Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите посочват ГЕРБ, а

Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите посочват ГЕРБ, а ...

Екзакта: Само 4 партии с шанс за парламента, ако гласуваме сега.

Ако парламентарните избори бяха днес23.7% от българите посочват ГЕРБ, а 20.1% - БСП. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 6.1%, а на Обединени патриоти е 5.5%. За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и Реформаторски блок биха получили по 1%. За други партии биха гласували 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват.
Това сочи национално представително изследване на „Екзакта”, проведено в периода 28 септември - 5 октомври 2018 г. По метода на прякото полустандартизирано “face-to-face” интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места.
За нова партия през октомври биха гласували 39% от българите. Делът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г. Вторичният анализ показва, че една нова партия засега има електорален ресурс главно сред симпатизантите на извънпарламентарните формации.
Делът на българите, които не желаят предсрочни избори възлиза на 50%. За нови избори се обявяват 31%. За последните месеци с 11% нараства делът на левите избиратели, които искат предсрочен вот - от 53% на 64%.
С 3% намалява одобрението към правителството за последните месеци. През октомври правителството е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59%. В началото на октомври се регистрира спад от 7% на общественото доверие към работата на парламента, анализират още социолозите данните от допитването.
Българският парламент е одобряван от 18% от българите, а неодобрението му е по-високо от това на останалите държавни институции. Понастоящем прокуратурата е одобрявана от 18%, а неодобряващите я са 60%, като за последните месеци с 4% спада неодобрението към тази институция. Съдът запазва без промени своя рейтинг от началото на годината – 14% одобрение и 65% неодобрение.
В настоящото изследване се регистрира и спад на доверието към ръководителите на основните държавни институции. Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. В началото на октомври 60% от българите одобряват президента, а 28% не го одобряват. Критични настроения към президента има сред хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.

Източник: bulnews.bg