Ако някой се чуди къде отидоха ромите от Войводиново, чиято

...
Ако някой се чуди къде отидоха ромите от Войводиново, чиято
Коментари Харесай

Избори сред боклуците на Столипиново

Ако някой се чуди къде отидоха ромите от Войводиново, чиято противозаконна махала в селото беше съборена през януари по заповед на министъра на защитата Красимир Каракачанов - ето къде. Построиха си нова противозаконна махала в Столипиново. Викат ѝ " новата махала ", среща се на празно пространство до оградата на учебно заведение " Пенчо Славейков " и против панелните блокове с цялостните с противоположни води изби.

Къщите са струпани през куп за грош, явно доста небрежно, канализация няма, токът се преразпределя с кабели от едно място до другите консуматори, а кой по какъв начин заплаща не е ясно. Макар и на две крачки от учебното заведение, в образователно време в новата махала щъкат десетки деца, явно неповлияни от мисълта за обучение, а в класовата конструкция на гетото жителите му се подреждат на последно, най-долно място.

Тъй като те не са толкоз доста и там има още доста място, най- постоянно там се натрупват отпадъци и не са единствено столипиновци, които го вършат. Разни компании се изтарикатиха и, вместо да заплащат за бунище, изсипват там камионите си. После в един миг над това място се издига черен пушек, който се вижда от цялостен Пловдив и това значи само, че са се натрупали доста отпадъци и би трябвало да се освободи място.
Така беше решен въпросът с противозаконната махала на Войводиново.
Как са дали своят вот на сегашните локални избори в Столипиново - този път много едва. На балотаж за областен кмет там отиват Иван Стоянов от ГЕРБ с 26.32% от гласовете или 3 505 и Илия Матаков от Земеделски съюз " Александър Стамболийски " с 11.60%. Никой не е напълно наясно с броя на популацията на Столипиново, само че във всички случаи е минимум 30 000 души. Гласовете за земеделеца тъкмо тук будят неразбиране. Ако в околните села към Пловдив ромското население припокрива съвсем напълно заетите в селското стопанство, за Столипиново това не може да се каже, никакво земеделие няма там и няма по какъв начин да има. Така че вторият претендент е странна поява на политическия небосвод. За първия, обаче, може да се каже тъкмо противоположното.

Като началник на общинската компания " Чистота ", претендентът Иван Стоянов е шеф на сериозна част от работещото население в квартала, може би на всички. Само дамите, заети в уличното метене, са 400, а има и мъже, които работят по сметосъбиращите камиони. От една страна, ситуацията с боклуците в Столипиново е фрапантно, от друга, обаче, фамилиите зависят от тази работа. Впрочем преди първия тур от квартала бяха извозени 4 тона отпадъци и бяха поставени контейнери там, където нормално ги няма. Но има още най-малко толкоз. Особено ужасно е сред блоковете, където миризливите купчини стигат съвсем равнището на първия етаж. 

Агитацията в Столипиново вървеше с цялостна мощ преди първия тур, продължава и в този момент. Ако в нея отново влиза изнасяне на насъбраните отпадъци - добре. Но не е нищо изключително, тъй като и тази неделя ще мине и те отново ще се съберат. До идващите избори. При очертаващата се победа на балотажа, новият областен кмет би трябвало да е най-наясно по какъв начин да се оправи с тях. А за какво не се е справил до момента, е напълно различен въпрос и по избори не се задава...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР