Ако погледнем твърдите данни от първото тримесечие, българската икономика нарасна

...
Ако погледнем твърдите данни от първото тримесечие, българската икономика нарасна
Коментари Харесай

Потреблението остава основният агрегат за БВП у нас

Ако погледнем твърдите данни от първото тримесечие, българската стопанска система набъбна с 4,8% на годишна база, което не се е случвало в последните 4-5 години, което дава поръчка и за малко-висок напредък през годината най-малко до есента. Големият елемент за Брутния вътрешен артикул (БВП) у нас - към 70 и няколко %, е потреблението, 21-22% от вложения, а по-късно е флуктуиращият чист експорт. Това съобщи доктор Емил Калчев, стопански анализатор, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Преобладава мнението, че българската стопанска система, както и стопанската система в Европа са на "прегряване ". В горен стадий на цикъла сме и е въпрос на време да се стигне до "затягане ". Случващото се в еврозоната се отразява след време и при нас. Зависими сме от комерсиалните си сътрудници като Турция и Германия, посочи Емил Калчев, напомняйки, че сривът на лирата предходната година незабавно се отрази и върху нас. Освен това Турция е конкурентен на нашия туризъм, изясни Калчев.

Експертът акцентира, че четвъртото тримесечие на 2018 година и първото на 2019 година се характеризират с позитивен принос на чистия експорт. Той повлиява позитивно върху растежа на Брутният вътрешен продукт. В първото тримесечие на 2019 година чистият износ способства с 1,2-процентни пункта. Разбира се, нямаме ясни индикации за резистентност на този тренд. Нашият износ е мощно конюнктурно подвластен.

Политиката на "евтини пари ", както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа удължиха сегашния цикъл, посочи доктор Калчев. "Очевидно е обаче, че и тази година няма да е година на спад. Ако имаме закъснение, няма да е доста - евентуално такова ще се случи през 2021 година, в случай че следваме логиката на цикличността ", акцентира още той.

"Банкова система поддържа кредитирането и оттова - икономическия растеж. Неконтролирано стесняване би могло да се обуслови от геополитическото напрежение ", уточни анализаторът.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР