Ако някой иска да знае как мирише България това лято,

...
Ако някой иска да знае как мирише България това лято,
Коментари Харесай

Мирише. Силно*

Ако някой желае да знае по какъв начин мирише България това лято, отговорът гласи: на дим и воня. Пушек от димящите законни и противозаконни сметища. И воня от разлагащи се свински трупове. Боклуците са на всички места, а мостът на автомагистрала “Струма ”, съществено развален поради нерегламентирано хранилище за боклуци, за малко освети казуса - всеки хвърля и складира отпадъци където си желае и никой никому не търси отговорност. Нито пък разчиства боклука.
Много боклучава работа
Мост на недостроената “Струма ” беше опожарен поради струпани под него отпадъци, които не трябва да са там - по всевъзможни писани закони. Но се натрупат от дълго време - по неписаните. На това място години наред се складират боклуци, само че нито община Дупница, нито Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ), нито Регионалната ревизия по запазване на околната среда (РИОСВ) са се погрижили да ги отстранен от региона, който по-късно попада в сервитута на автомагистралата. Всяка от тях обществено си откри някакво опрощение. А компанията, на която е противозаконното хранилище, е с изтекло позволение за работа. Но все пак е горяла отпадъците в Топлоелектрическа централа, която пък няма оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) и замърсява въздуха. “Собственикът на склада за боклуци, който се възпламени под виадукта, съобщи, че тоновете пластмаса били единствено краткотрайно там, тъй като Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” спрял да ги приема. А кой позволи без Оценка на въздействието върху околната среда “Бобов дол ” да гори боклуци? Ако беше извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови боклуци под автомагистрала “Струма ”, нито вагони с италиански боклуци край Дупница ”, разяснява екологът Тома Белев.
Точно преди една година, след срутилия се мост в италианския град Генуа, министър председателят Бойко Борисов разпореди инспекции на всички мостове в страната. Те се правят от Областните пътни ръководства и АПИ. Сега същата тази АПИ ще прави инспекции има ли сметища и под другите мостове и виадукти. Явно при предходните обследвания, в случай че е имало такива, не са сметнали съществуването им за застрашаващо структурите.
А боклукът се натрупа
И тази година депото за твърди битови боклуци в село Шишманци пламтя. Но за първи път Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и ще проверява дали е осъществено закононарушение, довело до нездравословни последствия за околната среда. Вероятно тъй като този път димът от пожара стана прекомерно забележим и зноен, а локалните хора с митинги упорстват инсталацията за преправка на боклуци да спре работа.
Гръмко нареченият Завод за преправка на твърди битови боклуци бе измежду първите, на които Борисов резна лентата в първия си мандат - още през октомври 2009 година. Проектът за предприятието, заченат при Тройната коалиция и стартиран от изчезналата към този момент “царска ” партия, е обвързван с оръжейния необут Николай Гигов, непосредствен до президента Георги Първанов. Въпреки свадите и обвиняванията в корупция и източване на европейски пари, заводът, построен със средства на българските и европейските данъкоплатци и ръководен от частен оператор, си работи.
Сметището в Свищов, което също пламтя, би трябвало да не е в употреба от 2016 година, когато е закрито. Но анкети и телевизионни фрагменти демонстрираха тъкмо противоположното - че тук продължава да се изхвърля отпадък. В същото време такса боклук в община Свищов бе нараснала, защото отпадъците на семействата де юре се возят до никополското село Санадиново.
На близо 50 декара в свищовската околност Ненова шатра са депонирани над 350 000 куб. м. боклуци. През декември м.г. Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството утвърждава 4 милиона лв. за техническа рекултивация на депото в Свищов. Както и при други планове, биологичната ще е за сметка на общината. През март локалните управляващи получиха 3,1 милиона лв., а изпълнителят занапред ще стартира работа по закриване на сметището.
А боклукът се натрупа - на сякаш закритите сметища и на всевъзможни други места. По-рано през годината министърът на околната среда Нено Димов съобщи в Народното събрание, че сега нерегламентираните сметища в България са над 100, само че нямало запас за рекултивацията на всичките по едно и също време. “Над 100 ” си е евфемизъм, тъй като край всяко селце има най-малко едно. В дребните обитаеми места контейнерите за отпадък не доближават и хората хвърлят където сварят. Така в дере край сливенското село Гавраилово бе открита карантия от убити поради африканската чума домашни свине.
Мръсно и миризливо
Речни корита и долчинки са затлачени от всевъзможни отпадъци, крайпътни канавки, паркове и улици са осеяни с кенчета, цигарени кутии, пластмасови кофички, найлонови торбички, хартии и какво ли не още.
Да се преброят местата в България, където се изхвърлят отпадъци, е работа за цялата национална статистика. Тези мръсни и миризливи ландшафти са илюстрация на некадърността и безсилието на управляващите - и белег за културата на нацията.
Европейската комисия към този момент осъди страната поради незакрити общински сметища. 113 такива места трябваше да бъдат затворени до 2009 година. След като България, в лицето на Тройната коалиция, не се оправи, Брюксел дефинира нова дата - 1 януари 2018 година. Но не се оправиха и държавните управления на Борисов, а за 2019 година за задачата са планувани 70 милиона лв.. Докато си чака парите за рекултивация, сметището край Ихтиман да вземем за пример на няколко пъти пламтя, като при един от пожарите димът провокира верижна злополука по автомагистрала “Тракия ”, при която съществено пострадаха хора. Кого трябваше да осъдят ранените: страната, екоминистерството, управата в Ихтиман, АПИ - или всички вкупом? Боклукът завладява България.
Автор: Емилия Милчева, Deutsche Welle
Заглавието е на редакцията

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР