Ако преди няколко десетилетия някой ви беше казал, че устройства

...
Ако преди няколко десетилетия някой ви беше казал, че устройства
Коментари Харесай

Какво още би могла да прави Alexa?

Ако преди няколко десетилетия някой ви беше споделил, че устройства като Amazon Echo и Гугъл Home ще се трансфорат в елементарни битови артикули, евентуално не бихте му повярвали. Тогава обаче времето беше напълно друго, а през днешния ден несъмнено сме привикнали да чакаме доста от нашите технологии. Като виртуален помощник, Alexa измина дълъг път за относително къс интервал от време. През последните няколко години, откогато се появи на пазара, към рутинните си функционалности тя добави и редица нови умения като опция за позвънявания и текстообработка. Въпреки това, създаването на Amazon към момента не е приключен AI-виртуален помощник.

Прочетете още: Тенденции във войната на цифровите асистенти през 2018 година

Истината е, че, макар всички благоприятни условия на Alexa, технологията към момента няма опциите да организира същински диалог. Тя не се показва изключително добре и при задаването на въпроси, които включват малко по-усъвършенствано търсене в интернет. В бъдеще потребителите биха желали да видят няколко основни AI-способности, които биха я издигнали от образован представител в в действителност самостоятелен помощник, който разчита по-малко на човешки команди и повече на личните си интуитивни качества.

Ето някои неща, които Alexa към днешна дата не може да направи, само че биха я трансформирали в 100-процентов AI-асистент.

Поддръжка на същински диалог

Към днешна дата можете да говорите на Alexa, само че не можете в действителност да разговаряте с нея. Представете си, в случай че можехте да споделите с асистента си по какъв начин е минал денят ви, а той да има функционалността да ви даде противоположна връзка и да ви посъветва какво да вършиме в дадена обстановка. Или пък си представете да можехте да накарате Alexa да ви помогне в готвенето, диктувайки ви предписания, и когато ѝ кажете: “Alexa, задръж за една секунда, водата още не е загряла ", тя да ви отговори: " Добре, г-н…..., уведомете ме, когато водата стане подготвена, и аз ще ви кажа идната стъпка. "

Идеята Alexa да стане като Джарвис от кино лентата “Железният човек” несъмнено ви наподобява пресилена, само че това може да се окаже по-близо, в сравнение с си мислите. Yahoo Finance оповестява, че Ал Линдзи, вицепрезидент на Amazon, отговарящ за Alexa, към този момент обмисля опцията един ден потребителите да могат да организират пет, 10 или двадесет минутен диалог с персоналния си помощник.

" За да се осъществя изцяло тази визия, трябват доста неща – тя да е с вас на всички места, да можете да си говорите с нея, където и да сте, да може тя да направи за вас всичко, което си представяте, когато чуете словосъчетанието “интелигентен асистент”, и в последна сметка всичко това да се случва посредством един изцяло неналожителен диалог ", разяснява Линдзи.

Изследвания и решение на комплицирани математически задания

За да бъде изцяло ефикасен помощник, в идеалния случай Alexa би трябвало да може да организира същински, задълбочени проучвания. Говорим за вид, при който потребителите биха могли да се извърнат с думите: " Хей, Alexa, кажи ми какви съмнения е имало на жилищния пазар в София през 2016 година " или " Alexa, можеш ли да ми дадеш систематизирани данни за потреблението на биологични храни в Бургас? "

По същия метод, би било хубаво, в случай че асистентът на Amazon имаше по-големи благоприятни условия в пресмятането. И в този момент Alexa има принадлежности, които могат да решат съществени аритметични уравнения и алгоритми, само че огромна част от тях изискват от потребителя да познава математиката задоволително добре, с цел да може да вкара уравненията по доста характерен метод, а други ще му поднесат избран вид математика, само че няма да му разрешат да зададе съответни въпроси.

Например, с цел да употребява един от инструментите на Alexa за решение на квадратни уравнения сега, потребителят би трябвало да каже нещо от рода на: “Alexa, пресметна квадратното уравнение, като използваш 3 за a, 2 за b и 4 за c.” Това изисква потребителят да знае по какъв начин да откри a, b и c и по кое време да приложи квадратно уравнение.

Ако виртуалният помощник имаше опция да прави по-безпроблемно комплицирани калкулации, човек можеше просто да прочете формулата и да изиска от Alexa да реши или опрости и изясни стъпките за решение на уравнението. По този метод потребителят няма да се нуждае от предварителни знания. Само си помислете какво би означавало това за учениците!

Истински преводач

Alexa може да превежда елементарни думи и изречения от британски на други езици. Например, можете да кажете " Alexa, попитай преводача по какъв начин e изразът " Как сте? " на италиански език?” или " Alexa, отвори преводача, по какъв начин би трябвало да попитам “Къде е банята?” на испански? ". В този случай тя в действителност може да ви помогне.

Въпреки това, Alexa не може дa преведе какво споделя един човек на различен език, както би го направил преводач-човек. Също по този начин няма по какъв начин да поискате от асистента на Amazon да превежда дълги диалози от различен език – от полски на български, примерно.

Ако Alexa развие умения за рационализиране на превода, т ова ще рзакрие голям брой благоприятни условия за студенти, бизнес експерти и други консуматори, които употребяват виртуалния помощник. Това, в действителност, ще отстрани езиковата преграда и ще можем да си приказваме в живо време с който си пожелаем, без значение дали беседваме на еднакъв език.

Засилено машинно образование

В близко бъдеще Alexa сигурно ще отиде надалеч оттатък осъществяването на гласови команди и заключване на входната врата. Може би даже ще може да се самообучава – да научава за вас, за живота ви, за персоналните ви практики и занимания. Представете си, че пристигна миг, в който Alexa ще схваща по какъв начин е минал денят ви единствено по тона на гласа ви и характерностите на държанието ви , тъкмо както човек би могъл да направи това , а за какво не и да ви дава препоръки коя с коя дреха да комбинирате. Е, това, последното, може би е прекомерно ексцентрично. В последна сметка, за в този момент можем да се радваме, че има кой да изгася лампите, когато ги забравим.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР