Ако план сметката не се промени и не се заложат

...
Ако план сметката не се промени и не се заложат
Коментари Харесай

Бонев: Милиони отиват за ръчно метене на улици и тротоари в София

Ако проект сметката не се промени и не се заложат амбициозни цели и непоколебим надзор, София няма да стане по-чиста, само че повече пари ще отиват в посока на все същите познати компании и прякори. Това съобщи в профила си във Фейсбук общинският консултант Борис Бонев.
Поводът за обявата му е провелото се през вчерашния ден съвещание на Стопанската комисия, на което се е обсъждала проект сметката за почистването или по какъв начин София ще изхарчи 217 млн. лева през 2020 година
Зададох редица въпроси и в случай че изобщо получих отговори, те бяха меко казано незадоволителни. На едвам 34 страници отчет от зам.-кметовете по екология Йоана Христова и финанси Дончо Барбалов, в най-груб тип и без какъвто и да е разбор, са наблъскани цифри, повдигащи подозрения за продължение на безконтролното харчене на нашите пари, написа Бонев.
В част от проект сметката, да вземем за пример за лятно разчистване на територии за публично прилагане, разноските до 30 септември 2019 година са общо 24 081 512 лв.. В тази цифра влиза ръчно метене на тротоари, улични платна, алеи, спирки МГТ, пешеходни подлези, надлези и други, като разноските за тях са 13 662 423 лв.. За механично метене на улични платна и площади разноските пък са 1 489 754 лв.. За механично метене на тротоари, алеи и други места за публично прилагане разноските са 38 120 лв.. За събирането и превозването на боклуци от улични кошчета разноските към септември 2019 година са 3 529 698 лв..
Затова ще упорствам проект сметката да се разпише като документ с разбор кое, по какъв начин и за какво е изпълнено или не е изпълнено, декларира Бонев.
Да се заложат доста повече средства за машинно метене, вместо за армии чистачи с метли (разликата е 1 към 9). Да се дадат ясни отговори защо отиват 9-те милиона планувани за " външни услуги " на общинското дружество за преправка на отпадъците. Да се отговори, за какво едвам 25% от капиталовата стратегия е осъществена, само че се желае нарастване за 2020 година
Да се даде промеждутъчен доклад за активността на Столичния инспекторат с разбивки на фишове, актове, наказателни постановления по наредби. Колко е цената на наложените и събрани санкции, както и разбивка на числения състав на инспектората, декларира Бонев.
Надявам се, че сътрудниците от комисията също ще изискат да знаят отговорите на тези въпроси и ще създадат нужното плануваните средства да се изразходват вярно и резултатно. Администрацията е време да разбере, че взискателността на жителите и техните представители в общинския съвет е мощно повишена и тяхната непоносимост към баламосване е изчерпана, акцентира още общинският консултант.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР