Ако нещо се случи на планетата, той трябва да остане

...
Ако нещо се случи на планетата, той трябва да остане
Коментари Харесай

Зелена светлина: Ноевият ковчег за растителни семена

Ако нещо се случи на планетата, той би трябвало да остане недокоснат. Ноевият ковчег за растителни семена. Вече 10 години се слива с ледения пейзаж na Норвегия. Вкопан е във вечнозамръзналaтa земя на Свалбард.

Мари Хага, изпълнителен шеф на Световния концерн за многообразие на растителните типове: Когато някой материал изчезне и на никое място няма запаса от него, той изчезва вечно. Когато нещо е изгубено, то е изгубено. Не може да се съживи нещо мъртво. Затова тази банка за семена е построена, тя би трябвало да съществува, в случай че нещо се случи на планетата. Е, ние всички се надяваме нищо да не се случи, само че въпреки всичко е по-успокоително, когато знаем, че имаме избавителен вид.
В хранилището в Свалбард към този момент има над 1 милион семена от целия свят. Тук бяха укрити и неповторимите за Сирия сортове, когато избухна войната. Пренесе ги скрито, през разнообразни страни и с доста трудности шефът на Центъра за семена край Алепо.
Мари Хага: Да, през 2015-та година, сирийският център не можеше да продължи да работи и за това беше взето решение семената на Сирия да се съхраняват при нас. Но центърът беше отчасти възобновен в Мароко и Ливан. Семената бяха развъдени и ни върнаха част от тях.
Не такава, обаче, била ориста на семената с неповторимите за Афганистан растителни култури. Унищожили ги талибаните. Ноевият ковчег в Свалбард би трябвало да запази семената на планета в случаи на катаклизми. Всякакви от нуклеарна война до световното стопляне. Самата банка, обаче, се оказа под въздействието на климатичните промени.
Мари Хага: Знаете ли, когато пристигнах тук за първи през 1985-та година, всичко беше сковано в лед, а в този момент не можете да видите големи ледени блокове. И по този начин осъзнаваме какво значат климатичните промени за този регион. Да, те оказаха влияние и на нашата банка. Очаквахме вечнозамръзналата земя да скове тунела, само че това не се случи поради покачването на температурите. Предполагахме, че банката е водоустойчива, само че откакто пермафростът не се възвърне, в нея проникна вода.
Пораженията не се оказаха огромни, само че пък се оправдаха опасенията, че борбата с климатичните промени ще е тежка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР