Ако някоя чужда държава има доказателства за такива деяния и

...
Ако някоя чужда държава има доказателства за такива деяния и
Коментари Харесай

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

" Ако някоя непозната страна има доказателства за такива действия и ги даде, те ще бъдат съответстващи за българското правораздаване . Българското правораздаване не би трябвало да е безучастно, а при тези изказвания, би следвало да се организира следствие. В този случай са и изказванията на Висшия правосъден съвет (ВСС), които са поискали информации от всички институции, в това число и от КПКОНПИ и прокуратура. ".

Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред публицисти в отговор на въпрос по какъв начин си изяснява обстоятелството, че в България няма известни обстоятелства за корупция, осъществена от арбитър Андон Миталов , който бе посочен от Държавния департамент на Съединени американски щати за корупция.

" Не очаквайте пояснения от мен. Тези изказвания би следвало да бъдат разследвани ", сподели Кирилов.

По време на днешното съвещание на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет министър Кирилов получи 7-дневен период, с цел да потвърди съответните нарушавания на арбитър Андон Миталов, поради които предлага уволнението му.

" Даде ми се опция в 7-дневен период по новия закон, (предишният е 3-дневен), да уточня събитията в моето искане за формиране на дисциплинарно произвеждане - освобождение на арбитър Андон Миталов ", сподели Кирилов.

" Посочил съм в предлагането основанията по Конституция. Умишлено съм се придържал в границите на конституционните правни правила. Поисках да ми се даде опция да се срещна с предварителната инспекция на Инспектората ", съобщи министърът откакто бе внесъл искане за уволняване на съдията, умишлен от Съединени американски щати за корупция.

Той призна, че сега на внасяне на предлагането си не е разполагал с доказателствата по формиране на това дело . С това разполагаме, сподели Кирилов.

Според юриста Данаил Кирилов свидетелството за накърнен авторитет на българската страна от българския арбитър било изказването на държавния секретар Майк Помпео. " Аз го одобрявам и за засягане престижа на правосъдната власт и на страната. Изявлението е по отношение на използване на юридически факт. Този юридически факт е използване на народен закон на Съединени американски щати, който работи във връзка с тяхната страна ", сподели Кирилов.

Той даде обещание да е подготвен с съответните обвинявания против арбитър Андон Миталов още преди да изтече периода .

" Това ще са допълнения към събитията, посочени от нас на финала на страница първа и петте абзаца на страница втора от моето предложение за освобождение.

За резултата, че престижът на правосъдната власт е накърнен - доказателствата са обществено налични, публично известни. Ако тези условия на сътрудниците от съдийска гилдия са им незнайни, ще потвърдя и тази група условия ", закани се правосъдният министър.

Кирилов съобщи, че в случай че съдийска гилдия на Висш съдебен съвет реши да образува дисциплинарно произвеждане, то да бъде обвързано с този предмет , който ще се засяга в спомагателното конкретизиране.

Ако постъпят други доказателства, те ще бъдат предмет на обособена оценка и преценка от страна на съдийска гилдия - ще се оправи с това и няма да се постанова намесата на правосъдния министър. Ще ги проучва, реши и ще вземе решение по отношение на дисциплинарно произвеждане, в случай че не е формирано, добави Данаил Кирилов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР