Ако повишават доверието в изборите едно нещо – то е

...
Ако повишават доверието в изборите едно нещо – то е
Коментари Харесай

Проф. Констатинов: На СИК ще трябва да се забрани да събира числа

Ако покачват доверието в изборите едно нещо – то е положително, само че в случай че понижава доверието – значи е неприятно. Очевидно е, че щом основава напрежение последното решение на ЦИК е неприятно. Това съобщи математикът проф. Михаил Константинов в студиото на Би Ти Ви.

Припомняме, че ЦИК реши във финалния протокол, който попълнят членовете на СИК, да се записва единствено общият брой гласове, а не както беше до момента - рубрика за гласове от машинно гласоподаване, рубрика за гласове от хартиени бюлетини и трета - сумарно. Така отпадат и опциите за контролни инспекции. По думите на  Цветозар Томов с по този начин взетото решение се пораждат опасности за честността на изборния развой. А от Политическа партия и БД апелират пред Административния съд скандалното решение на ЦИК, което действително прави допустимо да бъде манипулиран вотът на гласоподавателите

На комисиите би трябвало да им се забрани да събират. Те би трябвало да произведат два набора цифри – на машината и на хартиената бюлетина. Когато дойдат в Информационно обслужване там числата се събират. Само тогава няма да бъдат позволени неточности, разяснява математикът.

Той уточни, че в света има единствено четири страни, където се гласоподава машинно. Всички страни в Европа изхвърлиха машинния избор. Освен това – това с камерите е ненужно, тъй като няма да направи вота по-прозрачен.

Трябва във всяка СИК да има представители на всички политически сили. Те би трябвало да обезпечен честността на изборите, уверен е проф. Константинов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР