Ако пътьом се отбиете в най-новия клон на "Франкфуртер фолксбанк",

...
Ако пътьом се отбиете в най-новия клон на "Франкфуртер фолксбанк",
Коментари Харесай

Банки-съперници споделят офиси в Германия

Ако пътьом се отбиете в най-новия клон на "Франкфуртер фолксбанк ", ще видите касите, осветени в бебешко синьо. Ако обаче влезете в същия офис на идващия ден, те към този момент светят в блестящо алено. Това не е елементарен дизайнерски трик, а сигнал, че най-големият противник на кредитора се е "нанесъл " на терена му.

След траялата десетилетия конкуренция сред двете районни банки - "Франкфуртер фолксбанк " и "Таунус спаркасе ", чиито сумарни активи са в размер на 17 милиарда евро, от 19 декември те към този момент си поделят 17 клона покрай немската банкова столица Франкфурт, с цел да понижат разноските. Два пъти седмично в оцветените в алено офиси работят чиновници на "Спаркасе ", а консултантите на "Фолксбанк " ги сменят през други два "сини " дни.

"Мярката демонстрира какъв брой съществено е ситуацията щом две банки се съгласяват да си сътрудничат - до неотдавна невъобразим метод ", разяснява Фридрих Хайнеман - икономист в изследователския институт ZEW в Манхайм.

Германските кредитори са подложени на засилващия се напън на по-строгите регулации, ниските лихвени проценти, забавящия се икономически напредък и пренасочването на клиентите към цифрови артикули. Проучване на консултантската компания "Бейн енд ко. " демонстрира, че миналогодишната рентабилност на акциите им след облагането с налози е била едвам 1% - надалеч под междинните за европейските им противници 7% и 12-е % на съперниците им от Съединени американски щати. В тази връзка консултантът в "Бейн енд ко " - Валтер Син, показва, че кредиторите нямат различен избор с изключение на да закриват повече клонове и да редуцират още работни места. Син прибавя, че немските банки би трябвало първо да се преструктурират и по-късно да стартират да се сплотяват.

"Франкфуртер фолксбанкен " и "Таунус спаркасе ", които имат общо 140 клона с обслужващ личен състав, ще влагат 5 млн. евро в споделени офиси и ще закрият някои от съществуващите, с цел да понижат припокриването на интервенциите. Те в същото време твърдят, че ще си останат съперници.

"Червената " "Таунус спаркасе "

Германските банки вземат обезверени ограничения, с цел да се преборят с атакуващите ги от всички страни провокации. След петте години на негативна лихвена политика по депозитите на Европейската централна банка, някои към този момент начисляват такси на дребни клиенти върху средствата в спестовните им сметки, с което нарушават друго табу. Броят на клоновете на немските кредитни институции е намалял с една трета през последното десетилетие - до малко под 28 хиляди през 2018-а. В съпоставяне с другите страни обаче, изключително в Северна Европа, Германия към момента има доста плътна мрежа от 3.6 клона на всеки 10 хиляди души от популацията - съвсем двойно повече от Англия, сочи изследване на консултантската компания "Оливър Уаймън ". Причината е в мощно разпокъсания банков бранш на страната.

Германия е имала близо 1600 кредитни институции към края на предходната година, по публична информация на Европейската банкова федерация. Това е най-голямото количество в еврозоната, предполагащо необятни благоприятни условия за консолидация. Сливанията обаче към този момент се оказват "мисия невъзможна ", в случай че се изхожда от провалените договаряния сред националните банкови водачи - "Дойче банк " и "Комерцбанк ".

Поделянето на офиси може да помогне на немските кредитори да редуцират разноските. "Таунус спаркасе " и "Франкфуртер фолксбанк ", които са учредени преди повече от 100 години, настояват, че не са срещнали опозиция когато са показали на регулаторните органи проектите си, които включват и обособени инфраструктури на осведомителните им технологии, с цел да защитят клиентите си. Според Ева Вунш-Вебер, която управлява "Франкфуртер фолксбанк ", този модел подсигурява напълно банковата загадка и отбраната на персоналните данни и е самоуверен и новаторски отговор на провокациите в бранша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР