Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите посочват ГЕРБ, а

...
Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите посочват ГЕРБ, а
Коментари Харесай

Екзакта: Само 4 партии с шанс за парламента, ако гласуваме сега

Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите показват ГЕРБ, а 20.1% - Българска социалистическа партия. Електоралното въздействие на Движение за права и свободи възлиза на 6.1%, а на Обединени патриоти е 5.5%. За Демократична България биха дали своят вот 2%. Воля, АБВ и Реформаторски блок биха получили по 1%. За други партии биха дали своят вот 5.1%, а 34.2% декларират, че няма да гласоподават.
Това сочи национално представително проучване на „ Екзакта”, извършено в интервала 28 септември - 5 октомври 2018 година По метода на директното полустандартизирано “face-to-face” изявление по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 обитаеми места.
За нова партия през октомври биха дали своят вот 39% от българите. Делът на интересуващите се от нова партия гладко нараства от началото на 2018 година Вторичният разбор демонстрира, че една нова партия към този момент има електорален запас основно измежду симпатизантите на извънпарламентарните обединения.
Делът на българите, които не желаят предварителни избори възлиза на 50%. За нови избори се афишират 31%. За последните месеци с 11% нараства делът на левите гласоподаватели, които желаят предварителен избор - от 53% на 64%.
С 3% понижава утвърждението към държавното управление за последните месеци. През октомври държавното управление е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59%. В началото на октомври се записва спад от 7% на публичното доверие към работата на Народното събрание, проучват още социолозите данните от допитването.
Българският парламент е одобряван от 18% от българите, а неодобрението му е по-високо от това на останалите държавни институции. Понастоящем прокуратурата е одобрявана от 18%, а неодобряващите я са 60%, като за последните месеци с 4% спада неодобрението към тази институция. Съдът резервира без промени своя рейтинг от началото на годината – 14% утвърждение и 65% отрицание.
В актуалното проучване се записва и спад на доверието към ръководителите на главните държавни институции. Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% утвърждение през последните месеци и прибавя 7% отрицание. В началото на октомври 60% от българите утвърждават президента, а 28% не го утвърждават. Критични настроения към президента има измежду хора на възраст сред 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР