Ако Община Пловдив не беше прекратила концесията по взаимно съгласие,

...
Ако Община Пловдив не беше прекратила концесията по взаимно съгласие,
Коментари Харесай

Обясниха защо прекратиха концесията за Колежа по този начин, общината рискувала загуба от 5 млн. лв.

Ако Община Пловдив не беше прекратила концесията по взаимно единодушие, щеше да се окаже дебитор за над 5 милиона лв.. Това съобщи при днешната си среща с последователите на Локомотив (Пд) регионалният шеф Дани Каназирева. Тя добави, че решението е законосъобразно и не нарушава публичния интерес.

Във връзка със създалото се напрежение измежду обществеността, по отношение на прекратяването на концесията на стадион " Христо Ботев " по взаимно единодушие, в това число изявления в медиите за нарушен публичен интерес и нанесена щета на община Пловдив в размер на 1 милион и 600 лв., бе осъществена инспекция на цялата документи на концесията на стадион " Ботев " от учредяването й през 2013 година до прекратяването й през декември 2019 година.

1. По отношение на това дали е нарушен публичния интерес:

Истината е, че при по този начин подписан контракт, в случай че община Пловдив беше избрала да скапе контракта по виновност на концесионера, а не по взаимно единодушие, според член 11, ал 3 от концесионния контракт, даже ПРИ ВИНА И НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на контракта от концесионера, то той още веднъж си резервира и има правото да получи обезщетение в размер на вложените вложения към датата на преустановяване на контракта, а точно 6 576 500 млн. лева, които не остават в интерес на Общината. Освен това концесионерът можеше и да упражни право на задържане върху издигнатото (подобренията) до привършване на правосъдните каузи и по този метод да блокира потреблението или вложението в обекта (в стадион " Ботев " ) за неустановен период.

Трябва да се има поради, че правните отношения се уреждат по анулирания Закон за концесиите, който е работил все още на подписване на концесионния контракт и позволява практикуване право на задържане за разлика от в този момент настоящия закон.

От своя страна Община Пловдив щеше да има право на обезщетение за всички породени вреди и пропуснати изгоди и 10% обезщетение от размера на неизпълнените вложения. Неизпълнената част е 7 505 996 лева, като 10 % от тази сума 750 000 лева.;

Относно пропуснатите изгоди и претърпени вреди, община Пловдив можеше да претендира единствено изискуемите отговорности, т.е. единствено дължимите концесионни хонорари от 2013-2019 ведно с лихвите за забавата им. Приблизително това прави общо за седемте години 398 000 хиляди лева и лихви 50 000 лева - ОБЩО - 450 000 лева Но не може и няма право да претендира като пропусната изгода размера на концесионното заплащане, което би получила за останалия интервал на концесията от 2020-2048г., когато изтича 35 годишния период. Тоест Общината можеше да търси обезщетение в общ размер на 1 200 000 млн. лева

А концесионерът ПФК " Ботев " АД щеше да има право:

1. Да получи невъзстановените вложения по пазарна стойност - 6 576 500 млн. лева
2. да упражни право на задържане върху стадиона до погашение на компенсацията.
При прихващане на двете отговорности: 6 576 000 млн. лева за концесионера и 1 200 000 млн. лева за концедента, се получава, че концедента Община Пловдив щеше да дължи над 5 млн. лв.. невъзстановени разноски на концесионера ПФК " Ботев " АД и да се окаже дебитор с блокиран и недостроен стадион за неустановен период.

При преустановяване на контракта по взаимно единодушие:

В изгода на Община Пловдив остава:

1. Вложените вложения в размер на 6 576 500 млн. лева.;
2. Инвестиционен план в размер на 929 496 лв;
3. Внесената гаранция в размер на 482 000 лв;

" Разбирам терзанията на последователите и на двата клуба. Те напълно се съответстват и с моите. Не желая и няма да си разреша да изпадам във футболна изразителност, желая само да не остават подозрения за нарушен публичен интерес, само че ПРИ ТАКА ПОДПИСАН ДОГОВОР, единственият вид в интерес на Пловдив, е прекратяването му по взаимно единодушие. В противоположен случай Пловдив и данъкоплатците щяха да бъдат ощетени с над 5 млн. лева и блокиран стадион, съобщи регионалният шеф Дани Каназирева.

При осъществения административен надзор по законосъобразността на решението, с което се скапва концесията по взаимно единодушие и откакто бе прегледано предлагането от вносителя с съпътстващите го документи заключението е, че същото е законосъобразно.

" Без значение кой на кой тим симпатизира, аз имам вяра, че нито един пловдивчанин не желае да вижда един незавършен градеж в центъра на града ни. Сигурна съм, че рационалните последователи, на който и да е тим, не търсят борба, а се пробват да защитят интереса на клуба си. Аз почитам това, по този начин и би трябвало да бъде ", заключи Каназирева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР