Ако перифразираме поговорката Зад всеки успял мъж стои една силна

...
Ако перифразираме поговорката Зад всеки успял мъж стои една силна
Коментари Харесай

БСП събира Ваня Григорова с Калин Първанов, после и двамата напускат партията

Ако перифразираме поговорката Зад всеки съумял мъж стои една мощна жена за Ваня Григорова, то тя би звучала по този начин: Зад всяка съумяла жена стои един подкрепящ я мъж. Кой е мъжът до красивата и бойна синдикалистка, останала на косъм от кметското място в София? Този, който беше компактно до нея, само че непроменяемо в сянката ѝ по време на цялата акция. И бе един от моторите на всичко.

Това е журналистът Калин Първанов. Човек с опит и в медиите, и в политиката (като част от отминали предизборни кампании). Човекът, който през цялото време предизвестява Ваня, че “акулите ще я изядат ”, само че я поддържа изрично в мига, в който взема решение да се впусне в кметската конкуренция.

Ваня е човек, който мъчно може да бъде моделиран и животът с нея е екшън, разказва я Калин с доста обич. Двамата са дружно от години, само че тя постоянно намира с какво да го изненада.

Добър тандем са. И въпреки Григорова да не е била в дейната политика, това не е първата им предизборна борба. През 2019 година, когато тя се кандидатира за самостоятелен евродепутат, двамата с Калин и още няколко другари вършат цялата ѝ акция напълно сами. Той е идеолог, уредник и даже водач. Наемат бус и с него обикалят цяла България. На изборите Ваня взима близо 10 хиляди гласа. Бях удовлетворен, тъй като я отчитаха като дребен, само че въпреки всичко видим фактор в тази акция, а оставихме зад тила си много от по-малките обединения, спомня си през днешния ден Калин, написа 24 часа.

Така устатата синдикалистка последователно влиза в светлините на прожекторите. Повече от 10 година е мощно публично ангажирана и се е борила за доста дела. Това, което в действителност може да я изкара от релси, е несправедливостта – без значение дали обществена, или в персонален проект. Има язвителен език и постоянно не си поплюва с него. Така, както се случи незабавно след балотажа, когато разгласява пост за “либералните лайномети ”, откакто съперниците ѝ оповестиха, че е взела вота в ромските махали.

Случва се да изтърве пиперлива дума и това е, тъй като от дребна е научена да се брани.

Тя е в действителност естествена, от време на време даже до рязкост, изяснява езика ѝ Калин. Дава за образец даже обстоятелството, че по време на акцията тя не си заключва стената във фейсбук: “Много от нейните съперници си изкараха акцията, ровейки във фейсбука ѝ. Едните, с цел да я изкарат соросоид, другите – путинист. ”

Силна жена е и рядко плаче, разказва я той. Познава обаче, че е ядосана и нещо не е наред, по очите ѝ – те святкат, все едно някой е запалил оксижен.

Но единственото, което може същински да я разклати, са проблеми на околните ѝ. Много е загрижена за роднините си, има две сестри, на които оказва помощ. След развода на родителите ѝ неведнъж тя е мъжът у дома.

Калин и Ваня са от дълго време дружно. Имат сходни ориси и са постигнали всичко сами. И двамата са родени и отраснали в София. Тя в квартал “Христо Ботев ”, той в “Западен парк ”. Първата ѝ работа като студентка е чистачка в учебно заведение. Като студент по логика на психиката пък Калин работи първо като нощен надзирател, по-късно прави проява по какъв начин се готви благодарение на кухненски комбайн в известно тв магазинно предаване.

От дребен обаче се интересувал от политиката, четял вестници и списания. Бил разпален и по спорта. Затова се явява на публикация за кореспонденти в радио “7 дни ”. Мечтата му била да отразява международно състезание. Но ориста решила друго. Тъй като спортното предаване още не е стартирало, а Калин показва знания и обща просвета, незабавно го вземат за политически кореспондент. И по този начин скача в дълбокото. През годините журналистическата му кариера минава през левите вестници “Земя ” и “Дума ”.

До 29-ата си година два пъти е уволняван поради изложение на персонална позиция,

друга от тази на медията, в която работи. Първо в радио “7 дни ”, когато вечерта на 4 февруари 1997 година споделя: “Кредитните милионери победиха и почистиха всичките си отговорности с помощта на разразилата се финансова рецесия ”. А по-късно и от “Дума ” – в разгара на втората инвазия на Съединени американски щати в Ирак.

Най-дълго работи в списание “Тема ” (наричано българското “Тайм ”), където последователно се издига до дясна ръка на Валери Запрянов. След това основава уеб страницата “Барикада ” със собствен другар от Полша, само че след прекъсване на непознатото финансиране не съумява да го устоя самичък.

Мнозина от сътрудниците му одобряват като “пенсиониране ” настоящия му пост – основен редактор на списание “Лов и лов на риба ”, само че самият Калин извънредно доста се гордее с него.

Политическият анализатор избира да отиде в списанието тъкмо след акцията на половинката си за евродепутат. “Бях безпределно изтощен, беше ми пристигнало до гуша от политика. Имах потребност от дезинтоксикация. Казах си – повече политика не желая да помириша и отидох там като избавление, сякаш да науча повече за животните и природата, а се оказа, че отново се занимавам повече с човешки проблеми ”, споделя той.

Но е доста благополучен, че работи в именитото списание, на което е безжалостен почитател още от дете, а в този момент е трансформирал в доста съвременно и красиво. Прави го с душа и обич, тъй като му харесва. Гордее се, че името му ще бъде записано паралелно до Любомир Дойчев, Дончо Цончев, за малко даже и Емилиян Станев.

Реклама

Допреди да влезе в акцията, Ваня беше стопански консултант на президента на КТ “Подкрепа ” и е една от най-активните публични персони, които пазят правата на работещите. Често го прави и в тв ефира, влизайки в остри конфликти с политици и коментатори.

Ваня и Калин се събират около партията. В тези години и двамата са членове на Българска социалистическа партия в “Слатина ”. Той е в районния съвет, а тя още с първите си партийни стъпки оглавява младежката конструкция там. Впечатлила го със своите сила и отдаденост, с каквото и да се захване.

Напускат Българска социалистическа партия един след различен Ваня – по време на кабинета “Орешарски ”, Калин година по-късно. Събират се още веднъж в съдружие “Солидарна България ”, където водят борби против трансатлантическите търговски съглашения на Европейски Съюз с Канада и Съединени американски щати – СЕТА и TTIP, и други

Така от приятели в партията последователно стават приятели в живота.

И двамата имат деца от първите си бракове. Тя щерка, той – наследник, и двамата са студенти

В акцията Григорова бе упреквана, че щерка ѝ учи архитектура в Торино. Но Габриела е постоянно образование с държавна поръчка, има стипендия и живее в общежитие. Ние ѝ оказваме помощ единствено с джобните, споделя Калин.

Сега децата не живеят с тях, само че царе на къщата са двата котарака Жоро и Рис, избавени от улицата. Жоро е подарък за рожден ден на Габи от сестрата на Ваня. А Рис просто влезнал в фамилията след една безсънна нощ, в която котето по този начин жалостно мяукало, че Калин го издирил и разкрил заклещено сред решетките на едно мазе. Занесъл го у дома, а Ваня, в мига, в който го видяла, отсякла: Остава с нас.

В свободното си време Ваня и Калин обичат да играят белот и са доста положителни, мъчно някой може да ги победи.

И двамата са върли футболни почитатели, само че гледат дружно единствено мачове на националния тим. Той е от ЦСКА, а тя – от “Левски ”, по тази причина тематиката за безконечното дерби у дома е взривоопасна. Той е постоянно на стадиона, тя гледа от тв приемника. “За да няма конфликт на два вулкана, гледаме настрана. И като се прибера – или ядът ми към този момент е минал, или съм решил, че ще бъда милосърден – според от резултата. И най-вече някой солен подбив – футболното заяждане завършва до такава степен ”, споделя Калин.

Обичат да са измежду природата и постоянно обикалят из България. Но до момента в който той избира спокойствието и тишината край реката, тя е постоянно във вихъра на купона, на дансинга или на хорото. Веднъж обаче решила да придружи Калин на лов на риба в река Палакария, приток на Искър. Тръгнали сякаш за мряна, а тя… хванала пъстърва. Това е шансът на начинаещия, даже не подозирах, че в тази река има пъстърва, смее се той.

Ваня доста обича да танцува и го прави добре. Слуша най-вече българска, испанска и съветска музика. С приятелки ходили на концерта на Миро. Обича също “Дубиоза колектив ” и S.A.R.S.

Готвенето не ѝ е най-голямата буря, само че околните ѝ нямат и такива упования – въпреки всичко деен държавник и съвършена стопанка са по-скоро антагонизми. Но всички признават, че по-голям занаятчия на коледната питка няма. Това е един от обичаните празници на фамилията, тъй като всички се събират у дома.

Всъщност точно къщата, която дружно строят от година, се трансформира в една от главните тематики в акцията против Григорова.

Това е моята горделивост, споделя Калин и не крие какъв брой е сърдит на всички, които безусловно “изядоха ” Ваня поради къщата. “Защо никой не пристигна да види по какъв начин живеем в двустайно жилище чартърен в “Гео Милев ” и по какъв начин изкарахме затворени пандемията в него трима души с две котки ”, споделя той. Именно по време на локдауна двамата затвърдили желанието си да живеят в къща и да си имат двор, в който да гледат даже домати. Цял живот съм мечтал да пребивавам в къща, споделя Калин, който е израснал в апартамент и по тази причина доста обичал лятото да е на село. Така, затворени сред четирите стени на дребния апартамент, двамата твърдо решили да имат нов дом.

След дълго търсене стигнали до промишлена зона Верила. Отишли по публикация за къща, само че тя била в окаяно положение и трябвало да я съборят и стартират отначало, което щяло да излезе доста скъпо. Попаднали обаче на терен отвън регулация и на допустима за тях цена – 5 евро на квадрат, или 10 хиляди лв. за декар. Не се поколебали и го взели, без значение че към него има повече хранилища, в сравнение с къщи. А на обвиняванията, че в съседство си имат голф игрище и парцелът е влиятелен и безценен, Калин дава отговор, че то е в Равно поле – от другата страна на селото.

Една година им лишило да вкарат терена в регулация и да стартират да строят. Основен мотор на всичко е Калин, който дефинира това като “най-голямата случка ” в живота му. Плановете му били до тази Коледа да се нанесат, само че акцията за изборите ги забавила.

Къщата е на два етажа и с гараж на обща застроена повърхност 195 квадрата. “Всичко е финансирано с банков заем за жилищно строителство за над 340 хиляди лева и ще го изплащаме с моя мъж идващите 30 година Дали с 4000 лева месечен приход мога да затрупвам 1450 лева месечна вноска – в последна сметка банките си имат условия и явно кредитните инспектори са решили, че когато това ми коства по-малко от 50% от месечния приход, мога да го погасявам ”, изясни преди дни и Ваня пред bTV. Калин я добавя, че са подсигурили заема с наследствена благосъстоятелност, въпреки и дребна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР