Ако поне веднъж в живота си сте слушали песента Ти

...
Ако поне веднъж в живота си сте слушали песента Ти
Коментари Харесай

Легендарният Пол Анка навърши 80 г.

Ако най-малко един път в живота си сте слушали песента " Ти си моята орис " на Пол Анка, значи към този момент знаете, за какво този необикновен канадец от ливанско-сирийски генезис и американски паспорт, има толкоз доста фенове по света и музиката му не остарява в сърцата на хората. А на 30-и този месец той ще навърши 80, заобиколен от огромното си семейство - петте си дъщери, с техните фамилии, сина си и третата си брачна половинка, написа life.dir.bg.

Пол Албърт Анка е канадски поп, джаз и рок музикант - артист, текстописец и композитор, почетен със звезда в Холивудската алея на славата още през 1984-а година. Роден е в Отава на 30 юли 1941-ва година. Светът чува за пръв път името му, когато е единствено на 16.

Историята на фамилията му е почтена за филм. Прадядото на Пол Анка идва в Канада от Ливан. Бащата на Пол изхранва фамилията си, като продава сандвичи. Малкият пол, обаче, едвам 10-годишен, има фантазии - взема решение, че ще се занимава с музика и ще стане прочут. Първоначално пее в църковния хор на Антиохийската православна катедрала " Свети Илия ". На 13 образува триото " Боби Соксърс ", с други двама свои съученици.

Пее и свири на китара и пиано. В свободното си време учи доктрина на музиката. Тийнеджърите от триото изкарват по 15 $ на вечер из нощните клубове и са удовлетворени даже когато " пропуснат " да им платят, тъй като са щастливи да бъдат на сцената и да ги приветстват. Аплодисментитте остават " детската болест " на Пол Анка за цялостен живот. Но даже като напълно млад, той умеел добре да възнамерява крачките си към триумфа.

През една почивка отпътува при чичо си в Холивуд и записва първата си ария - " Blau Wile Deveest Fontaine " за компанията RPM. Песента се продава добре, само че не става шлагер. Големият късмет идва, когато по покана на една канадска група, той се озовава на прослушване на " ABC Paramount Records ".

Подписва първия си контракт, а първата му издадена ария се споделя " Diana " и е отдадена на едно момиче - Diana Ayoub, което работи като детегледачка. Песента се изкачва преди всичко в Щатите през лятото на 1957-а. Пол е на 16 и към този момент е звезда. Превръща се в кумир на тийнеджърите. Въпреки че е толкоз млад, към този момент е наясно, че за тази промишленост е належащо освен да си надарен, само че и да имаш добра визия. Бързо трансформира " арабския " си тип с пластична интервенция и съвременен стайлинг.

Печели добре и това трансформира живота на фамилията му. Преместват се да живеят в Ню Джърси, а бащата на Пол става управител в екипа на сина си, когато младокът отваря личен офис в Ню Йорк.

Още в първата година на сполучливия си старт - 1957-а, Пол Анка подхваща пътешестване до Европа и Африка. На идната година - през 1958-а отпътува дружно с Джери Лий Луис и Бъди Холи на турне в Австралия. До този миг не си е представял сходно нещо даже в фантазиите си.

Години по-късно ще опише, че попада на една подиуми с Джери и Бъди по някаква съдбовна случайност - европейски познавач чул парчето му " Диана " в магазинче за плочи на Бродуей. След време ще напише ария за Бъди Холи - " It Doesn't Matter Anymore ". Тази ария именитият артист записва малко преди гибелта си през 1959-а. За Пол Анка остава като прощаване с добър другар.

Толкова млад, съвсем дете, Пол се среща с съвсем всичко на сцената, зад кулисите и в действителния живот. Радостта и тъгата вървят ръка за ръка, само че той е насочен към триумфа. Вярва в шанса, и шансът го възнаграждава. На 17 го виждат и за киното. Снима се в първия си филм - " Let's Rock ".

Филмовата промишленост ще се трансформира във второто му огромно предизвикателство. Във втория му филм ще прозвучи песента " Lonely Boy ", отдадена на болната му майка. Тази ария слиза от екрана и заживява личен живот - на шлагер. За жал майката на артиста умира, когато той е на 18. Както нормално, търси разтуха за болката и тъгата в музиката.

Обръща тил на детството и стартира да пее пред стара аудитория в Лас Вегас. Смело и устремено сбъдва фантазиите си. Скоро може да си разреши да си купи платинен часовник и даже да откаже изявление за " Life ". Още преди да навърши 20, Пол Анка към този момент е огромна звезда. Най-продаваната звезда на " ABC Paramount Records ". Може да избира, и той прави своя избор - не възобновява контракта си с тази компания - подписва контракт с RCA.

В персоналния си живот е също толкоз динамичен, колкото и в творчеството. Има три брака, 5 дъщери и един наследник. Първата му брачна половинка Ан дьо Зогеб (ж. 1963 г.-2000 г.) е модел на стилната организация " Eileen Ford ". Двамата се срещат през 1962 година в Сан Хуан, Пуерто Рико. Ан го подарява с девойките, всяко от които кръщават с име, с начална писмен знак " А ": Аманда, Амелия, Антея, Алисия и Александра. Синът Итън е от втория брак на артиста с Анна Анка (ж. 2008 г.-2010 г.), с която артистът се развежда след къс и трагичен брак. Отнема родителските ѝ права, като потвърждава в съда, че тя е ненадеждна за майка. Преди да се оженят, Анна Оберг е била персонален треньор на артиста. Двойката се разведе през 2010 година и Пол Анка закупи цялостно настойничество над сина им Итън.

Самото момче дава показания пред съда, че " изпитва злост " към майка си, тъй че след обществено осветения от медиите скандал, за никого не бе чудно, когато през 2016-а година точно Итън води до олтара мащехата си - третата брачна половинка на Пол Анка - Лиса Пембъртън, и я придружаваше от самото начало на обилната гала в Бевърли Хилс.

Пресата следи интригата и отбелязва по какъв начин Лиса е нападната словесно от някогашната брачна половинка на Анка с думите: " Вземи живота ми! ", на което Лиса ѝ дава отговор умерено: " Имам живот с... вашето дете! " Пол Анка и Лиса имат 6-годишна връзка преди да сключат брак. В годината на сватбата им - 2016-а, тя е на 36, а той - на 75.

Бракът им наподобява благополучен и до през днешния ден. Пол Анка е спокоен и задоволен от живота си и обществено се похвали с това с къс, само че изчерпателен текст под фотография на фамилията си в Инстаграм, оповестена преди 2 години, във връзка 78-годишнината му. Певецът бе написал, че е благополучен, че е сбъднал още една своя фантазия - да има " огромно семейство ". От петте му дъщери най-известна в светските среди е щерка му Аманда, която е омъжена за холивудската звезда Джейсън Бейтман.

Мнозина разискват историята със сина на Анка - Итън, като демонстрация на свирепост от страна на артиста. Той публично лиши майката на сина си да вижда детето си. " Дори алкохолици и наркозависими имат право да виждат децата си!... ", споделя в съда юристът на Анна, само че явно зад това решение на Пол Анка се крият основателни аргументи от надълбоко съкровен темперамент, за които не можем да го съдим, без да ги познаваме.

През предходната година положението на Пол Анка възлизаше по непотвърдени данни на над 50 милиона $, в активи, пари и приходи. Според юрист на някогашната му брачна половинка, месечният му приход възлиза приблизително на 300 000 $. Основният източник на неговото благосъстояние са осъществяванията му на сцената, като артист. В същото време Пол Анка е прочут като човек, който живее прекомерно непретенциозно - великодушен за другите, само че не и към себе си. В доста изявленията споделя загатна за първата си инвестиция - 100-те $, с които потегля за прослушването в Ню Йорк. " Най-добре вложените пари в живота ми! ", споделя артистът, с носталгия по младостта си.

Освен на сцената и на киноекрана, Пол Анка записа стотици участия в малкия екран, сред които е и телевизионният сериал " Las Vegas ".

Певецът се " разписа " и в няколко бизнес-авантюри. Сред тях е един от първите клуб-ресторанти в Щатите - " Jubilation ", открит през 1978-а и считан за един от най-модерните за времето си нощни клубове в Лас Вегас. През 2012 година Анка става съосновател на стартирането на холографски технологии и член на Съвета на шефовете на ARHT Media.

Тези негови занимания, несъмнено, постоянно остават в сянката на актьора Пол Анка, който е освен артист, само че и притежател на премията Juno за композитор на годината. Родината му - Канада, го удостои през 1980-а година с достойнството да бъде признат в Залата на славата на канадската музика, а през 2005-а година, и с канадската Алея на славата. Още от далечната 1972-ра година улица в родния му град Отава, носи неговото име - Paul Anka Drive. През 1981-ва година градският съвет на Отава афишира датата 26 август, близка до рождения му ден, за " ден на Пол Анка ".

Пол Анка има двойно поданство - канадско по рождение, и американско, от 1990-а година. Този незабравим музикант и до през днешния ден написа музика и работи интензивно. През 50-те години на предишния век той е звездата, която прокарва пътя на " художниците на музиката ", както успешно се показва един музиковед, за Том Джоунс и Майкъл Джексън.

Хитовете на Анка от 60-те - " Самотно момче " (1959), " Постави главата ми на рамото ми " (1959) и мн. други, изпълваха душите на хората с романтика, която трогва и през днешния ден. Той е създател на емблематичната ария " Ти си моята орис ", " озвучила " любовта на не едно и две влюбени сърца по света.

Пол Анка е създател на шлагера на Франк Синатра " My Way " (1969) и на " She's a Lady " на Том Джоунс (1971). " My Way " става заглавна ария на едноименния албум на Франк Синатра от 1969-а година. Според спецове в музиката, оригиналът ѝ - " Comme D " Habitude ", е дело на французите Клод Франсоа, Жак Рево и Жил Тибо, и е излязъл две години по-рано, само че това ни минимум не разколебава публиката да харесва " My Way " такава, каквато я познаваме - в осъществяването на Синатра.

Пол Анка признава, че е разкрил песента по време на свое пътешестване във Франция. Когато се връща в Ню Йорк, пренаписва текста ѝ на британски и ѝ дава името " My Way ". Предлага я на Синатра в миг, в който той е в меланхолия и желае да напусне сцената. Така че тази ария се оказва избавителна за кариерата на легендата Франк Синатра.

Напред в годините, към наши дни, Пол Анка издаде доста албуми и написа доста песни. Албумът му " Body of Work " (1998) включва нови и модифицирани песни, изпълнявани независимо, или като дуети, с реализатори като Селин Дион и Пати ЛаБел. С албумите " Rock Swings " (2005) и " Classic Songs: My Way " (2007), Пол Анка премисли старите си шлагери.

Струва си да напомним и посмъртното " Това е то " на Майкъл Джексън през 2009-а, написано от Анка. По-късно тази ария е включена в албума " Duets " (2013), в който Анка пее с реализатори като Доли Партън и Уили Нелсън. През 2013 година е оповестена автобиографията на артиста - " My Way ", написана дружно с Дейвид Далтън.

Историята на " Това е то " също е доста забавна. Песента е написана взаимно от Пол Анка и Майкъл Джексън, с желанието им да бъде изпълнена като дует. Според Анка това се е случило още през 1983-та година, само че песента е записана чак през 2009-а в албума " Това е то ", който съпровожда документалния филм за последния концерт на Майкъл Джексън. За жал, премиерата на албума се състоява на 12 октомври 2009-а година, четири месеца след гибелта на Майкъл Джексън през юни 2009-а.

След време братята на Джексън прибавят вокали и спомагателни инструментариуми към оригинала, което става мотив за спор сред Анка и семейството Джексън. Първоначално братята на Майкъл го лишават от права върху песента, и откакто той ги заплашва със съд, му отстъпват 50 % от издателските права. Този скандал постави сянка върху паметта за Майкъл, с който Пол Анка е бил доста непосредствен в продължение на доста години.

30 март 2011 година Кевин Спейси, Шарън Стоун, Пол Анка и Михаил Горбачов на концерта в Роял Албърт Хол, отдаден на 80-годишнината на някогашния руски водач.

От всичко дотук може да се направи извода, че Пол Анка е освен един от най-големите реализатори и любимци на публиката от последните два века, само че и че той направи доста шлагери за свои сътрудници - бе техен другар и съидейник, значима част от кариерата и живота им. Нещо, което не се случва постоянно в музикалната промишленост.

Пол Анка запечата освен музиката си, само че и облика си в доста филми и телевизионни сериали. Той е същински космополит на нашето време, талантлив с голяма креативна сила и дълъг и пълностоен живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР