Ако помогне с вода на Перник София ще получи държавна

...
Ако помогне с вода на Перник София ще получи държавна
Коментари Харесай

Помагайки на Перник София ще получи държавна подкрепа за свой проекти, обяви Фандъкова

Ако помогне с вода на Перник София ще получи държавна поддръжка за реализацията на свои ВиК-проекти, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя добави, че става въпрос за ремонт на стената на язовир " Бели Искър " и създаване на реверсивна връзка на двата тръбопровода, които доставят с вода града.

Днес общинските съветници би трябвало да решат дали да разрешат по транспорт на вода от Рила през водоснабдителната мрежа на София за Перник. Според страната това е единственото работещо решение, с цел да не остане Перник напълно без вода, поради приближаването да мъртвия размер на язовир " Студена ". Градът е на режим от средата на ноември, като в този момент вода се пуска по седем часа дневно.

Йорданка Фандъкова повтори, че разрешението се дава против гаранции, че водата ще е единствено за питейни потребности, има опция за прекъсване на подаването при поява на риск за водоснабдяването на София и държавни гаранции за поддръжка на общинските ВиК-проекти.

Кметът на столицата уточни, че равнищата на язовирите, употребени за водоснабдяване на София се наблюдават в действително време, като при одобрение на прехвърлянето към Перник всяка седмица систематизирани данни ще се дават и на отрасловата комисия в Столичния общински съвет. Фандъкова сподели още, че проби са посочили, че спомагателното налягане във водопреносната мрежа на столицата не носи риск от спомагателни повреди.

" Аварии са вероятни, значимо е да са отстраняват бързо ", добави тя. В отговор на въпрос кметът на София сподели, че досега не е обсъждан вид София да приема евакуирани хора от Перник, в случай че там водоснабдяването спре.

По същата тематика ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи, че водният баланс на София е повече от добър. " Около 400 млн. кубика вода има в язовирите, при консумация от столицата от 140 млн. за година ", добави той. И Герджиков акцентира, че във всеки един миг София ще може да спре стартирането на водата към Перник.

Всичко за водната рецесия в Перник вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (166)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР