Ако някога, скъпи неандерталци, се събудите, и видите в спалнята

...
Ако някога, скъпи неандерталци, се събудите, и видите в спалнята
Коментари Харесай

Пеевски не дава Горанов и Караниколов, ББР остава негова

Ако в миналото, скъпи неандерталци, се разсъните, и видите в спалнята си Пеевски – не се чудете. Той от дълго време е там, само че вие сте проспали нахълтването. Толкова за интелигентната българска нация.
Поредното доказателство за публичната циклофрения е безмълвният отвод да се проумеят лъжите към абсурда с Българската банка за развиване. И не става изобщо въпрос за 75-те милиона, дадени на някаква колекторска компания. Лъжите са почнали доста по-отдавна и костват стотици милиони на данъкоплатците.

Ден преди „ уволнението “ на Стоян Мавродиев Надзорният съвет на банката е направил значими промени в Надзорния съвет на баката. Това се случило на 7 април, - може да се види в Агенцията по вписванията. В документа е записано, че още на 6 април за нов изпълнителен шеф е назначен Живко Тодоров.

Допълва се, че актуалните изпълнителни шефове - Стоян Мавродиев, основен изп. шеф, Румен Митров, изп. шеф, и Николай Димитров, изп. шеф, не престават да ръководят и съставляват банката и не се трансформират техните функционалности.

Преди тази информация да стане обществена, министър председателят Борисов се ядоса на мисиркитепуйкитефитките, че не го питат за ББР и самичък отвори тематиката, като разпореди на отсъстващия от брифинга министър Емил Караниколов да уволни Стоян Мавродиев. Отсъстващият към този момент е знаел за измененията в банката и си го е преместил… В смисъл: договорката е завършила, Стоян е предизвестения бушон - за какво да върви на някакъв си брифинг. Народът – предизвестеният Мунчо.

Дали Борисов е знаел или не за цирка с заема няма да научим. Не и в този момент. Любопитното е, че Живко Тодоров допреди дни е бил основен финансов шеф на Първа капиталова банка. Съобщава го самата ПИБ, като прецизира, че решението е от

31 март и влиза в действие от 2 април. Дни по-късно се появява в ББР. Това няма по какъв начин да стане непринудено. И в случай че финансовият министър Горанов и икономическият Караниколов не са уведомили своя началник – егати лоялните министри! Такива в багра ще те предадат след първия изстрел.

Повече от ясно е, че цялата скица е замислена авансово. Зад нея се вижда една голяяяма сянка, спускаща се от боянски хотел към „ Дондуков “ 1.

Първият урок на Конан Дойл, когато има подозрение за закононарушение, е да се намерения кой има претекст. Мотивът е значим, драги заспали клетници.

Отдавна е известно, че ББР се употребява от Делян Пеевски и близки на него и Движение за права и свободи компании и лица за финансиране на бизнеси, които не дават отговор на задачите, за които е основана банката – да оказва помощ на дребни и междинни компании. Примери: ББР рефинансира заемите на Водстрой през лятото на 2014 година, незабавно след организирния банкрут на КТБ.
ББР финансира и рефинансира Булгартабак, до момента в който беше жива компания. След това изля пари на „ Лафка “ и Техномаркет – все компании, свързани с Пеевски. Според изявления на „ Капитал “, експозицията към ББР на Техномаркет надвишава 250 млн лв.. Да не забравяме, че Техномаркет беше добита по тайнствен и подозрителен метод от Едуардо Миролио, а след това от Пеевски за към 10 благ евро. Толкова е бил оборотният заем на компанията към КТБ.
Кредитите на Гергов за „ Слънчев ден “ и пр, в този момент трансферирани отново на Пеевски, отново с присъединяване на ББР.
Кредитът на Румен Гайтански-Вълка също е доста чудноват. ББР го отпуска за финансиране на компания на Гайтански, която купува друго предприятие… на Гайтански. Според някои то коствало към 5 млн лв., само че е оценено на 150 благ лв..

Може тези числа да не са точни, само че заслужават изключително внимание от прокуратурата и финансовите контролни органи. Заслужават внимание, само че не го получават.

Колкото до заема от 75 милиона за колекторска компания, трява да е ясно, че всеки заем, който надвишава 5% от личния капитал на банката се утвърждава от Надзорния съвет. В този смисъл, в случай че УС е подписал заема без утвърждение, Мавродиев е за прокурор и съд. Но надали е постъпил по този начин. Ако пък заемът е утвърден от Надзорния съвет, тогава членовете му са погазили закона.

В Надзорния съвет на банката вземат участие икономическия министър Емил Караниколов и неговият заместител Лъчезар Борисов. За Караниколов се твърди, че е непосредствен на кръга „ Пеевски “.

Всичко това са информации, коментирани в разнообразни кръгове, само че с цел да излезе истината нескрито, министър председателят Борисов би трябвало да разпореди сериозна инспекция на абсурда. Прокуратурата също. Дали ще се случи? Вие кажете.

ББР е поднадзорна на Българска народна банка. След като стана известно, че „ СГ Груп “ са купили заеми на стойност над 500 милиона от огромна банка, без да имат подобен ресулс, това значи, че са кредитирани. В подобен случай е допустимо ББР непосредствено да е финансирала „ СГ Груп “, с цел да купи кредитен портфейл от огромната банка.

Възможен е също вид друга комерсиална банка да е финансирала „ СГ Груп “ да купи кредитен портфейл от „ огромна банка “, който „ СГ Груп “ залага на ББР, с цел да се рефинансира и погаси отговорностите си към комерсиалната банка.

И в двата случая в Централния кредитен указател (ЦКР) тези интервенции би трябвало да са регистрирани и Българска народна банка да е известена. Освен това, явно става въпрос за неприятни заеми. И за безучастие и на Българска народна банка, и в частност на Банковия контрол. Началник на на Банков контрол е Радослав Миленков, кадър на две от забърканите в абсурда банки и биш началник на Фонда за гарантиране на влоговете в банките по времето, когато бе фалирана КТБ. Случайно.

Операцията очевидно цели капитализиране на банки с пари на данъкоплатците. Експерти са скептични, че заемът от 75 милиона ще бъде върнат, в случай че Българска народна банка не наложи разруха на покупко-продажбите на „ СГ Груп “ с ББР.

Стоян Мавродиев е посочен за бушон – евентуално от досегашните му кукловоди - в тази режисура. Сценарият е бил написан от задкулисието, в това число от някои от лицата, които настояват, че не са знаели нищо.

Премиерът съобщи, че министър Караниколов няма да носи отговорност. Какво като е принципал на ББР. Което издава, че различен командва. Човекът с същински претекстове да има ново управление, посочено от него. Инсценираният скандал е димката, зад пушека на която, да се прикрият стотиците милиони – съгласно специалисти към 1,5 милиарда – заеми от ББР на знакови лица и компании. Една следствие на досегашната активност на банката ще извади на ярко зашеметяващи обстоятелства, а това не трябва да става. В оня хотел в Бояна и сараите знаят това. Знаят и по какъв начин да се оправят. Всъщност – както до момента. Правят го от години.

Горанов и Караниколов са спокойни. Мавродиев ще прави някакви придвижвания известно време и ще утихне. Може и защита да се наеме…

Големите балъци и губещи са българите. Цяла нация, превзета от Стокхолмски синдром. И COVID-19 не може да я разсъни. Нито интубиране да я избави.

Д-р Димитър Попкутуев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР