Ако някой от нас излезе с автомат на улицата и

...
Ако някой от нас излезе с автомат на улицата и
Коментари Харесай

Кой иска противоконституционна организация да провежда военни учения в България?

Ако някой от нас излезе с автомат на улицата и съобщи, че ненавижда Конституцията, евентуално до няколко минути ще бъде отведен за разпит. Също по този начин би станало, в случай че някой от нас опита да си направи " своя територия " в гората, потвърждавайки че пази страната. До минути ще бъдем задържани и ще ни бъде декларирано, че България има войска и полиция, които се грижат за страната. И това е по този начин. Ето за какво всеки опит да се лишават функционалностите на страната е противозаконен и срещу Конституцията. Но някои хора съумяват да избегнат правораздаването и да се демонстрират като инстанция, стояща над закона и страната. Точно преди един месец в влиятелния проверяващ уебсайт Bellingcat беше оповестен просторен материал за прото-милицията, основаната в граничния регион сред България и Турция, известна като БНО Шипка. Данните, които бяха събрани – в това число информация, идваща от българските служби – демонстрират притеснително неуважение към организация, поддържаща близки връзки с съветски военни инструктори, свързани с съветското военно разузнаване и извънредно десни екстремисти, имащи възбрана за влизане в европейски страни. Месец по-късно, тематиката продължава да провокира реакции отвън България измежду публични лица в Европейски Съюз и НАТО, само че в София – макар желанието на хора в институциите да се реагира - се пази безмълвие.
За мнозина у нас БНО съставляват група от неуравновесени хора, които се мислят за бранители на България от " нашествениците ", идващи през турската граница. Техните членове считат, че страната не си прави работата, че сме изправени пред Апокалипсис, предупреден от бежанската рецесия. Въпреки че има гранични управляващи, полиция, служби, хората от БНО аргументират съществуването си с " неадекватността " на държавното управление.
След 2015 година, когато бежанската вълна от войната в Сирия доближава съществено европейските граници – включително и България – организации като БНО стартират да се показват като " ловци на мигранти ". Именно с тази мантра те са показани в български и непознати медии, привлечени от този нов феномен. Повечето журналистически екипи не задълбават за претекстовете на тези хора, макар че самото наличието на сходни прото-милиции е в нарушаване на българските и европейски закони, а също и неуважение на държавната власт.

Източник: Ivo Borisov/Facebook
Благодарение на неналичието на забележима реакция от страна на институциите, след 2016 година сходен вид групи заживяват собствен личен живот. Макар немалка част от българското общество да гледа с съмнение събитията по границата, малко на брой биха се присъединили персонално в крайни и насилствени дейности. Все отново, сходни " доброволчески патрули ", както разказват членовете си БНО, построяват мрежа със симпатизанти в търсене на утвърждение извън. Посланията им през Фейсбук, уебстраниците им и YouTube, са отправени към ултранационалистически структури в Европа, фашистки организации, крайнодесни екстремисти и Русия. Скоро те получават това внимание и доста повече – в регионите, където оперира БНО в Бургаско и Странджа, идват военни инструктори, членове на крайнодесни групи от европейски страни и персони, които при всички други положения биха провокирали реакция на силите за сигурност у нас. Има съществени податки, че терористът от Крайстчърч в Нова Зеландия Брентън Тарант, който умъртви 50 души в две джамии, е въодушевен от БНО и сръбски националистически групи, а оръжието, с което прави терористичната офанзива, е същото, с което БНО организира част от ученията си.
Вече четири години организацията обаче съумява да се задържи без да бъдат подхванати съществени дейности против нея, макар че нейни членове вземат участие в побой (за който неотдавна бяха наказани от Бургаския съд), тормоз, офанзиви и закани против публицисти и обществени персони. Самата организация БНО намерено приканва за смяна на политическия ред и не утвърждава Конституцията – главния закон на България.
Тези сигнали не са задоволителни, с цел да провокират по-сериозно следствие през последните години. В медийното пространство съвсем няма материали за тази група, а отношението в институции е по-скоро " по-добре да променим тематиката ". На фона на всичко това, има два съществени въпроса първоначално: за какво хора се причисляват към такива групи и за какво на територията на България е позволено идването на хора, членуващи в екстремистки организации, които в горите на Странджа получават образование от боен инструктор, обвързван с въоръжените сили на Русия?
Полезно е като начало да погледнем към концепциите на БНО. Сайтът на организацията и техните страници в обществените мрежи (включително групата им във Viber, която сътвориха наскоро), съставляват микс от идеологии, които насочат предизвикателство към конституционния и политически ред на България. Тяхната така наречен платформа съдържа апели за прекъсване на " геноцида на българския народ " и предизвестява за " правото на протест против нелегитимното държавно управление ". Също по този начин, има апели за възбрана на политическите партии и наказване за " безполезния политически хайлайф ". В пропагандата си те залагат на социалистическата носталгия, считат, че Народната република е положително решение за сегашните проблеми и насочват вниманието си към най-крехките и отслабени групи от обществото, които най-силно усещат върху себе си неналичието на пари и благоприятни условия. По този популистки метод групи като БНО съумяват да намерят симпатизанти освен измежду по-възрастните, само че и младежи, участващи в ученията им.
Доктрината на организацията копира други сходни групи в Западна и Източна Европа, които клонят към Путинова Русия. Материалите им включват сензационни и различни вести, които демонстрират " опасността за България и европейската цивилизация ", " гнет против българи в Украйна " и " украинския гнет в Донбас ". На страниците им се разгласяват антисемитски и расистки публикации, тайни теории и така нататък
Втората част от концепциите им припомнят тези на проруската агитация, освен като съвпадане в публикуването в съветски медии и в страниците на БНО, само че и директното шерване на материали без превод от съветски, които са ориентирани против Европейски Съюз, НАТО и демокрацията. Всички тези материали са комбинирани с безапелационни апели за готовност и разпределяне на оръжия на цивилното население в България, като се показват бунтовниците в Украйна като добър образец.
Мнозина публицисти и даже представители на институции подценяват съществуването на сходен жанр организации у нас, тъй като са " просто ловци на мигранти " и " нехранимайковци ". Откритите офанзиви против политическия ред и Конституцията не провокират внимание, тъй като " има и други сходни " организации. Наистина има такива организации, които съществуват от дълго време – тогава за какво да обръщаме внимание в този момент?
Тук идва един от значимите моменти в следствието в Bellingcat: никоя друга група у нас не е имала толкоз близки и очевидни връзки с съветски военни и инструктор, обвързван с ГРУ (военното разузнаване на Русия).
Според един от източниците от българските служби, представени в материала, " първоначално БНО са считани за клоуни и лунатици, които не съставляват сериозна заплаха ". Според същия този източник, смяна в отношението на службите у нас, както и на европейско равнище, стартира след 2016 година, когато видимостта на организацията се усилва и стартира обвързването с непознати групи. В България стартират да прииждат членове на крайнодесни екстремистки групи, които като туристи посещават първо София и Шипка, а по-късно се срещат с представители на националистически групи – включително и БНО.

Снимка 2: Член на БНО по време на обучение. Използва AR-15, същото оръжие като на терориста от Нова Зеландия Брентън Тарант

Макар тези хора да са членове на придвижвания, които са на ръба на легалното в техните страни, в България влизат като туристи. Властите обаче стартират да схващат, че за фашистки и неонацистки групи, които изпращат свои симпатизанти, България се трансформира във значим детайл от пропагандата. Балканите като цяло заемат централно място в идеологията на новите крайнодесни придвижвания – както терористът в Нова Зеландия, по този начин и норвежецът Андерш Брайвик вършат препратки към Балканите в своите прокламации.
През 2018 година българските служби – най-много силите за сигурност, военните и полицейските сили - към този момент следят непрекъснато БНО. Става ясно, че са засечени евентуални колета с оръжие, влезнали през Варна и Бургас, които са предопределени за " граничните патрули ", т.е. БНО. Част от това оръжие след това става очевидно от клипове на организация, оповестени по техни групи и страници, показващи военни учения в региона на хижа " Свежен " и Странджа.
Въпреки че няма изясненост какъв брой тъкмо крайнодесни екстремисти са минали на образование у нас, службите са безапелационни, че учения е имало. Някои членове на тези групи разгласяват фотоси от визитата си в България. На една от тези фотоси се вижда AR-15 – оръжие, което се създава и в България от цех " Арсенал " и е употребявано от Брентън Тарант в Нова Зеландия. Тарант сигурно е посещавал страната ни няколко месеца преди осъществяването на всеобщото ликвидиране в Крайстчърч, като съгласно българските служби той се е виждал с националистически обединения, въпреки това да не беше обявено публично.
Сред западноевропейските другари на БНО най-известна е Татяна Фестерлинг и за нея е писано задоволително – тя служи като връзка сред българската организация и непознати обединения. По-интересни са други жители на европейски страни, които остават настрана от медийния интерес през 2016-2017. Един от тези хора е Джим Доусън, прочут във Англия като идеолог на екстремисткото крайнодясно. Самият той е привързан с интернационалната организация " Рицари тамплиери " (Knights Templar International, KTI), с която е обвързван и норвежецът Андерс Брейвик. При питане " Рицари тамплиери " отхвърлят връзка и споделят, че те са друга организация и имало други по-малки групи, които носят същото име. Доусън посещава няколко пъти България дружно с друго познато лице от английското извънредно дясно – Ник Грифин.

Снимка 3: Доусън със сръбски участник в БНО
" Рицари тамплиери " и Доусън изпращат помощи на БНО, включително бронежилетки и униформи. Във видео от 2016 година, Доусън приканва още хора да се причислят към БНО и да се " борят ". " Рицарите " са по своята същина религиозна организация, със мощни връзки в Източна Европа, Англия и Съединени американски щати. Те са мощно антидемократични, антисемитски и ислямофобски настроени и поддържат близки контакти с съветски групи, с които вземат участие на крайнодесни конгреси като Международния съветски закостенял конгрес. Някои от участниците на форума обществено показват поддръжката си за " антиевропейски протест ".
" Рицари тамплиери " са помагали финансово на групи на Балканите и не за първи път са обект на кавги. През 2015 година унгарските медии разкриват желанията на организацията да се обвърже с радикални фракции в Будапеща – след това унгарските служби изгонват членове на групата. В Република Сръбска и Косово също провокират проблеми с управляващите. През 2015 година " Рицарите " изпращат свои хора в Сирия, където се виждат със Сирийската социалнационалистическа партия (SSNP)– една от най-активните фракции, сражаваща се в поддръжка на режима на Башар Асад. По време на сирийското си посещаване, те се срещат със самия Асад и други публични лица от партията Баас в Дамаск и Латакия. БНО също изпитват благосклонност към сирийското държавно управление, като вземат участие в взаимни демонстрации с членове на про-Асад сирийци във Варна.
В търсенето на европейска легитимация, БНО се свързва с така наречен Cyberpol и Европейския център за информация и сигурност, ръководени от Рикардо Барецки. Нека не се бърка Cyberpol с Europol – нямат нищо общо, въпреки Барецки да пробва да си предлага услугите. Все още не е ясно кой тъкмо седи зад тези организации и още по-странно е, че Барецки идва като посетител по време на българското европредседателство.
И в случай че наличието на крайнодесни на територията на България провокира интереса на службите, то присъединяване на съветски боен инструктор светва " алената лампа " . В особено видео от БНО, оповестено след 17 май, те пазят наличието на този инструктор, който бил " на отмора в България " и материалът в Bellingcat пуска клюки и спекулации.

Снимка 4: Игор Зорин в централата на ГРУ
Въпросният инструктор се споделя Игор Зорин и образова във военно дело членове на БНО. Според информация от съветското министерство на защитата, Зорин е деец от елитните спецчасти и боен експерт. Той също по този начин е бил член на звено в съветското военно разузнаване, ГРУ.
Дейността на Игор Зорин е наситена. Той води семинари за съветската войска, отдадени на военна тактичност и бойни умения. Провежда учения освен в България, само че и във Филипините, Украйна и Северна Корея. Най-вероятно връзката сред БНО и Зорин е Евгений Щеголихин – съветски жител, който живее в Бургас. Завършил военния факултет на Държавния университет в Томск, Щеголихин не за първи път се появява в скандал. През 2016 година той и други членове на БНО нападат украинци, протестиращи против визитата на свързваните с Путин рокери от " Нощните вълци ".
Друга връзка със Зорин е Тимур Сейфетдинов, който живее в Свети Влас. Той е засичан постоянно в наличието на водачите на БНО и Щеголихин. И двамата руснаци имат връзки с някогашни военни и експерти по военна тактичност – специалностите, които заемат място по време на ученията на БНО.
Засега БНО е определяна като прото-милиция – т.е. остава малко, до момента в който се трансформира в същинска милиция от боен вид, който надали ще се лимитира до " битка с миграцията " и " цивилен арести ", поради това, че непосредствено застават против законите в България. Официални лица в НАТО и Европейски Съюз считат, че заплахата е действителна и се питат въпроса, който ние също си задаваме – за какво няма мощна и безапелационна реакция от управляващите?
Сподели с твоите другари
Като се тегли чертата, изводите не са приятни: в България идват крайнодесни екстремисти, които получават военно образование от човек, обвързван с съветското военно разузнаване под носа на българското държавно управление. Тези хора складират оръжие – неразбираемо за какво. Провеждат срещи и образования по военна тактичност – за къде и за какво не се знае – не и обществено. Ясно е обаче посланието на личния им уебсайт и от техните речи: би трябвало да се смени политическия ред в страната.
Не всички български институции и не всички представители на силите за сигурност са безмълвни или безучастни – в противен случай, съгласно тях има задоволително доказателства и материали, които да доведат до арести, разпити и разформироване на БНО. Единственият отговор все още за това за какво не се е стигнало до това, е евентуален политически чадър над водачите на организацията. Кой и за какво желае да има сходни противоконституционни групи на територията на България, също остава неразбираемо.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР