Ако някой иска да знае как мирише България това лято,

...
Ако някой иска да знае как мирише България това лято,
Коментари Харесай

Пушек и смрад от трупове: така мирише България

Ако някой желае да знае по какъв начин мирише България това лято, отговорът гласи: на дим и воня. Пушек от димящите законни и противозаконни сметища. И воня от разлагащи се свински трупове. Боклуците са на всички места, а мостът на автомагистрала “Струма”, съществено развален поради нерегламентирано хранилище за боклуци, за малко освети казуса - всеки хвърля и складира отпадъци където си желае и никой никому не търси отговорност. Нито пък разчиства боклука.

Много боклучава работа

Мостът на недостроената “Струма” бе опожарен поради струпани под него отпадъци, които не трябва да са там - по всевъзможни писани закони. Но се натрупат от дълго време - по неписаните. На това място години наред се складират боклуци, само че нито община Дупница, нито Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), нито Регионалната ревизия по запазване на околната среда (РИОСВ) са се погрижили да ги отстранен от региона, който по-късно попада в сервитута на автомагистралата. Всяка от тях обществено си откри някакво опрощение. А компанията, на която е противозаконното хранилище, е с изтекло позволение за работа. Но все пак е горяла отпадъците в Топлоелектрическа централа, която пък няма оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) и замърсява въздуха. “Собственикът на склада за боклуци, който се възпламени под виадукта, съобщи, че тоновете пластмаса били единствено краткотрайно там, тъй като Топлоелектрическа централа “Бобов дол” спрял да ги приема. А кой позволи без Оценка на въздействието върху околната среда “Бобов дол” да гори боклуци? Ако беше извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови боклуци под автомагистрала “Струма”, нито вагони с италиански боклуци край Дупница”, разяснява екологът Тома Белев.

Точно преди една година, след срутилия се мост в италианския град Генуа, министър председателят Бойко Борисов разпореди инспекции на всички мостове в страната. Те се правят от Областните пътни ръководства и АПИ. Сега същата тази АПИ ще прави инспекции има ли сметища и под другите мостове и виадукти. Явно при предходните обследвания, в случай че е имало такива, не са сметнали съществуването им за застрашаващо структурите.

А боклукът се натрупа
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР