Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела,

...
Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела,
Коментари Харесай

Нивото на градския шум може да предизвика деменция у възрастните хора

Ако равнището на звук надвишава допустимите правила с 10 децибела, рискът от  се усилва с една трета.
Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години демонстрира, че нарасналото равнище на градски звук усилва вероятността тези хора да бъдат наранени от деменция. До подобен извод доближиха създателите на изследване, оповестено в научното списание „ Алцхаймер и деменция ”.
 Плуването в студена вода забавя деменцията Плуването в студена вода забавя деменцията
Плуването в студена вода може да помогне за закъснение на невродегенеративни болести като деменция, сочат изводите от проучвания, с...
При 30 % от участниците в изследването лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушавания, а 11 % към този момент са били с Алцхаймер. За да ревизират по какъв начин равнището на градския звук може да повлияе на такива нарушавания, учените ревизирали изискванията, в които участниците в опита са живели през последните 5 години и какво е равнището на звук покрай домовете им.
Оказало се, че при звук, преизпълнен с 10 децибела допустимите равнища, нищожно смъкване на умствените функционалности се следи с 36 % по-често, а вероятността от развиване на Алцхаймер – с 30 %. Тези данни свидетелства, че нарасналото равнище на звук в градовете може да окаже въздействие върху мозъчната активност на възрастните хора, съобщи Сара Едър – един от създателите на изследването.
По данни на СЗО, към 50 млн. индивида в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер. Броят им се усилва всяка година и съгласно някои прогнози, до 2050 година те може да надвишават 130 млн. души, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР