Ако политиците бяха акции, борсовият стратег на международната инвестиционна банка

...
Ако политиците бяха акции, борсовият стратег на международната инвестиционна банка
Коментари Харесай

Пазарни страдания се очертават през 2020-а

Ако политиците бяха акции, борсовият пълководец на интернационалната капиталова банка RBC Capital Markets - Лори Калвазина, би посъветвала клиентите си "да съкратят Джо Байдън " (бел. ред. - на професионален диалект това ще рече да продават бумаги без да ги имат, с вярата по-късно да ги купят с печалба). Неговите резултати в предизборните анкети "напомнят на провалена компания с огромна пазарна капитализация ". Водещият претендент на Демократическата партия - Елизабет Уорън, пък наподобява по-скоро като покана за покупка. Кривата на поддръжката, която тя притегля припомня на борсовият анализатор Калвазина "гореща скъпа книга от компания с дребна пазарна капитализация, която е по средата на траекторията си към гърмеж ".

За положително или за неприятно Съединени американски щати и световните пазари са непреклонно оплетени с американската политика още от президентската акция през 2016-а. Това няма да се промени и през 2020-а, тъй като вложителите се сблъскват със забавянето на международното стопанство, провокирано от комерсиалната война,водена от Доналд Тръмп. Да не приказваме за евентуалната опасност от импийчмънт на щатския президент, за нестабилната геополитика и за претъканото с провокации поле на кандидатите - демократи, някои от които заплашват да разрушат статуквото в няколко великански бранша. За голям брой вложители чувството е, че възходящият пазар, който се задържа повече от десетилетие, ще бъде тестван в изискванията на нова икономическа ера.

Списъкът от сюжети, които могат да се разиграят в изборната за американците 2020-а е учудващо разнороден. Повечето стратези, парични мениджъри и икономисти, които следят пазарите обаче, внезапно се вгледаха в растящата поддръжка за госпожа Уорън и се запитаха какво да вършат. Вероятността Демократическата партия да номинира точно нея за противник на Тръмп надвиши 50% през октомври, а бе едвам 6% през април, (по данни от уеб страницата на пазара за прогнози - PredictIt.)

Евентуалната й победа на изборите за президент на Съединени американски щати през 2020-а и постигането на по-трудната цел - да се получи болшинство на демократите в двете камари на конгреса, може да вкара в деяние много нови политики: Нова зелена договорка, национална възбрана на фракинга, а и други ограничения, които биха изложили на сериозен риск акциите на енергийните компании, сочи разбор на RBC Capital Markets. Фирмите от секторите на опазването на здравето, финансите и индустрията също са в заплаха поради проектите на Уорън да отстрани частните здравни застраховки, да затегне регулирането на банките, да ограничи лихвените проценти на кредитните карти и да ореже разноските за защита. Това са все начинания, против които пазарът в избран миг ще възстане.

Все отново, не всичко в концепциите на Уорън съдържа и опасност. Например, нарастването на минималната заплата може и да свие някои облаги, само че пък ще подтиква самостоятелното ползване, както и желанието й да ликвидира студентските дългове( съгласно RBC Capital Markets). Планът на дамата да разбие едрите софтуерни компании като "Амазон ", пък може и да порази акциите им, само че ще подейства позитивно на компаниите, които се конкурират с тях. А програмата й за съкращаване на неравенството може да предизвика всеобщ напредък.

Паричният управител и милиардер Майкъл Новограц, който в предишното поддържаше демократите, разяснява, че "при метода, по който действа страната, хората, попадащи измежду "придънните " 60% не живеят добре " и "Уорън приказва точно на тази група ".

Независимо кой ще завоюва президентските избори през ноември 2020-а - Уорън, различен представител на демократите или Тръмп, стои въпросът дали до тогава Съединени американски щати и международните стопански системи ще са изпаднали в криза. Вероятността това да сполети американците в границите на идните 12 месеца е 27%, (според икономическия модел на организация "Блумбърг ", който употребява статистическа информация от пазарите, от корпорациите и от правителството). Анализаторите към момента не плануват разгром върху корпоративните облаги, което има най-голямо значение за вложителите. Доходността на акция на фирмите, включени в необятния американски борсов показател S&P 500, се планува да се увеличи с 10% през 2020-а след хилавия тазгодишен растеж, оценен на 1.9 %. Друг въпрос е, че тези данни за напредък имат неприятния табиет да се свиват, щом стартира новата година.

Много от вложителите към този момент заемат "отбранителни " позиции като залагат на книжата на фирмите от секторите на комуналните услуги и на най-необходимите артикули за ползване, които "са спокойни " във времена на стопански спад или пък влагат повече пари във взаимни фондове от паричните пазари.

На Уолстрийт съществува и понятието "болезнена търговия " - мощно пазарно придвижване нагоре или надолу, което изважда от равновесие пазарните играчи и е способно да им нанесе големи загуби. Твърде допустимо е неговата версия през 2020-а да е във възходяща посока, на което малко на брой вложители биха се зарадвали. Просто тъй като множеството от тях са песимистично настроени към стопанската вероятност и се опасяват да поемат риск. Проблемът е, че доста мъчно се вършат проекти за деяние в изискванията на въпросната "болезнена търговия ".

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР