Ако от Кърнаре потеглете на изток към морето, можете да

...
Ако от Кърнаре потеглете на изток към морето, можете да
Коментари Харесай

Правят знаменита супа от тученица в Марино поле

Ако от Кърнаре потеглете на изток към морето, можете да извършите дребна отбивка и да минете през Марино поле. В селото живеят 10-12 индивида, в близост има фотоволтаици и ожънати лавандулови ниви, само че пък някой възрастен човек може да ви напомни една рецепта, която ще ви удиви. Става въпрос за чорба от тученица. Ако през днешния ден салатите от рукола, лобода и глухарче са мода, то бабите от Марино поле са готвили тученицата още преди век.

Със сигурност в някой двор на селото може да ви наберат малко тученица. За маринополската чорба ще ви би трябвало още шепа ориз, 2-3 яйца, 300-400 грама кисело мляко и пакетче масло. Така са записали рецептата учениците на Янка Минева в своята книга „ Кулинарно странствуване из Стремската котловина “. Попарваш тученицата с гореща вода за 2-3 минути, след това я нарязваш на ситно. След това я слагаш във вряща вода дружно с ориза, вариш 10-15 минути. И застройваш с яйцата и киселото мляко. Маслото го слагаш най-после, с цел да ухае по-добре.

Кулинарното странствуване в Стремската котловина може да продължите и наесен. Тогава напряко ще се присъедините към трапезата и ще се чудите какво по-напред да опитате. Може да отидете в Дъбене на празник на зелето и ще останете сюрпризирани какъв брой вкусни и представителни ястия вършат от този зарзават дъбенци. По същото време в Клисура гощават с ястия от картофи. Като се стартира от варен картоф, та се стигне до черешовото топче от картофи, направено по разнообразни предписания и начини, ще има да пишете предписания.

А в случай че не ви се пишат остарели предписания, в китните ресторантчета от Калофер до Клисура има най-малко по едно локално ядене, което ще ви накара да си оближете пръстите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР