Ако отиде българското свиневъдство, ще ядем само вносно свинско месо,

...
Ако отиде българското свиневъдство, ще ядем само вносно свинско месо,
Коментари Харесай

Свиневъди отново предупреждават за поскъпване на свинското месо

„ Ако отиде българското свиневъдство, ще ядем единствено вносно свинско месо, цената му ще се вдигне двойно и малко ще са хората, които ще могат да си разрешат да си го сложат на масата “. Това предизвести на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Добрич доктор Румен Караманов - шеф на свинекомплекса в добруджанското село Козлодуйци, който е най-големият в страната ни, съобщи кореспондентът на .
По данни на Караманов към 30% от родното свиневъдство към този момент не работи, а в Северна България са останали единствено три ферми. Ако страната не може да се оправи с ограниченията, които е поела, ще спрат парите за подкрепяне, предизвести още той. Проблемът с този вирус е доста сериозен и обрича свиневъдството на банкрут, в случай че не се вземат съответни ограничения.

Още при започване на предишния месец фермата в Козлодуйци заплати по 250 лв. на прасе от така наречен " задни дворове " против ангажимента стопаните в околните три села да ги заколят и приберат месото за лична консумация.
Д-р Караманов изрази недоволството си, че страната ще заплаща по 300 лева за стерилизация на частните стопанства, защото те работят в сивия бранш, не заявяват доходи, а в това време правят развъдна активност и отглеждат прасета майки, въпреки да нямат право. На процедура тези пари се заплащат от нашите налози, уточни още той.
По мотив настояванията на събирачите на трюфели, свиневъдите са съгласни да се свие периметърът на възбраната за нахлуване в горите. Условието е при събиране на деликатесните гъби кучетата да са регистрирани и да не се пускат свободно да плашат дивеча. Според направена от доктор Караманов инспекция в Добрич има пет пункта за изкупуване на трюфели, само че в нито един от тях не е заявен и кг изкупен трюфел.
Голям проблем остава преместването на свинско месо през границата ни, заяви шефът на регионалната дирекция по сигурност на храните доктор Борислав Каменов. Като образец той уточни, че единствено за седмица на двата гранични пункта в Добричка област са конфискувани 158 кг свинско месо основно от румънски туристи. А в неделния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Кардам в двете направления е имало 12 хиляди автомобила. Очакванията му са поради почивните дни в Румъния в идващите четвъртък, петък, събота и неделя още веднъж да има напор на туристи.
До момента са убити 103 свине, отглеждани в региона на бившето военно летище в Добрич. Предстоят инспекции за още към 100 свине в региона, само че е допустимо стопаните им да са ги заклали в гратисния интервал. Досегашните инспекции на екипите демонстрират, че животните, отглеждани в персоналните дворове, към този момент са заклани. Стопанин от село Минково в началото не бил склонен с наложената мярка, само че през днешния ден е заклал прасето си пред екипа, сподели още доктор Каменов.
Стана ясно, че е негативна тестът от дивото прасе, убито в региона сред Дуранкулак и Ваклино.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР