тройка кюфтета. Така вършат и в останалите неучебни дни, да вземем за пример през коледната почивка. Всяка година. И всяка година стопанинът на тази част на Витоша – Столичната община, се прави, че не вижда какъв безпорядък и скотщина настават в естествения парк. Защото както 5 февруари, по този начин и половината от дните от другите ваканции, са работни дни. А в работни дни, съгласно кметството, няма кой да върви в планината, и надлежно – общината няма никакви задължения. Единствено в празнични дни важат органиченията, наложени от кметството – достъпът на коли се стопира от 11 до 15 часа, а придвижването се провежда и управлява от общинска полиция. И макар че хаосът се повтаря всяка почивка, общината не прави нищо. Което е нормалното й държание, изключително когато става дума за Витоша.

Достъпът

Макар да е на един хвърлей от града, Витоша е незаконно недостъпна. През зимата до Алеко има въжен превоз – Симеоновският, който коства 17 лева за възрастен, 12 лева за дете и 6 лева за куче, или 40 лева за семейство с две деца под 7 години, и 35 лева, в случай че детето е едно. Да не приказваме за положението на самия въжен превоз, който всяка зима съумява да блесне с някоя повреда – да спре за час в студа, да замръзне или от него да падне дете.

Има и градски превоз, само че той също работи единствено в почивни дни, туктам (през половин час в час пик) и до 16.50 ч. в посока София. Ако човек в действителност желае да стигне до планината, би трябвало да хване автобуса от първите му две спирки, тъй като на идващите не е несъмнено, че ще успее да влезе. На слизане пък следва да прояви темперамент при конкуренцията с останалите искащи да употребяват рейса, другояче рискува да чака най-малко половин час до идващия курс. До Златните мостове ситуацията е съвсем същото, само че без въжен превоз. През лятото нещата стоят по същия метод, единствено лифтът работи само през уикенда.

Затова и би трябвало да си много твърдоглав и стимулиран, а също и леко перде, с цел да ползваш публичния превоз, изключително в случай че носиш и надуваем дюшек. А в работни дни напряко нямаш избор, в случай че нямаш и пари за въжен превоз. Затова се качваш с колата, даже да не се водиш от правилото, че не си вложил в автомобил, с цел да се возиш с бабите в автобуса. А и нали има отворен път до там.

И по този начин е от години. Затова и Алеко и Златните мостове съставляват чисто и просто кочина.

 Хаосът се повтаря всяка почивка, само че общината не прави нищо.
© създателят

Хаосът се повтаря всяка почивка, само че общината не прави нищо.

Обещанията

На фона на това общината: Удължи възбраната за влизане с кола в парка от 11 до 15 ч. в почивни дни – преди този момент беше от 11 до 14 ч. – съвсем безсмислена мярка; пусна рейс през лятото и единствено в почивни дни до Витошко лале, където пък притежателят " Витоша ски " пусна седалковия лифт; разреши на частна компания да пусне безвъзмезден рейс през лятото (пак единствено в почивни дни) до Златните мостове за пешеходци и до Алеко за велосипедисти; пусна 15 електрически велосипеда, които против 15-20 лева могат да качат всеки до Тихия ъгъл или Златните мостове( " това е още една стъпка към по-чист въздух в нашия град, към по-чиста и зелена София ", разгласи кметът Йорданка Фандъкова, без да дава тип, че вижда разликата сред 15 колелета и 30-те хиляди коли в планината месечно). Освен че единствена общината не знае по кое време са ваканциите на учениците, очевидно единствено на " Московска " 33 са пропуснали да виждат, че светът, а около него и България, от дълго време не работи от понеделник до петък и не почива само в събота и неделя.

За сметка на това обещанията на общината и на кмета Фандъкова са великодушни. Като се почне от безкрайния и не стигащ до на никое място спор със притежателя на ски оборудванията и лифтовете " Витоша ски " да се пуснат редица неработещи лифтове, мине се през осведомителна акция, която да подсети на софиянци, че и Бистрица и Железница са Витоша, а до там има превоз и в работни дни (но нищо друго. В естествения свят администрацията взема ограничения за организация на несъмнено място, откакто откри, че потокът хора е ориентиран натам, вместо да се пробва да им изясни, че не би трябвало да вървят там, а другаде, където е благоворила да вземе мерки), през концепцията за буферни паркинги, в това число и под Алеко, и се стигне до предизборната стратегия на Фандъкова, превдиждаща възобновяване на Княжевския и Драгалевския въжен превоз и...повече градски превоз, по някое време през четвъртия й мандат.

Заповядайте на Витоша на 5 февруари или просто в почивен ден и ще оцените грижата на общината за скъпия подарък непосредственост до планина, който София още се води, че има. Всеки има право да иде в планината – с надуваем дюшек, за кюфтета на чист въздух, за ски или с цел да качи Черни връх на тичешком. Принципът обаче е: Не вземай нищо, не оставяй нищо и не убивай нищо, и той би трябвало да се съблюдава от всеки. И приучаването към спазването му напълно не е единствено въпрос на персонална настройка и съзнание. А става най-много със основаване и даване на подобаващи тласъци за запазване и уважаване на планината и нечовечен надзор и наказания при престъпването на разпоредбите.

 Паркиралите коли са от двете страни на пътя километри надолу.
© създателят

Паркиралите коли са от двете страни на пътя километри надолу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР