Ако преди три месеца БНБ аргументира затягането на капиталовите изисквания

...
Ако преди три месеца БНБ аргументира затягането на капиталовите изисквания
Коментари Харесай

БНБ подсили предупрежденията си за кредитния бум като включи и заемите за строителство

Ако преди три месеца Българска народна банка аргументира стягането на финансовите условия към банките най-вече с рисковете при жилищното кредитиране, в този момент тя леко втвърдява предупредителния звук. А обосновката й за новото повишаване на антицикличния финансов буфер с 0.5 пункта до 1.5% към този момент включва и други сегменти.

Решението на централната банка беше в огромна степен предстоящо. Още при започване на декември на конференцията " Банките и бизнеса ", проведена от " Капитал ", подуправителя на Българска народна банка Калин Христов загатна, че предстоят и още покачвания, като посочи, че сходно деяние типично не е еднократно, а начало на цикъл на потребление на инструмента за изстудяване на кредитирането.
Новият миг
Идеята на антицикличния финансов буфер е да служи като спомагателна отбрана при прегряване на кредитирането, а също и като инструмент на регулаторите да лимитират интензивността на банките. За задачата главно се следи отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайното му ниво. От 2015 година насам и даже и в този момент обаче то е негативно, което значи, че Българска народна банка би трябвало да фиксира буфера на 0%.

През 2018 година централната банка се възползва от опцията по европейските правила да взема под внимание и спомагателни знаци и по този начин да стимулира стягането.
Реклама
Като цяло новата мярката на Българска народна банка стъпва на същите причини като през септември, като главния фокус е върху засиления растеж при жилищните заеми. Новият миг е, че към този момент регулаторът е обезпокоен и по-още няколко линии - финансирането на жилищно строителство и търговски площи. " Текущата политика на банките за поддържане на кредитната интензивност в сегментите на жилищното строителство и на заемите, обезпечени с комерсиално и недвижимо имущество, въпреки и предпазена като самостоятелни кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и финансови буфери, има общосистемна проекция, което постанова продължение на самодейната позиция за построяването на буферен потенциал против цикличните опасности ", написа в известието на Българска народна банка.
Връщане към предкризисния проект
От април 2020 година по проект равнището на буфера трябваше да стане 1%, а от началото на 2021 година - 1.5%. Тези покачвания обаче бяха анулирани като част от ограниченията на Българска народна банка против резултатите от пандемията върху банките и равнището му остана 0.5%. Идеята беше по този начин секторът да не бъде изправен под спомагателен напън да обезпечава капитал в интервал на безспорна неустановеност, когато се чакаха загуби от затворени бизнеси и растеж на безработица.

Сега с възобновяване на стопанската система Българска народна банка се връща към предходния темп на стягане и по новия график от 1 октомври 2022 година банките би трябвало да поддържат равнище на буфера 1%, а от 1 януари 2023 година - 1.5%.
Теоретично с изключение на директната цел на буфера - " да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките ", има и спомагателна. А точно предстоящата потребност от повече капитал в бъдеще работи ограничаващо на кредитирането. Предвид относително високата финансова адекватност в българската банкова система обаче това има по-ограничено въздействие - главно за банките, опериращи при по-ниски равнища на индикаторите. Реклама Как работи системата от буфериВ Европейски Съюз от 2015 година важат едни и същи финансови условия за всички банки - 8% обща финансова адекватност, 6% капитал от първи ред и 4.5% базов капитал от първи ред (CET 1), като над тях всеки народен регулатор може да постанова в допълнение буфери. Българска народна банка през цялото време използваше два от тях в оптимално оторизации им размер - финансов буфер за систематичен риск (3%) и защитен финансов буфер (2.5% единствено върху експозициите в България, като за тези към други страни важи надлежно равнище от тамошния надзор). От началото на 2018 година работи и буфер за други редовно значими институции, чийто оптимален размер по правилник е 2%. В България той все още се ползва за осемте най-големи банки, като според значимостта му е в границите сред 0.5 и 1%. А от 2019 година беше въведен и въпросният антицикличен буфер 0.5%, който точно следва да се повишава.Всички тези проценти се вземат кумулативно, като по този начин условието за CET 1 за най-големите банки в страната след година ще доближи почти 12.5%, а за обща финансова адекватност - 16%. Според данните на Българска народна банка към септември регистрираните данни от банковата система по двата индикатора са надлежно 21.4 и 22.4%. Те бяха подкрепени от възбраната на Българска народна банка да се разпределят дивиденти като по този начин цялата облага за 2019 и 2020 година влезе в капитала на банките. А също и от решение на ЕЦБ, което краткотрайно извади от калкулирането на рисковите активи на банките някои класове - най-много експозициите държавен дълг в задгранична валута. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР