Ако обичате шоколад, ще трябва да започнете да се подготвяте

...
Ако обичате шоколад, ще трябва да започнете да се подготвяте
Коментари Харесай

Защо човечеството може да остане без шоколад

Ако обичате шоколад, ще би трябвало да започнете да се подготвяте за прощаване с него. Учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) предвиждат, че какаовите растения евентуално ще изчезнат още през 2050 година заради изменението на климата, оповестява T+L.

По-голямата част от международния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на района. Но през идващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към региони, несъответствуващи за развъждане или към този момент непокътнати територии за диви животни.

Калифорнийският университет обаче употребява технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, съгласно Independent. Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като по този начин няма да се постанова стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Докладът на NOAA показва още, че изменението на климата няма да засегне настоящето потомство какаови растения, а идващото, което значи, че „ има време за адаптация”.

Но вероятностите към момента наподобяват извънредно рискови: NOAA предизвестява, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао през днешния ден, няма да бъде подобаваща за тази цел до 2050 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР