Ако погледнете към индекса на волатилността - VIX, или наричан

...
Ако погледнете към индекса на волатилността - VIX, или наричан
Коментари Харесай

Най-големите рискове пред инвеститорите до края на 2018 година

Ако погледнете към показателя на волатилността - VIX, или именуван още " показателя на страха ", то ще си помислите, че всичко е наред и вложителите не се опасяват от нищо.

Индексът затвори при равнище от под 12 пункта на 16-ти юни и стартира да се доближава " притеснително " до най-ниските си равнища от началото на годината, тъкмо преди сериозната промяна за пазарите от февруари.

Казано по различен метод на финансовите пазари тотално липсва боязън и терзания измежду вложителите. Или - идеалната среда за един нов " флаш краш " по сходство на случилото се през втория месец на годината.

Както споделя гениалният Уорън Бъфет - " Страхувайте се, когато другите са алчни ". А очевидно в среда, в която софтуерния Nasdaq е покрай рекордни стойности и всички са алчни, време е да се...

Сега ще се обърна към някои от най-големите опасности за вложителите до края на тази година, а за какво не и през 2019-та година.

Или кои са тези неща, които карат ръководителя на GS - Лойд Бленкфайн да се тормози. Всъщност той прекарва 98% от времето си да мисли за 2% от допустимо най-лошите сюжет.

Какво тормози Бленкфайн?

" О Господи, доста неща ме тревожат. Всичко обвързвано с кибер. Притеснявам се за въздействието на равнищата на лихвите, дали това ще се случи по един следен метод и по какъв начин ще се отразят по-високите равнища на лихвите върху оценките на активите и какви ще са реакциите на хората и техните портфейли към това. Притеснявам се за финансирането и спомагателното финасиране в някои страни от Южна Европа. Притеснявам се за БРЕКЗИТ и въздействието му върху Европейски Съюз и другите страни от еврозоната. Притеснявам се за макро и геополитическите опасности като цяло ", разяснява Бленкфайн в средата на месец юни.

Най-големите опасности пред вложителите сега:

Заплахата Фед

Фед увеличи равнищата на лихвите два пъти през тази година и загатна за още две покачвания на лихивте. И все пак международните борсови показатели, или най-малко някои от тях са при рекодни стойности, а други се доближават заплашително към такива. И до момента в който доста анализатори настояват, че можем да забележим покачване на лихвите и показателите в унисон, през тази година, това по-скоро би било изключение.

Напълно е допустимо, след идващото покачване на лихвите (а за какво не и преди този момент, през лятото, когато ликвидността е слаба) пазарът да повтори реакцията си от декември на 2016-та, когато след първото покачване от осем години, загуби 13.3% от цената си.

Заплахата Тръмп

Тръмп, несъмнено може да се формулира, като опасност за пазара и вложителите. От фактор, съдействал за растежа на щатските показатели до нови върхове, щатският президент Доналд Тръмп, несъмнено може да се трансформира и в повода, която да инициира по-сериозна промяна. Действията на Тръмп за по доста фронтове - от евентуална комерсиална война с Китай и Европа - до опити за напън и отрицателни мнения във връзка с ОПЕК.

Европейската политическа неустановеност и БРЕКЗИТА

Политически разтърсвания в Италия, както и мощното въздействие на популистите в страната, могат да предизвикват началото на нова дългова рецесия в Европа. В допълнение,

Освен гласуването за БРЕКЗИТ, към момента нищо не е ясно по отношение на по какъв начин ще се случи това. Следващите стъпки в процеса могат да предизвикват нова волатилност на международните фондови пазари. Трудно излизане от БРЕКЗИТ пък, може да инициира икономическа рецесия освен във Англия, само че и в цялата еврозона.

Финансов стрес

Повишението в междубанковия лихвен % изчисляван в Лондон, при който банките се финансират една друга, сочи повишаването на финансовото напрежение и опасенията от нова финансова рецесия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР