Ако пътуваме често със самолет, със сигурност доста често ни се

Ако пътуваме често със самолет, със сигурност доста често ни се ...

Защо турбуленцията ще е все по-често срещано явление.


Ако пътуваме често със самолет, със сигурност доста често ни се е случвало да попаднем на турбуленция, която изисква да стоим на мястото си със закопчан колан.

Хубавото в случая е, че това явление не може да свали летателната машина, по понякога се стига до нараняване на пътниците в следствие на сериозното й разклащане.

А по-неприятното е, че турбуленцията ще бъде все по-често срещана за в бъдеще. А като причина за тази прогноза учените от Университета в Рединг, Англия изтъкват глобалното затопляне.
Снимка 438342

То оказва по-голям ефект върху струйните въздушни течения, които носят топъл и студен въздух, отколкото се предполагаше досега. В тях се забелязва все по-голяма разлика в скоростта и посоката на вятъра на все по-малки разстояния.

А това е предпоставка за възникване на турбуленция. Както и увеличаването на скоростта на вятъра на по-голяма надморска височина.

Температурните разлики между полюсите и Екватора също оказват своето влияние. Градусите в ниските слоеве над полюсите се понижават, а тези в горните слоеве над екватора се повишават. Тази разлика води до по-голяма вероятност от турбуленции при полети от запад на изток над северната част на Атлантическия океан, пише Daily Mail.
Снимка 438370

В резултат на всичко това се очаква към средата на века турбулетността при ясно небе да се увеличи цели два-три пъти. Най-засегнати от явлението ще са трансатлантическите полети. Авиокомпанните също ще търпят загуби заради закъснели полети и обезщетения за пътниците.
Кое е най-безопасното място в самолета
Кое е най-безопасното място в самолета

И има ли такова въобще

Очаква се новите поколения самолети да са по-устойчиви на подобни температурни разлики в долни и горните слоеве и вероятността за сериозна турбуленция да се редуцира.

Източник: lifestyle.bg