“Ако някога стана светица – със сигурност ще бъда такава

...
“Ако някога стана светица – със сигурност ще бъда такава
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Майка Тереза

“Ако в миналото стана светица –
сигурно ще бъда такава на тъмнината.
Дълго и постоянно ще не присъствам от Рая,
с цел да осветлявам пътя на тези,
които са измежду мрака на земята. ”

Тези думи принадлежат на една от най-противоречивите, само че и несъмнено най-влиятелните персони на XX век.

За някои тя е “Светицата на канавките ”, “Ангел на милосърдието ” и “Майка на бедните ”, а за други – “пратеник на Ада ”, “Ангел на лицемерието ” и “религиозен маниак ”.

Както и да я назовават, Майка Тереза в действителност носи светлината на вярата, вярата, добротата и любовта в безчет човешки сърца. Затова ѝ посвещаваме идващите редове.

1. Раждането

Агнес Гонджа Бояджиу се ражда на 26 август 1910 година в Скопие, когато той е част от Османската империя. Датата ѝ на раждане е противоречива. На 27 август 1910 година (дата, която доста смятат за същинския ѝ рожден ден) е кръстена. Тя е най-малкото от три деца в фамилията. Родителите ѝ, Никола и Драна Бояджиу, са богати католици от албански генезис. Баща ѝ работи като строителен бизнесмен и търговец на медикаменти и други артикули, а майка ѝ е строга, само че мощно любяща стопанка.

2. Смъртта

Никола има огромно присъединяване в локалната черква, както и в политиката като покровител на албанската самостоятелност. Когато Агнес ​​е единствено на 8 години, ненадейно се разболява и умира. Причината за гибелта му остава незнайна, само че мнозина спекулират, че е токсичен от политическите си врагове.

3. Примерът

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Jan 27, 2018 at 5:05am PST

След гибелта на татко си, Агнес ​​става извънредно близка с майка си, която ѝ внушава надълбоко възприятие за щедрост. Въпреки гибелта на брачна половинка си и внезапното обедняване на фамилията, Драна отглежда сама личните си три деца и осиновява още шест. Децата от най-ранна възраст са привикнали да работят, а също по този начин да оказват помощ дружно с майка си на няколко небогати фамилии в родния им град.

4. Обетите

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Jul 11, 2020 at 9:00pm PDT

Полага първите си отшелнически клетви през 1931, като приема името на Тереза от Лизио. Полага церемониален обет на 24 май 1937, когато към този момент е учителка в Калкута. Той е за живот в беднотия, непорочие и смирение. Години по-късно идва стадият за полагане на “вечните клетви ”, с които сестрите се вричат дефинитивно на Бог и одобряват званието “майка ”. През април 1942 година, 32-годишната Майка Тереза поставя частен обет, чието нарушаване е еднакво на смъртен грях. Крайната жертвоготовност в името на Отца носи името “Да не Му откажа нищо ”.

5. Виденията

Като момиче, Агнес пее в локалния хор. Всяка година паството върви на поклонение и по време на едно такова пътешестване, когато е на 12 години, тя получава първото си привидение, което ускорява увереността ѝ, че би трябвало да посвети живота си на Бог. Години по-късно, на 10 септември 1946 година, във влака за Дарджилинг получава “призив в апела ”, съпроводен от три видения.

Тя чува Иисус, който ѝ споделя: “Ела, бъди Моята светлина! ” и вижда огромна навалица, молеща за избавление. Появява се обликът на Дева Мария, която мълви: “Грижи се за тях – те са мои. ” Събраното голям брой, към този момент обгърнато в мрачевина, продължава да зове и тогава Христос от кръста проговаря: “Ще ми откажеш ли да направиш това за мене – да се погрижиш за тях, да ги доведеш при мене? ” По-късно тя назовава този ден “Денят на вдъхновението ”.

6. Орденът

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Aug 20, 2020 at 12:35pm PDT

През 1950 година получава позволение от Ватикана да сътвори диоцезна конгрегация, която става основата на ордена “Мисионери на милосърдието ”. Новият медал наброява едвам 12 индивида и заявява като своя задача да се грижи за бедните, голите, бездомните, сакатите, слепите, прокажените и всички които се усещат нежелани и необичани, станали тежест за обществото и отхвърлени от всички.

Благотворителната активност на ордена в Индия е толкоз сполучлива, че през 1965 година папа Павел VI издава Хвалебствен указ, с който разрешава на Майка Тереза и нейните почитатели да разширят своята активност, в която страна пожелаят. Бялото сари със сини линии, става отличителна униформа за милосърдните почитатели на нейната организация.

Обучението на искащите да се причислят към “Мисионери на милосърдието ” трае до девет години. Отказът от материалното е измежду основополагащите учения на ордена. На монахините са разрешени единствено няколко персонални движимости – три обичайни синьо-бели сарита, две памучни тениски, пояс, чифт сандали, кръст и броеница. Също по този начин разполагат със лична паница, принадлежности, забрадка, чанта от плат и молитвеник.

7. Наградите

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Oct 16, 2018 at 7:16pm PDT

През 1971 година Майка Тереза е наградена от папа Павел VI с премията за мир “Папа Йоан XXIII ” – за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско състрадание и за нейните старания в интерес на мира. През идващите години тя получава голям брой други оценки, измежду които премията “Кенеди ”, “Pacem in Terris ”, “Балцан ”, Международната премия “Алберт Швайцер ”, американските Президентски орден на свободата и Конгресен златен орден и почетно поданство на Съединени американски щати.

През 1979 година получава Нобелова премия за мир – за подетата работа в битката за превъзмогване на бедността и страданията, които също съставляват опасност за мира. През 1972 година получава премията “Неру ”, през 1980 година – най-високото индийско гражданско отличие “Бхарат Ратна ”, а през 1983 – английския Орден за заслуги. През 1992 година ЮНЕСКО ѝ присъжда премията си за мир за приноса ѝ в образованието.

8. Здравето

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Feb 7, 2020 at 8:40pm PST

С възрастта се появяват и здравословните проблеми за святата жена. През 1983 година, по време на посещаване при папа Йоан Павел II в Рим получава сърдечен удар. През 1989 година получава втори удар, а през 1991, след боледуване от пневмония в Мексико, проблемите със сърцето ѝ се задълбочават.

През 1996 година боледува от малария и е подложена на сърдечна интервенция, само че здравето ѝ остава влошено. Почива от инфаркт в Калкута на 5 септември 1997, малко след 87-ия си рожден ден. На този ден целият град остава без светлина. Погребана е с държавни почести в Къщата на майката в Калкута, която през днешния ден е място за поклонение на нейните почитатели.

9. Канонизацията

A post shared by Mother Teresa ( Saint ) (@mother_theresa_saint_of_india) on Dec 4, 2017 at 11:43pm PST

През 2003 година е оповестена за блажена от папа Йоан Павел II, откакто индийка декларира, че е излекувана от рак на стомаха, с помощта на молитвите си към Майка Тереза и блажен от нея талисман. От 2004 година, 5 септември е разгласен за ден на Майка Тереза. Папа Франциск форсира канонизирането ѝ като признава и второ знамение, осъществено от нея – оздравяването на бразилец с туморни формирания в мозъка след отправени молебствия към Майка Тереза. Така, на 4 септември 2016 година тя е канонизирана и оповестена за светица от папа Франциск.

10. Критиките

Неведнъж Майка Тереза е била упреквана в двуличие и шикалкавене. Според критиците ѝ здравните грижите, които орденът ѝ е предоставял, са били некачествени, а монахините са се стремили на първо място да убедят умиращите в приюти да одобряват католицизма. Освен това, даренията се употребявали за мисионерство, а не за възстановяване на здравните грижи.

Противниците ѝ я назовават и “Ангел на пъкъла ”, с коментар, че тя не е другар на бедните, а реклама на бедността. Произходът на дарените средства също се слага под въпрос. Мнозина се питат и за какво тя не се лекува в личните си лечебни заведения, а в частни клиники.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР