Ако новият правилник на ДАНС бъде наложен, единственият способ за

...
Ако новият правилник на ДАНС бъде наложен, единственият способ за
Коментари Харесай

Адвокатите ще водят дело в Европейския съд по правата на човека за новия Закон за ДАНС

Ако новият устав на ДАНС бъде натрапен, единственият прийом за отбрана на жители ще е наднационален. Отново ще заведем тъжба в Европейския съд по правата на индивида. Това сподели в предаването „ 12+3 “ адв. Адела Качаунова, шеф на Правната стратегия на Българския хелзинкски комитет, по отношение на оферти за публично разискване план за изменение и допълнение на правилника за използване на Закона за ДАНС. Тя посочи, че сътрудниците на ДАНС не правят наказателни следствия:

„ Това са сътрудници, които събират информация с чисто осведомителен темперамент. По какъв метод те я използват след това, единствено те знаят. Не е възможно тази информация да се употребява при правосъдни каузи. Тя не е доказателствено средство. Много значимо е да се знае, че тези сътрудници работят под задоволителен надзор. Те се употребяват, когато е застрашена националната сигурност. Какво е национална сигурност – това е извънредно необятно разбиране. Имаме доста осъждания на България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург тъкмо тъй като не се разяснява какво значи национална сигурност. Агенцията употребява това разбиране декларативно, а въпреки това съдилищата не изискват да се дават доказателства “.

Адв. Адела Качаунова уточни, че измененията са в две направления – едната споделя къде могат да се внедряват „ сътрудници под прикритие “ и уголемява полето дотолкоз, че на всички места могат да се назначат, а втората посока на смяната е, че това ще става без знанието на работодателя на лицето.

Как е допустимо с един устав за използване да се промени Законът за адвокатурата и освен той, попита адв. Качаунова.

„ Внедряването на сътрудниците не е съпроводено от правосъден надзор, а в действителност става дума за засягане на персоналната цялост на жителите “, разяснява тя. Според нея би трябвало да се направи оглеждане за салдото сред националната сигурност и правата:

„ Когато се визира персоналната цялост на разположение – това е възможно да става, само че би трябвало да е със законна цел и за избран интервал, за който тази цел се реализира. В случая нямаме гаранции, че това ще бъде по този начин, а няма да е случайно “.

Както през вчерашния ден BNews заяви, адвокатурата към този момент изпрати остро мнение до премиера Борисов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР