Ако отворите сайта www.nissan.com и очаквате да видите лъскава презентация

...
Ако отворите сайта www.nissan.com и очаквате да видите лъскава презентация
Коментари Харесай

Как Нисан победи Nissan

Ако отворите уеб страницата www.nissan.com и очаквате да видите лъскава презентация на най-новите модели на японската марка, ще останете сюрпризирани. Ще се озовете на страницата на Узи Нисан, отдадена на дългогодишните му правосъдни борби с автомобилния колос, споделя Jalopnik.

Уебсайтът с дизайн от втората половина на 90-те години на предишния век е пъстър със задраскани емблеми на Nissan. Няма никакви реклами, макар че броят на посетителите надвишава половин милион месечно.



Ако се заровите в наличието, ще се запознаете с историята на правосъдно дело от времената на "дотком " балона, което към този момент се учи в бизнес школите като образец за конфликта сред дребния бизнесмен и корпоративната машина - Nissan Motor vs. Nissan Computer.

Узи Нисан започва бизнеса си в Америка месеци откакто имигрира от Израел през 1980 година Работи като монтьор в сервиз, след това отваря личен. Научил е много по време на службата си в Израелските въоръжени сили и се оправя добре.

Постепенно си стъпва на краката и от ремонти на коли (Nissan Foreign Car) бизнесът му се разраства до търговия с елементи на едро (Nissan International). Решава да се опитва с компютрите и основава Nissan Computer. Бързо схваща капацитета на интернет и през 1994 година взема решение, че бизнесът му има потребност от онлайн наличие.



"Повечето хора не смятаха, че интернет ще стигне до накъде ", спомня си Узи за регистрацията на домейна www.nissan.com. Когато стартира бизнеса си, Nissan Motor Company към момента продава колите си под марката Datsun.

Ребрандирането на японската марка стартира през 1983 година и завършва дефинитивно през 1985-а. Трансформацията коства на Nissan $30 млн. и през днешния ден се сочи за образец за неблаговиден маркетинг.

Съвпадението сред имената е по-скоро инцидентно. "Нисан " е много публикувана дума в арабските езици и иврит, както и известна еврейска фамилия. Nissan пък в действителност е абревиатура на остарялото име на компанията от 30-те - Nihon Sangyo, което значи "Японска промишленост ".



Драмата настава, когато през октомври 1999 година Узи Нисан получава известие на гласовата поща от Мерил Дейвис, корпоративен управител на отдела за електронна бизнес тактика на Nissan North America. Дамата предлага среща, на която да обсъдят домейна на Nissan Computer.

Узи се съгласява без въобще да допуска какви инциденти му предстоят през идващите 8 години. Среща се с Мерил Дейвис, само че изрично отхвърля да продаде домейна. Твърди, че през идващите седмици е подложен на непрекъснат напън. Определя колосална цена от $15 млн. с вярата от Nissan да го оставят на мира. Минути по-късно получава по факса призовка за правосъдно дело.

Nissan Motor Company съди Nissan Computer, дребна компания за търговия с компютърни съставни елементи на дребно, за $10 млн. Узи би трябвало да дава отговор за "нарушаване на авторски права ", "непозволено потребление на непозната комерсиална марка ", "нелоялна конкуренция " и "кибернастаняване "

Днес правосъдните разногласия за узурпиране на домейн за изнудване на законния собственик на комерсиалната марка или име са всекидневие, само че в края на 90-те са безспорна оригиналност. Узи обаче няма никакво желание да продава домейна и също така има бизнес със същото название 10 години преди регистрацията му.

Обвинението в кибернастаняване отпада. Узи обаче е наказан за нарушение на авторските права на Nissan поради автомобилните реклами на уеб страницата. По обвиняването в непозволено потребление на непозната комерсиална марка е реализирано съглашение, с което Нисан се задължава да не злослови по адрес на Nissan и да не разгласява отрицателни мнения за компанията на уеб страницата.

Тогава Узи взема решение, че съдът е стигнал прекомерно надалеч. Позовава се на Първата корекция в американската Конституция, която подсигурява свободата на словото. Привлича на своя страна даже неправителствена организация за правна отбрана, учредена от известния юрист Ралф Нейдър. Случаят стига до Върховния съд на Съединени американски щати и през 2007 година претенциите на японската компания по съглашението, правата върху домейна и компенсацията от $10 млн. са дефинитивно отхвърлени.

Безкрайните правосъдни борби обаче костват на Узи съвсем всичко. Проточилите се осем години каузи костват на предприемача $3 млн. Говори насилствено какви са били последствията за фамилията и бизнеса му. Твърди, че не е спечелил нищо макар успеха.

"Аз не победих, Nissan загуби. Остана ми единствено домейна ", споделя Узи. "Въпросът е какво може да стори огромна корпорация на дребния човек. За тях $10 млн. са нищо, та да ме съдят за такава сума, само че го направиха. Съсипаха ми живота. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР