Ако попитате варненци какво се е случило на 7 юли

...
Ако попитате варненци какво се е случило на 7 юли
Коментари Харесай

30 години по-късно: Бивш разузнавач разказа в роман истината за страшния терористичен акт на Златни пясъци

Ако попитате варненци какво се е случило на 7 юли 1987 година пред хотел „ Интернационал “, хората, които знаят отговора, ще се броят на пръсти. Защото по това време понятието „ тероризъм “ бе табу за нещата, които се случват в България. Дори в случай че в интернационален курорт са хвърчали гранати, осколки са ранявали туристи, а две деца е трябвало да преживеят ужаса да препускат по пътищата на страната, отвлечени от трима въоръжени до зъби терористи.

30 години след атентата на Златни пясъци истината за случилото се в разгара на туристическия сезон през 1987-ма към този момент може да бъде прочетена – в  „ Не дърпай повторно дявола за опашката “.

Новият разказ на Павлин Павлов не е просто следващият документален роман за събитията, предшествали измененията през 1989 година Той е неповторима симбиоза от действителни мемоари, предадени с репортажна акуратност, праволинеен разбор на работата на службите и доста – но доста информация, поднесена с жив език и впечатляваща изразност, която не просто те „ вкарва в екшъна “, само че и отваря очите ти за детайлите на сегашното. Детайли, които, недай Боже, още веднъж да ни изкушат да дръпнем дявола за опашката.

 В премиерата на „ Не дърпай повторно дявола за опашката “, която ще е на следващия ден 22 март от 10:30 часа в Арт салона на Радио Варна, с изключение на създателя, ще вземат участие и негови някогашни сътрудници от Министерство на вътрешните работи, които също са били в центъра на събитията от 1987 година: Сава Денев, полковник от запаса (по това време зам.-началник на Окръжното ръководство на Министерство на вътрешните работи по линия на Държавна сигурност), който в продължение на 36 часа е бил в непрестанен разговор с терористите, и Любомир Димитров, полковник от запаса, някогашен шеф на РДВР-Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР