Ако нямаме бюджет, то шансовете да влезем в еврозоната на

...
Ако нямаме бюджет, то шансовете да влезем в еврозоната на
Коментари Харесай

Защо според Асен Василев, ако няма бюджет за 2023 г., шансовете България да влезе в Еврозоната са нулеви?



„ Ако нямаме бюджет, то възможностите да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година са нулеви “, сподели през вчерашния ден някогашният финансов министър и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев на срещата на парламентарната му група с работодателите, която се организира в Народното събрание.

„ С удължителен закон няма да влезем в еврозоната. Нещо повече – фискалната непоклатимост също ще бъде изложена на риск “, добави той и предвижда, че в обстановка без политическа непоклатимост лихвите за държавните задължения ще се вдигнат.

Асен Василев напомни, че Политическа партия са внесли в Народното събрание декларация, с която служебният кабинет да бъде длъжен да внесе план на бюджет за 2023 година, само че вместо това бе импортиран закон за удължение на наредбите на сегашния бюджет.

По думите му този бюджет „ не е съответен на икономическите условия, които трагично са се трансформирали от приемането на актуализацията на Бюджет 2022 “.

„ По-притеснителното е, че при положение, че не се образува кабинет, няма да има време за същинска бюджетна процедура, в случай че тя не стартира в този момент, което ще значи, че този бюджет ще работи до 30 юни следващата година най-малко. Ако изборите са март, април се направи парламент, май месец – държавно управление, което да приготви и внесе бюджет, лишава сред месец-месец и половина да бъде признат “, изясни той.

„ Това не е дообмислено от служебния кабинет “, сподели още той, като изясни, че служебният кабинет възнамерява удължението при положение, че има постоянен кабинет, до момента в който следва парите на страната да се възнамеряват и при положение, че 48-мия Парламент не гласоподава постоянен кабинет.

„ Липсата на бюджет за 2023 ще се отрази и на конвергентния отчет и най-вероятно, в случай че нямаме бюджет до юни месец, възможностите да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 година са нулеви “, уточни той.

Въпросния конвергентен отчет, именуван още отчет по доближаването, се изготвя от Европейската централна банка и Европейската комисия. Докладът изследва развиването на всяка от страните, които към момента не са част от еврозоната, и дава оценка на осъществяването на критериите за конвергенция от национална валута към евро – това са необятно познатите у нас Маастрихтски критерии.

По думите на Асен Василев възможностите да влезем в еврозоната, в случай че няма признат бюджет за 2023 година са нулеви, тъй като това ще се отрази точно за този отчет.
Какво се споделя в последния отчет за България?
През тази година стана ясно, че Хърватия ще влезе в Еврозоната след позитивен конвергентен отчет. Доклад за конвергенцията се разгласява минимум един път на две години или по искане на страна членка на Европейски Съюз, желаеща да се причисли към Еврозоната.

Последният бе оповестен на 1 юни 2022 година В частта за България се посочваше, че „ образуването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква насочена към непоклатимост икономическа политика и широкообхватни структурни реформи„.

„ Структурните промени за рационализиране на институционалната и бизнес среда са решаващи за привличането на директни задгранични вложения и за увеличението на евентуалния напредък “, написа още в него.

„ Това включва доста понижаване на корупцията, обезпечаване на самостоятелна и ефикасна правосъдна система и възстановяване на просветителната система. По-нататъшно редуциране на намаляващото, само че към момента тежко задължение на корпоративния дълг ще подкрепи рентабилността на предприятията, кредитния напредък и вложенията. От значително значение е също да се укрепи националната политика, ориентирана към поощряване на конкуренцията на стоковите пазари, да се пристъпи към либерализация на контролираните браншове и да се ръководи гладкият преход към цифрова и по-екосъобразна стопанска система. Във връзка с това са нужни спомагателни старания, с цел да се усили административният потенциал и още по-успешно да се усвояват средствата от европейските фондове “, се споделя в отчета.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР