Ако попитаме кой да е неспециалист дали рибата е подходяща

...
Ако попитаме кой да е неспециалист дали рибата е подходяща
Коментари Харесай

Опасно ли е да даваме риба на котката?

Ако попитаме какъв да е неспециалист дали рибата е подобаваща храна за котката, отговорът ще бъде позитивен. Всеизвестно е, че писаните са общоизвестни фенове на тази деликатесна храна.

За развъдчиците, стопаните и експертите по хранене на котките обаче този въпрос изисква в детайли пояснение, тъй като всеки грижлив собственик на мъркащ домакински любим би трябвало да бъде наясно до каква степен е потребна рибата за неговия питомец.

Храненето на котката с риба бързо отбрана организма на котаците, обезпечава им неповторими дози протеини и аминокиселини, включително омега - 3 и омега -6. Тази композиция от потребни субстанции е удобна за скелета и мускулите и сърцето на животното. Омега-мастните киселини усъвършенстват и репродуктивната им система.

Всекидневната приложимост на това същинско лакомство за четириногите пухчовци обаче крие доста опасности. Ако котката се храни всекидневно с риба, я дебне уролитиаза. Магнезият и фосфорът в рибата, които са в огромни количества, водят до нейното развиване, а минералните соли приключват процеса, увреждайки бъбреците и пикочните пътища на животното. Всички възрастни котки са податливи на това заболяване.

Рибата в менюто на котката би трябвало да бъде добре премислена, да се дава уравновесено, с цел да се извлекат единствено изгодите от нейната консумация.

Отделно стои въпросът за даването на сурова риба на котката. Неслучайно препоръките за хранене на котката постоянно съдържат предизвестие да не са дава сурова риба на животното, а единствено термично обработеното месо. Опасността идва главно от рибните черва, само че и суровото месо не е за предпочитане. Защо суровата риба е рискова за котките?

 Не хранете котката със сурова риба

Една от заплахите идва от хелминтовия паразит, който живее в рибата. Той предизвиква увреждане на жлъчката, черния дроб и стомаха. Късното им лекуване може да докара до гибелта на домашния питомец. Смята се, че речната риба е изключително рискова, само че морската също не трябва да се изключва от неприятните разновидности. Паразитите живеят и в морските риби и това е потвърдено с проучвания.

По-голямата заплаха идва от вътрешностите на рибата. От другите типове месо, в това число рибешкото, котките си набират тиамин - незаменимо вещество за обмяната на въглехидратите и за здрави нерви. Обратно на месото, вътрешностите на рибата унищожават тиамина. Активният ензим тиаминаза, съдържащ се във вътрешностите на рибата, щом попадне в храносмилателния тракт, незабавно разгражда витамин В1. Котето не може да усвои витамина и стартира да страда от неналичието му даже след 1-2 седмици хранене със сурова риба всеки ден.

Рибата би трябвало да се включва в хранителната диета на котката, само че при избрани правила: единствено в случай че е термично обработена, почистена от кости и се дава не повече от един път седмично. Солената, сушената, пушената и обработената по разнообразни способи риба е нездравословна за мъркащия ни домакински питомец.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР