Ако попитате петима собственика на кучета дали тяхната животинка изпитва

...
Ако попитате петима собственика на кучета дали тяхната животинка изпитва
Коментари Харесай

Кучето ви вероятно ревнува дори когато си представя, че галите друго куче

Ако попитате петима притежателя на кучета дали тяхната животинка изпитва злоба от останалите четириноги, най-вероятно четирима ще ви отговорят утвърдително. Сега ново проучване демонстрира, че това държание може да бъде задействано даже тогава, когато хипотетичният противник за ласки и внимание не е в полезрението.

С други думи, кучетата имат умствената дарба да си показват обстановка, която би могла да ги накара да изпитват ревнивост (дори и да не я виждат напълно).

Тъй като не можем да попитаме кучетата непосредствено за техните усеща, сегашното проучване ни дава потребна информация за това, което евентуално се случва в съзнанието на животинчето, когато вижда (или не) нещо, от което си мисли, че би трябвало да ревнува.

„ Научните проучвания удостоверяват това, в което голям брой притежатели на кучета са уверени – кучетата демонстрират ревнивост, когато техният човешки другар си взаимодейства с евентуален противник – споделя психоложката Амалия Бастос от Оукландския университет в Нова Зеландия. – Ние искахме да изучим това държание по-подробно, с цел да определим дали кучетата могат, сходно на хората, да си показват обстановка, която провокира ревнивост. “

Смята се, че ревността при хората е директно свързана с възприятието за самоосъзнаване. Ето за какво проучването хвърля малко повече светлина и върху въпроса дали животинките осъзнават самите себе си, както и върху психологичните процеси, свързани с държанието на ревнивост, на което притежателите им стават очевидци.

Бастор и сътрудниците ѝ организират извършения с 18 кучета, които са следили по какъв начин техните притежатели седят или до реалистично изглеждащо подправено куче, или до цилиндър от мек вълнен плат. Фалшивото куче е изпълнявало ролята на противник за внимание, а цилиндърът – на надзорен детайл.

Веднъж щом кучето става очевидец на сцената сред неговия притежател и подправеното куче, сред тях поставена бариера, която закрива гледката към „ противника “, само че не и към индивида или придвижванията му. Впоследствие учените катурват подправеното куче и потупват притежателя по рамото му, сигнализирайки му че е време да се престори, че гали и приказва на към този момент изчезналото подправено куче. Реално индивидът е галил рафта, върху който се е намирал " противникът ". По този метод експертите са желали да избегнат подсъзнателните подсказки, които притежателят е можел да дададе на своя същински домакински любим и надлежно - да предизвика у него конкретна реакция. Използвани са общоприети изречения от вида на " Ти си доста положително момче. "

Процесът е още един и с цилиндъра, само че с дребни промени. Докато притежателят е приказвал и е галил цилиндъра по този начин, като че ли е същинско животинче (чрез същия вид общоприети фрази), кучето на притежателя е следило тези взаимоотношения, без те да се запречват с преграда.

Фалшивото куче е останало в региона – само че на към 1,5 метра от притежателя. То постоянно е било обърнато към него и постоянно – в полезрението на същинското куче.

Учените откриват, че кучето се е дърпало на своята каишка доста по-малко, когато е виждало цилиндъра, в сравнение с подправеното куче.

Били са следени три сходни с човешката злоба държания. Първо, държанието се е появило единствено тогава, когато е бил видян евентуален противник за внимание, второ – то се е следило и в случаите, когато са се случвали взаимодействия с този противник, които са били скрити за наблюдаващото куче.

Трето, заради обстоятелството, че същинското куче или си е представяло, че подправеното е участвало в границите на първия сюжет, или в реалност е участвало, когато притежателят е галил цилиндъра, учените могат да заявят с решителност, че ревностното държание е настъпило вследствие от взаимоотношението, а освен тъй като в региона е имало друго куче.

„ Тези резултати поддържат изказванията, че кучетата в реалност демонстрират ревниво държание – споделя Бастос. – Това е и първото доказателство, че кучетата могат да си показват предизвикващи злоба обществени взаимоотношения. “

Изследването е оповестено в Psychological Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР