Ако някога сте се опитвали да ограничите консумацията на сладки

...
Ако някога сте се опитвали да ограничите консумацията на сладки
Коментари Харесай

Ето как да преборим апетита за сладко

Ако в миналото сте се опитвали да ограничите потреблението на сладки храни, може би сте осъзнали какъв брой мъчно начинание е това. Повечето хора даже признават, че не могат да живеят без шоколад, сладолед, вафли, кроасани…
Проучвания сочат, че апетитът за сладко не се дължи само на неналичието на мотивация – зад него стоят редица биохимични процеси, които изясняват за какво не можем да се откажем от захарта.
Едва ли ще е изненада в случай че кажаем, че храните, които консумираме през днешния ден, нямат нищо общо с тези от предишното. Вместо да се отглеждат по натурален метод измежду природата, актуалните храни се създават и модифицират във заводи и лаборатории.
Много от сладките артикули на пазара съвсем не съдържат естествени хранителни субстанции – само рафинирани съставки като бяло брашно, бяла захар, нездравословни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и др.), хидрогенирани мазнини и така нататък А с цел да им се придаде вкусен външен тип се прибавят изкуствени аромати и консерванти.
Целта на производителите е да основат храни, които са евтини за произвеждане и чиято консумация води до пристрастяване. По този метод фирмите си обезпечават постоянно закупуване на продуктите им от крайните консуматори. За страдание, последствията за здравето от потреблението на тези храни идва едвам на второ място – високият банкет на захар се свързва със затлъстяване, диабет вид 2, хипертония, рак, сърдечно-съдови и неврологични болести.
Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е съвсем невероятно да направляваме глада си. Това се изяснява с биохимията на мозъка. Когато одобряваме субстанции, водещи до пристрастяване (включително захарта), в мозъка се отделя веществото допамин, предизвикващо възприятие на приятност и наслаждение. За да си набавим още допамин, не стопираме да консумираме сладки храни. Проблемът е, че при нескончаем банкет, допаминовите рецептори губят чувствителността си и с цел да си доставим още веднъж възприятие на приятност, би трябвало да ядем от ден на ден и повече захар.
Тоест, консумираме повече, с цел да реализираме същия резултат – развиваме взаимозависимост. А когато се опитаме да се откажем – изпитваме абстиненциална рецесия.
Захарта покачва и равнищата на серотонин – друго вещество, регулиращо страстите, настроението и апетита. Ако допаминът е „ хормонът на насладата “, то серотонинът е „ хормонът на щастието “. Когато непрестанно ядем сладко, тялото и мозъкът привикват към високите равнища на серотонин. И когато равнищата на серотонин се намалят, посягаме към шоколада, с цел да „ изправим “ обстановката.
Ето и някйолко тактики за превъзмогване на апетита за сладко

1. Стабилизирайте равнищата на кръвна захар
Приемай задоволително белтъчини и положителни мазнини през целия ден. По този метод ще избегнеш внезапните пикове и спадове на кръвната захар и с течение на времето гладът за сладко ще отшуми.
Подходящо е да приемаш хром под формата на хром пиколинат — хранителна добавка, която оказва помощ за управлението на апетита. Хромът играе значима в роля в метаболизма на въглехидрати, подобрявайки чувствителността към инсулин. Недостигът на този минерал се свързва със засилен вкус към сладки храни. Препоръчителният дневен банкет е 30-35 мг за мъже и 20-25 мг за дами.

2. Пийте задоволително вода
Над 80% от хората са хронично обезводнени – от време на време си мислим, че сме гладни, когато в действителност просто се нуждаем от повече вода. Тялото реагира на дехидратацията, като покачва кръвната захар. Пиковете и падовете в равнищата на кръвна захар ускоряват глада за захар и сладки храни. Затова приемай по 2-3 литра вода в продължение на целия ден.

3. Яжте естествено сладки храни
Храни като сладките картофи, аленото цвекло и нискогликемичните плодове ни доставят прелестен сладостен усет без странични резултати. Замени изкуствените подсладители с естествени такива – мед, стевия и естествен кленов сироп.

4. Наспивайте се
Когато сме недоспали, тялото не се възвръща и търси бързи и леснодостъпни източници на сила – модифицирани храни като понички, кроасани, вафли и така нататък Научи повече за ролята на съня при отслабването ето тук.

5. Бъдете физически дейни
В добавка към оптималната отмора, хидратиране и вярно хранене, физическата интензивност и тренировките са извънредно значими в битката със сладкото и наднорменото тегло. Вече споменахме, че захарта покачва равнищата на серотонин, само че спортът също покачва равнищата на този хормон. Ако гладът за сладко е най-силен следобяд, реалокира тренировките си в същото време на деня, с цел да си набавиш „ хормона на щастието “ по натурален метод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР