Ако някой е имал нагласата, че замерянето с популизъм ще

...
Ако някой е имал нагласата, че замерянето с популизъм ще
Коментари Харесай

Не в ДДС, в корупцията е проблемът!

Ако някой е имал настройката, че замерянето с популизъм ще утихне след евроизборите, ядец! Вярно, че иде локалният избор, само че толкоз овреме се разиграха, че да не повярваш на следващите им чисти намерения. Цакат се напук, само че в действителност нямат избор - просто отиграват конюнктурата.

Пръв беше Пеевски. Следизборна поява в Народното събрание след две години неприсъствено депутатстване, отвод от европарламента с претекста, че е необходим на България, желание за усилна законодателна активност - публицистите без мирис останаха. Но и той секна при поръчката за "свалянето на Данък добавена стойност на хляба, тъй като това е огромен проблем, на 5%, за медикаментите да помислиме и безвъзмездни детски градини... и за книгите”. За задачата щял да търси поддръжка от всички в Народното събрание.

После Йордан Цонев и Хамид Хамид уплътниха резултата с планове за срещи с браншовиците, "защото не е еднопосочно, не желаеме да бъде популисти ". Искали да са сигурни, че цените ще паднат, с цел да няма противоположен резултат – единствено да скочат облагите. И парите за саниране желали да бъдат пренасочени за строителство на детски градини, които да станат безвъзмездни, та майките да стартират работа. И това не било популизъм, по тази причина го правели след изборите. Как ще бъдат освободени за работа майките от безплатните детски градини, в случай че те недостигат, какъвто е в действителност казусът, не стана ясно.

Последва мощно про и контра отстрана на Българска социалистическа партия, които напряко внесоха законопроект за понижаване на ДДС-ставките за брашното, месото, млякото, яйцата и медикаментите. От левицата тропнаха по масата с напомнянето, че концепцията си е тяхна, което пък от Движение за права и свободи признаха с добавката че са се "заразили от нашето предложение за понижаване на Данък добавена стойност ". Последва мълниеносен плонж на партийният рупор от ГЕРБ Тома Биков, който порица Българска социалистическа партия, не обели дума за Движение за права и свободи и се вклини в тематиката със соломоновското: "ГЕРБ са склонни да преглеждат всяко предложение ".

Тук към този момент министър председателят Борисов не устоя и нападна с понижаване на ДДС-ставката за книгите. Отдавна го обмисляли с финансовия министър Владислав Горанов - същият, който не дава и дума да се издума за понижаване на ставката за вестниците. Можели даже да създадат да няма налог за книгите, "защото образованието постоянно ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкоз пари за обучение, че това е капчица в морето - налога върху книгите ". За другите артикули обаче бюджетният залог е сериозен и Горанов не се дава.

Популизъм върху популизъм, само че всеки е ненапълно прав - въпросът е кой повече. Както сподели финансовият министър, няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху Данък добавена стойност да е в интерес на потребителите. Ефектът оставал постоянно по средата, а упованието при понижен с 10 пункта Данък добавена стойност цените да паднат също с 10 пункта, било "ирационално ". Нещо повече, Владислав Горанов подсигурявам, че цените няма да паднат. Въобще, държи си на думите от предходната година, че всичко "това е добър спор за идващия финансов министър ".

Така че и Борисов, и Горанов са в шах, който евентуално са очаквали. През май сходни ограничения вкараха в Румъния и в Гърция, освен това за надалеч повече артикули и услуги. И редом с повишението на минималната работна заплата, която е надалеч над тази в България. Мърдане, значи, няма, нито пък очаквайте понижаване на цените. И специалистите, в това число Горанов, са прави да повтарят че играта с ДДС-ставките не трябва да е инструмент за правене на политика. Другаде е заровено кучето и всички го знаят. Понеже из всички властовите етажи продължава да се носи непоносима корупционна воня, търгашеството и печалбарството нямат задръжки. Както във връзка с бюджета, по този начин и на потребителите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР