Ако някой ви каже, че в Швеция е задължително да

...
Ако някой ви каже, че в Швеция е задължително да
Коментари Харесай

Шведските работодатели насърчават работниците си да правят кафепауза

Ако някой ви каже, че в Швеция е наложително да се пие и да се хапва торта, не бързайте да взимате думите му на смешка. Истината е, че в доста компании задължават чиновниците си да отделят малко време през работния ден, с цел да се насладят на „ фика “ (в превод от шведски - пиянство на кафе, похапване на лакомства и бъбрене). Този самобитен обред е също толкоз значима част от работния ден в Швеция, колкото изпращането на имейл и поправката на принтера, да вземем за пример.

В Швеция кафе паузата е освен това от бърз банкет на кофеин. Шведската кафе пауза или „ фика “ е опрощение да забавите темпото и да се отпуснете в компанията на други хора. Дългогодишната традиция отразява шведския блян за закъснение, с цел да оценим дребните наслади в живота. Ако се практикува вярно, се счита, че " фика " усъвършенства продуктивността и общото богатство.

" Обичаят е надълбоко затвърден в нашата просвета " - споделя Матс Йохансон, създател на Da Matteo, верига за кафе, основана в Гьотеборг. „ Повечето шведи се любуват на „ фика “ по няколко пъти дневно, без значение дали е през уикенда или през работната седмицата. Основно тази активност се състои в превозване на повече време с други хора, похапване на прелестни домашно приготвени печива и отпиване на глътки качествено кафе. "

Неслучайно доста шведски компании са въвели наложителни " фика " почивки, в които чиновниците получават безвъзмездни топли питиета. Все още няма изследване на кофеиновия показател, само че Организацията за икономическо съдействие и развиване (OECD) разгласява данни за продуктивността, която произлиза от него.

При разбор на продуктивността на чиновници в 38 страни, данни за 2014 година разкриват, че Швеция се подрежда на достойното единадесето място. Съседката на Швеция, Норвегия, в която се пие доста количество кафе, е втората най-продуктивна нация, след първенците в Люксембург, до момента в който работохолиците в Съединени американски щати остават четвърти. Франция, която се слави с дългите обедни почивки на чиновниците, е седма в класирането, надалеч пред Япония и Корея, които надлежно се подреждат на двадесето и тридесето място – две страни, известни с дългото работно време.

Кафе паузите са толкоз значими за шведите, че даже огромният бранд Ikea се придържа прецизно към тях. В техния уеб страница написа: “Фика “ е повече от кафе пауза, това е време за шерване, свързване и отмора с сътрудници. Някои от най-хубавите хрумвания и решения идват на мозъка ни по време на„ фика “.

" Шведският метод за ръководство на компании се разграничава от множеството страни. В нея няма да открием открита подчиненост. Когато става дума за хоризонтална конструкция, е значимо да мнението на всеки да се чува. Това е превъзходен метод да се чуят другите гледни точки, които са значими за фирмите. " – споделя Андреас Астром, член на Търговската камара в Стокхолм.

Тенденцията последователно навлиза В Ню Йорк, Лондон и Сидни, където хората си „ открадват “ 15 минути за " фика ". Фокусът е не толкоз върху кафето, колкото върху насладата от разтухата по време на паузите денем.

" Идеята на " фика " е да се наслаждаваш на кафето и кифличката седнал, даже и за 10 минути. В Ню Йорк хората пият кафе на крайник, по тази причина се замислих дали не мога да трансформира метода, по който нюйоркчани живеят, да ги накарам да седнат и да си починат “ – твърди Ларс Акерлунд, който отваря първото си кафене " Фика ", покрай Сентрал Парк.

" Фика " се трансформира институция в Манхатън, а шоколадът със солен карамел даже печели златото в Световните награди за шоколад през 2014 година. Най-голямото достижение на Акерлунд обаче си остава фактът, че съумява да убеди заетите нюйоркчани да си поемат мирис и да си вземат нужната доза отмора през работния ден, в типично шведски жанр.

" Фика " оставя своя отпечатък и в Австралия. Докато слънцето огрява красивия пясък на плажа Манли, Сидни, в един дребен ъгъл се е настанила част от Швеция, която да приканва хората да отделят време за себе си и да си отпочинат пълноценно.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР