Ако ползваме Facebook редовно, вероятно вече сме запознати с новите

...
Ако ползваме Facebook редовно, вероятно вече сме запознати с новите
Коментари Харесай

Facebook, лицевото разпознаване и новият трън в очите

Ако употребяваме Фейсбук постоянно, евентуално към този момент сме осведомени с новите функционалности на обществената мрежа. Сред тях е и предоставената ни опция за избор дали да разгадаем лицево различаване, или не.

А задачата му, на пръв взор, е безобидна - с цел да може да ни се заяви, в случай че е качена фотография или видео с нас, само че не сме тагнати. Ще знаем и в случай че някой се показва за нас, като употребява фотосите ни във подправен профил.

Добре звучи, спор няма. Но новата алтернатива на обществената мрежа не бе подмината от подробен разбор и оценка на негативите. Така се стигна и до следващата доза негативизъм, излят върху името Фейсбук. А ето какво го забърка.

В последните месеци рейтингът на обществената мрежа пада от ден на ден и повече и потребителите гледат все по-недоверчиво на концепцията да й поверят каквито и да било персонални данни.

След свадите с продадена информация на Cambridge Analytica, мнозина са уверени, че Фейсбук няма да опази информацията, събирана за лицевото различаване.

Опцията работи въз основата на неповторимите черти на лицето. Te са свързани с дистанцията сред 80 обособени точки от него, което се разпознава благодарение на специфични скенери.

С сходна технология за сравняване на авансово снимани фотоси и фрагменти в действително време се откриват нарушители по записи от охранителни камери да вземем за пример. За да бъде сполучлива тя, би трябвало всяка една фотография, качена в обществената мрежа, да бъде сканирана.

Според представител на компанията обаче, функционалността търси съвпадения единствено сред потребителите, които са разрешили лицево различаване. Ако такова не бъде открито, информацията от сканирането се изтрива, написа Time. Но тези думи не срещат изключително доверие.

Преди години обществената мрежа питаше всякога, когато качим фотография, кои са хората на нея за да ги отбележим. Дори и ни даваше оферти.

След време обаче тази алтернатива изчезна, срещайки необятно отрицание. Затова едва ли в този момент лицевото различаване ще има по-различна орис. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР