Ако някога сте шофирали по време на трафик в пиковите

...
Ако някога сте шофирали по време на трафик в пиковите
Коментари Харесай

10 ефективни начина да се справите с грубите хора

Ако в миналото сте карали по време на трафик в пиковите часове или се разхождали през препълнен магазин, знаете прекомерно добре, че грубите хора са на всички места. Независимо дали става въпрос за афектиран коментар или за надменно отношение, грубостта е повсеместна. Не можете да контролирате държанието на някой различен, само че не желаете да бъдете предизвикани от нечие невъзпитано отношение. Какво тогава да вършиме? Когато се сблъскате с токсично държание, без значение дали идва от чужд човек, ленив сътрудник или нагъл другар, ето някои изпитани и правилни способи, които интелигентните хора употребяват, с цел да се оправят дейно с грубите хора.

1. Осъзнайте, че грубостта не е нищо ново

Грубостта наподобява е част от човешката природа. Грубото държание може елементарно да се трансформира в табиет за доста хора. Често просто подценяваме или забравяме значимостта да демонстрираме добрина, състрадание и схващане към другите.

Грубото държание е привлекателно: има наклонност да провокира по-негативно държание. Но в случай че можем да забележим, че тези отрицателни държания пречат на нашата продуктивност, щастието и здравето ни, можем да признаем какъв брой е важно прекратяването на такова държание. Грубостта не е нищо ново, само че това не значи, че би трябвало да продължим цикъла на грубостта.

2. Спрете спиралата на грубостта

Грубото държание може да се популяризира като болест, в случай че го оставите. Един акт на неучтивост може елементарно да се трансформира в серпантина и да провокира други прояви на неучтивост.

Лесно е да се види по какъв начин това се случва. Груб водач стои пред вас по пътя за работа, което ви кара да се чувствате раздразнени и разочаровани. Изваждате тези отрицателни усеща пред чиновниците си в офиса или се карате с сътрудници без същинска причина. Вашите сътрудници, чувствайки се комплицирани, по-късно са ядосани и стартират да се държат грубо към останалите. Имате силата си да спрете този цикъл на неучтивост. С малко съпричастност можете да разсеете грубостта с добрина.

3. Не приемайте грубостта персонално

Първата стъпка към прекъсване на цикъла на неучтивост е да спрете да приемате грубото държание персонално. Всички имаме неприятни дни. Твърде изкушаващо е да си го изкарате на най-близкия до вас човек.

Осъзнаването, че обиждащият човек може просто да има неприятен ден, може да сложи нещата в друга вероятност. Те може да се оправят с компликации, когато вие инцидентно сте попаднали на тяхната огнева линия. Често можете да прекъснете цикъла на грубост като избягвате да реагирате на неприятно държание със личен негатив.

4. Реагирайте на грубостта с добрина

Не позволявайте на недодялан човек да ви накара да отговорите със същото. Един от най-хубавите способи да разсеете отрицателното държание е да останете другарски настроени и положителни. Това дава опция на другия човек да се успокои и да поправя държанието си, с цел да подхожда на вашето. Добротата може да бъде прелестна противоотрова против грубостта.

Да проявяваш добрина към някой, който е недодялан или обиждащ другите, може да бъде извънредно мъчно. Но като дадете спокоен и учтив образец, можете да ги подканите да следват вашия образец. Ако това не работи, можете да се гордеете, че не сте намалили стандартите си и сте запазили хладнокръвие.

5. Използвайте комизъм, с цел да обезвредите недодялан човек

Груб и сложен човек може да сътвори напрежение и безпокойствие в себе си и във всички към себе си. Не забравяйте, че те евентуално са груби, тъй като са ядосани или смутени от нещо, през което минават. Хуморът може да сътвори отклоняване и да прекъсне напрежението.

Можете да извършите това като намерите метод да се смеете на обща обстановка или като се шегувате за споделен опит, с който всички можете да се свържете. Самоунищожаващият комизъм също може да бъде обезоръжаващ.

6. Порицайте грубото поведение

Друга тактичност за прекъсване на спиралата на грубостта е просто да помолите нейният източник да я спре. Ако някой, от който не можете да се измъкнете, е непрекъснато недодялан с вас, би трябвало да решите казуса непосредствено. Няма потребност да приемате непрестанно принуждение от никого. Никога не би трябвало да позволявате на някого да се отнася с вас неуважително.

Разговаряйте за протичащото се. Осъзнава ли човек какъв брой нараняващи са неговите дейности? Може би човек не осъзнава какъв брой недодялан е в действителност. Но когато отсрещната страна го осведоми уместно, това му дава късмет да се извини и да се опита да бъде по-учтив.

7. Запазете самообладание

Когато някой ви нервира, първият ви инстинкт може да е да го/я отблъснете. Но не забравяйте, че вие имате надзор над себе си. Изберете да не се поддавате на драмата. Без значение по какъв начин работи другия човек, вие имате своето държание.

Запазете самообладание. Поемете надълбоко въздух и се успокойте, в случай че някой ви е разстроил. Не забравяйте, че не е нужно да се принизявате до тяхното равнище и това евентуално единствено ще утежни нещата. Запазете достолепието си!

8. Покажете съпричастност и състрадание

Показването на съпричастност изисква да се опитате да разберете за какво индивидът е недодялан. Може би този човек се сблъсква с сложна обстановка в персоналния си живот или се усеща покрит от периоди, които се натрупат на работното място. Ако можете да намерите метод да покажете, че го разбирате. 

Ако знаете, че на някого му е мъчно, кажете му, че го разбирате. Не го съдете за това, че е имал лош ден или се е нахвърлил на другите. Може да намерите метод да споменете, че и вие сте имали тежки дни. 

9. Бъдете добър модел за подражателство

Хората имат всевъзможни скрити претекстове да работят по избран метод. Осъзнайте, че някои хора употребяват жестоко държание като метод да покажат владичество или да проявят мощ. Може да се пробват да провокират реакция и да ви накарат да изглеждате зле. Не им позволявайте да ви видят как се ядосвате.

Ако сте добър модел за подражателство и се отнасяте към всички с почтеност, добрина и съпричастност, вие показвате държанието, което очаквате от хората към вас. Ако не могат да ви покажат същото равнище на цивилизованост в подмяна, може би е време да потърсите помощта на другите.

10. Избягвайте грубия човек

Когато всичко друго се провали, имайте поради, че от време на време е най-добре просто да си тръгнете. Ако сте създали всичко допустимо, с цел да осведомите индивида за дейностите му и сте се пробвали да деянията добрина и съпричастност, допустимо е този човек просто да е некадърен да се отнася с вас и с другите с добри обноски. Като избягвате всекидневно грубите хора, отнемате аудиторията им и им давате по-малко цели, които да нападат. Липсата на аудитория също би могла да разсее обстановката. 

Източник: Дийп Пател за 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР