Ако някой ви каже, че в Истанбул не може да

...
Ако някой ви каже, че в Истанбул не може да
Коментари Харесай

В сърцето на турския дисниленд

Ако някой ви каже, че в Истанбул не може да си изкарате занимателно в същинския смисъл на думата, не му вярвайте. Освен обичайните, наложителни за туристите исторически, архитектурни и културни монументи и забележителности, не трябва да се пропущат и атракциите като фамозните Пеещи фонтани и популярния аквариум "Sea Life " с повърхност над 8000 кв. м, цялостен с невиждани акули и други риби, измежду които най-спокойно плуват професионални гмуркачи. Но най-запомнящ се за малчуганите, а и за техните родители, ще е денят, прекаран в "Isfanbul ". Не, няма неточност в изписването на името на страхотния парк за развлечения, прочут още и като "Vialand ". Всъщност очевидно тук има задявка сред името на турския мегаполис и британското съществително "fun ", което се превежда и като "приятно прекарано време ".

Обикновено туроператорите обезпечават безвъзмезден трансфер до парка. Но има и шатъли (бусчета) с логото му, които минават на всеки половин час през централни забележителности на града, с цел да закарат деца и родители на едно от най-желаните места за занимания в Истанбул. Ще са ви нужни повече от 6 часа, а най-добре планирайте за задачата целия ден, с цел да имате опция да се насладите на всички атракциони, издигнати на повърхност, равна на 100 футболни стадиони. Заедно с билета, който коства 139 лири за възрастни и 129 за деца сред 3 и 14 година (по-малките влизат с безвъзмезден пропуск), ще получите и карта, която елементарно ще ви ориентира за разположението на тематичните площадки. Най-добре е да я разгледате в детайли, с цел да решите от кое място да започнете с развлеченията поучават от "Партнер травел " - една от първите и водещи организации, от 2001 година предлагаща туристически услуги за Турция.
Тийнейджърите и по-безстрашните малчугани ще се зарадват най-вече на "Кинг-конг ", който по сходство на рисковата кино сцена разклаща на страховито разстояние от земята вагончето с хора, издавайки стряскащи звуци... А фантастичното ненадейно втурване с лодка от 15-метрова платформа право в отворената паст на приказно създание в никакъв случай няма да е задоволително за почитателите на "Викинг ", които не ще се изплашен нито от чудовищата и напрегнатото нанагорнище по дървени платформи, нито пък от мокрите облекла - наложителни за всеки участник във водното премеждие. Трябва да си в действителност безспорен авантюрист, с цел да се качиш на зашеметяващо влакче - четвъртото най-голямо в света, разрастващо скорост от 110 км/ч за 3 секунди! Ще си призная почтено - никой от компанията ни не посмя да го опитва, за което скърбя и до през днешния ден. Не е за хора с проблеми във вестибуларния уред и грандиозната въртележка, която издига куражлиите на безумна височина и прекатурва най-смелите на 360 градуса, само че пък адреналинът и виковете са обезпечени. Незабравимо прекарване обезпечава и непрестанно въртящата се кръгла "лодка ", спускаща се по река, която наподобява на рисков водопад, дълъг 700 метра.
Истанбул ще е в краката ви, в случай че превъзмогнете страха и се качите на Кулата на правораздаването. Опашката от чакащите за тази атракция нормално е най-дълга. Но си заслужава, повярвайте. Щом опитате един път, ще ви се желае да повторите, освен това - няколко пъти. Всички чанти, телефони и очила се оставят в особено обособени за задачата кошници, тъй като каквито и да било аксесоари не са желателни на височина 50 метра. Първо ще седнете в големи кресла, чиновници ревизират дали сте се закопчали вярно, по-късно постепенно ви издигат към небето и се чувствате като птица. Прехласнати по гледката, сигурно ще се изненадате от ненадейно внезапното втурване към основата на оборудването. Оказва се обаче, че сте едвам на половината разстояние, належащо, с цел да стъпите на краката си. Няма да укривам - станах очевидец по какъв начин на млада жена й прилошава от това тестване на нерви и тестване дали не страдате от акрофобия. Но за сходни случаи са подсигурени медицински екипи, които са на непрекъснато разположение на по-фините натури.
Въртележка, по-различна от всички, които познавате, ще ви придвижи в детските ви години. С потенциал от 40 души и диаметър 20 метра приказната люлка ще ви издигне до върха в градината на османския замък. След това може да се потопите в историята на Истанбул, с цел да се убедите какъв брой фантастично може да бъде предишното на този сегашен мегаполис. "Към 1453-та, апелирам " - ще бъде вашата заповед, с цел да се превърнете в очевидци на великите достижения на античния град. Тук думите не стигат, би трябвало сами да пожелаете да станете част от фантазиите на Мехмед Завоевателя...
За тези и някои други занимания обаче има ограничавания - позволяват се единствено тези, които са пораснали над 134 см. Но по-ниските (респективно по-малките и като възраст) също няма да скучаят в "Isfanbul ". В сърцето на парка е ситуиран 4D киносалон, където се прожектират новите завършения на любимците от всички краища на света - Мани, Сид, Диего и Скрат. Имайте поради обаче, че историята за лудата катерица, която преследва лешник с цената на живота си, е дублирана на турски със надписи на британски.
За децата, които занапред стартират да опознават и да осъзнават света, има особено обособена зона измежду атракционите. Тук пък не се позволяват малчугани, по-високи от 90 см. Задължително е за някои занимания те да са с компаньон. Като да вземем за пример за влакчето на пожарникари-герои, които се пробват да загасят "пламналия огън " (заменен от много реалистични червени светлини в прозорците на въртележката). Обикновено родителите сами подканват отрочетата си да се качат на много бързо влакче, което обаче въобще не плаши даже и най-малките. Градските рожби остават с отворена уста по време на пътешествието из фермата на парка, където, като се изключи че виждат ужасно направени фигури на щастливи кокошки и крави, научават и много детайлности за живота им. Говорещото дърво също не трябва да се подминава от ценители. Дори и да не разбирате езика, на който споделя приказки, ще се впечатлите от образната направа на това приказно "същество ".
Ако сте подготвени и за други фантастични завършения, измежду които са 3D гмуркането в морски дълбини и виртуалният полет с хеликоптер, развлеченията ще доближат кулминационната точка си в павилиона на гигантския кълбовиден киноекран, ситуиран под голям купол с повърхност от 1000 кв. м.
За тези, които огладнеят, из цялата територия на парка има заведения на световноизвестни вериги за бързо хранене, ресторантчета с локални специалитети и, несъмнено, фамозния турски сладолед.
Дълго откакто си тръгнете от "Isfanbul ", ще пазите в сърцето си загатна за страхотните занимания. А за децата незабравимите завършения и желанието още веднъж да се върнат в турския дисниленд са обезпечени.
















Снимки АВТОРКАТА

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР