Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България

...
Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България
Коментари Харесай

Заради България, Нидерландия рискува да остане без командване на Фронтекс

Ако Нидерландия продължава да се опълчва на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, е допустимо тя да не получи управителния пост на европейската организация за граничен надзор Фронтекс, написа нидерландският вестник " Алгемен дагблад ".
Нидерландският военачалник Ханс Лайтенс показа кандидатурата си за началник на Фронтекс пред Европейския парламент.

Агенцията за граничен надзор не е обвързвана с разширението на Шенген, само че поради позицията на Нидерландия по тематиката, има настроения в Народното събрание срещу това управителния пост във Фронтекс да бъде поверен на нидерландец, показва изданието. Нидерландия е единствената страна, която продължава да се съпротивява против това България и Румъния да бъдат признати в Шенген.

По преценка на Европейската комисия двете страни са изпълнили изискванията за присъединение и българските евродепутати приканиха нидерландския министър председател Марк Рюте да промени мнението си, само че към този момент безрезултатно. Присъединяването на двете страни към Шенген би означавало, че техните жители към този момент ще могат да пътуват без да бъдат подлагани на инспекции по вътрешните граници. То ще донесе и изгоди за търговията.

" Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически аргументи. В последна сметка специалистите споделят, че към този момент няма проблеми. Прочетете отчета на комисията ", съобщи Драгош Тудораче, румънски евродепутат.

Българските евродепутати също приканиха Нидерландия да не намесва вътрешната си политика в решението за Шенген в свое писмо до Рюте по-рано този месец.

" Решенията за разширението на Шенгенското пространство не трябва да зависят от националния дневен ред на една страна членка ", написа в тяхното писмо.

Решението на Съвета на Европейски Съюз при започване на декември би трябвало да бъде взето с единогласие. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и мнения, че се двоумят.

До преди няколко дни в Швеция също имаше неустановеност дали да поддържа България и Румъния.

Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за болшинството в Народното събрание, обаче, към този момент осведомиха българските си сътрудници в Екологичен потенциал, че са позитивно настроени към разширението на зоната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР