Ако някога сте задавали въпроса Защо вените са сини, щом

...
Ако някога сте задавали въпроса Защо вените са сини, щом
Коментари Харесай

Защо вените са сини, щом кръвта е червена

Ако в миналото сте задавали въпроса " Защо вените са сини, щом кръвта е алена? " и са ви отговаряли, че кръвта в тях е неокислена и по тази причина е синя, незабавно забравете това . То просто не е правилно.

Неокислената кръв , т.е. тази, която тече във вените ни и е бедна на О2, е мрачно алена , а окислената , артериална кръв, богата на О2 - е блестящо алена . Червеният цвят на кръвта на всички гръбначни животни се дължи на хемоглобина .

Някои животни като раците, охлювите и паяците в действителност имат синя кръв, защото вместо хемоглобин, в нея има хемоцианин .

Но за какво тогава вените ни наподобяват сини, когато ги следим през кожата си? За да отговорим на този въпрос, първо би трябвало да изясним какво е цветът .

От учебно заведение знаем, че забележимият набор на светлината обгръща тази част от електромагнитния набор, която сме способни да възприемаме с очите си . Всяка част от спектъра се характеризира с друга дължина на вълната , а другите дължини на вълната се възприемат от фоторецепторните кафези в ретината ни (колбички) като друг цвят . Синият цвят има дължина на вълната сред 450 и 495 nm, а аленият - 620-690 nm.

 Снимка 335245

И по този начин, какъв цвят има даден обект се дефинира от това светлина с каква дължина на вълната той отразява . В взаимозависимост от структурата на материята , от която са построени, предметите отразяват и гълтам светлина с разнообразни дължини на вълната.

Светлата кожа наподобява по този начин, тъй като отразява съвсем цялата светлина, която попада върху нея, а както знаем, сборът от всички цветове е бяло . Когато даден обект гълтам всички дължини на вълната, той наподобява черен .

Затова кръвта е алена, защото тя най-слабо гълтам алената светлина и надлежно я отразява назад към нашите колбички, които на собствен ред предават сигнал към мозъка, че кръвта е алена.

Синята светлина не прониква толкоз добре в кожата , колкото алената, и по тази причина тя се отразява назад към очите ни , до момента в който в това време алената светлина прониква по-дълбоко в тъканта.

По-топлите цветове се гълтам по-добре от кръвта във вената, в сравнение с от тъканите към нея, до момента в който синята светлина, чиято дължина на вълната е по-къса и прониква по-трудно, се отразява и кара вените да наподобяват сини.

Ефектът е друг според от това какъв брой надълбоко са ситуирани кръвоносните съдове под кожата ни и какъв е техният диаметър . Затова и плитко разположените капиляри не наподобяват сини, а колкото по-бледа е кожата, толкоз по-сини ни се костват вените.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР