Ако не усещате на какво мирише държавата, ще ви кажа.

...
Ако не усещате на какво мирише държавата, ще ви кажа.
Коментари Харесай

ГЕРБ върху горещ тенекиен покрив

Ако не усещате на какво мирише страната, ще ви кажа. Мирише на пот. Потят се по високите етажи, освен на шестия, освен в сауната на върха на покрива, който е тераса.

Държавата е притихнала. След четири оставки и една молба за отпуск Бойко Борисов предложи на всички забъркани в имотния скандал да излязат в дъъъълга отмора, до момента в който ги проверяват; спря - краткотрайно - небостъргача на частната строителна компания „ Артекс " ; и въпреки да не е седмият ден, реши да си отдъхне.

Има потребност. Скандалът с първокласните жилища, напазарувани прекомерно на ниска цена от хора на обществени длъжности, заплашва да се разрасне и броят на оставките надлежно да нарасне. Да не се окаже, че преди европейските избори кадровата банка на ГЕРБ ще се изпразни поради овакантени по неотложност управнически кресла?

След като Цветан Цветанов напусна 44-тото Народно заседание, парламентарната група към този момент е окомплектована с нов народен представител - Станислав Стоянов, и с нов водач - доктор Даниела Дариткова, влезнала в Народното събрание през 2009 година като балдъзата на Мирослав Найденов (земеделски министър в първия кабинет на ГЕРБ), само че към този момент натрупала собствен актив. За правосъден министър е препоръчан човек, чиито юридически пълномощия няма да засенчат работата на предшественичката му на поста Цецка Цачева, също подала оставка. Данаил Кирилов, ръководител на Правната комисия в Народното събрание, благодари за номинацията и разгласи като най-сериозна задача дотъкмяване на работата по мониторинговия механизъм. Освен това министър председателят му е заръчал да върне общинските съветници още веднъж в кръга на лицата, които да бъдат проверявани от КПКОНПИ - извадени от същия тоя кръг по концепция на ГЕРБ. Кирилов благодари за доверието. Наистина си е за благодарене - това е като да платиш апартамент на зелено и най-сетне да получиш Акт 16.

Но по този начин е в политическите кавги - едни губят доверие, други ги товарят с още по-голямо. На 4 април ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев излезе в отпуск, до момента в който бъде тестван от прокуратурата за разминаванията за два негови жилището и укритата от обявление пред Комисията, която оглавява, тераса от 186 кв.м. Стори го незабавно откакто прокънтя апелът на Борисов за „ незабавна оставка или дълъг отпуск " на забърканите. Няколко часа след думите на премиера водач, президентът Румен Радев съобщи, че е по-добре Пламен Георгиев да остане настрана и че снема доверието си от него.

Държавното обвиняване стартира инспекции и на жилищата на сина на шефа на Националната следствена работа (НСлС) и заместител основен прокурор Борислав Сарафов, както и на Елисавета Панова**, брачната половинка на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС). Лозан Панов към този момент заявява, че няма за какво да излиза в отпуска, само че Сарафов ще го направи. Тази седмица брачната половинка на Панов беше насрочила конференция, която по-късно анулира. Засега в този апел не се припознава заместникът на Георгиев в КПКОНПИ - Антон Славчев. И той като шефа си Георгиев е скрил тераса, която е дори по-голяма от шефската - 244 кв.м.
Кой е по-голям герой против корупцията

Както върви, Борисов изземва самодейността в битката с корупцията, като демонстрира действителни ограничения броени дни преди плануваното на 8 април от президента Румен Радев съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). То може и да бъде провалено от нечие скандално държание, по този начин както се провали това от 20 юни 2013 година, свикано от президента Росен Плевнелиев поради избора на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за началник на ДАНС. А го провали Борисов, водач на опозиционната тогава ГЕРБ, който го напусна поради някакъв митичен скрит план за убийството му - щял да бъде задържан и погубен в ареста. Изглежда, беше предозирал с филмите.

Предстоящото съвещание на КСНС е отдадено на битката с корупцията по високите етажи на властта поради зависимостите сред политици, бизнес и власт, излезли нескрито в „ Апартаментгейт ". В първия си коментар по тематиката Радев съобщи, че „ казусът надвишава обсега на една имотна договорка, тъй като директно рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността ".

Разбира се, че президентът се възползва от абсурда „ по високите етажи ", който се развива фарсоподобно с укритите от обявление големи тераси на персони, определени да бъдат гардове на „ белите пари " и държавността. Партията, която го предложи за поста на „ Дондуков " 2 - Българска социалистическа партия, изиска оставката на Пламен Георгиев. Тук социалистите демонстрират поредност, защото техните депутати гласоподаваха и срещу избора му от 44-тото Народно събрание.

В ГЕРБ са наясно, че в случай че се опитат да изклинчат от КСНС, ще инкасират повече негативи, по тази причина най-вероятно ще вземат участие. Все отново ще имат превес на съвещанието, защото всички представители на страната са определени или назначени от тях, а като прибавим хората на съдружния сътрудник „ Обединени патриоти " и на Марешки, болшинството е обезпечено. (Членове на КСНС са ръководителят на Народното събрание, министър председателят, министрите на вътрешните и външните работи, на защитата и на финансите, шефовете на ДАНС и на разузнаването, началникът на защитата и секретарят на държавния Съвет по сигурността. Всяка от парламентарните групи също изпраща участник, а според от обсъжданите тематики могат да бъдат привличани и други представители на страната или партиите.)

Българска социалистическа партия, които се надяват „ Апартаментгейт " да съкрати оптимално дистанцията сред тях и ГЕРБ, ще се готвят. Движение за права и свободи, които чакат да си възвърнат част от гласовете на българските мюсюлмани, няколко десетки хиляди от които гласоподават за ГЕРБ, също се надяват на изгоди от абсурда. Предвид заложената цел от 400 000 гласа и намаляващата поддръжка за Движението, задачата няма да е лесна.

До 8 април няма да има резултати от инспекциите, разпоредени поради „ Апартаментгейт ". Но един от негативите към този момент е употребяван - компрометирана е КПКОНПИ, обичаната бухалка на властта. И даже видео от изкараната на търг къща на Баневи, наподобяваща замък, не може да се мери с терасата със сауна, душ и барбекю.
Кой поставя точката? Не Пламен Георгиев, несъмнено

Неколцина олигарси в България се събрали и решили да си отмъстят на КПКОНПИ, тъй като имат 198 милиона аргументи да го създадат. Пуснали една шапка между тях, събрали пари за дрон, дали на хлапето на единия да го ръководи и снимали една тераса със сауна, барбекю и душ. После продали историята на медиите. Е, може и да не е станало тъкмо по този начин, само че дали си коства пуканките тоя филм с основен воин шефа на КПКОНПИ, който поставя точка преди финалните надписи?

Герберският криейтив прибягна (отново) към „ опасност за ликвидиране " в неумел опит да наклони везните към версията на Георгиев, че е цел, а не безсрамник. Този път е писмо с дребна примка. А през 2016 година беше писмо с изрязани от вестници букви, патрон и получател - Бойко Борисов. За многообразие идващия път може да е прясно отрязана свинска глава - и пресцентърът да прати фотоси.

Но да се върнем на терасата и едни суми, които се губят в декларациите на Георгиев. Национална агенция за приходите и кредиторът му - Първа капиталова банка (ПИБ), толкоз се оплетоха в замазване на гафовете, че те единствено станаха по-видими.

Миналата седмица на помощ се притече Национална агенция за приходите - с цел да промени данъчната оценка на първото жилище, купено от Георгиев през 2012 година Според нотариалния акт и декларацията излизаше, че го е купил даже под данъчната оценка. Но на 28 март Национална агенция за приходите незабавно преоцени парцела със 100 000 лева а по-малко и данъчната оценка стана по-ниска от цената на придобиване. Обяснението на Георгиев е, че е станала неточност и през 2012 година не обърнал внимание какво написа в нотариалния акт. Едва предходната седмица открил грешката (точно когато „ Биволъ " заяви за разминаването в имотните му декларации), а тя била навреме поправена от Национална агенция за приходите.

Но за терасата не се получи по този начин. Първо, Георгиев шикалкавеше, че е част от общите площи на кооперацията и по тази причина не я е заявил като своя в имуществената си декларация като върховен държавен чиновник. Но единствено от неговия апартамент има изход към нея, а тя е попадала и в офертата за продажба на парцела от предходните притежатели. Второ, ипотекиран е целият парцел, видно откакто bTV сподели контракта за ипотеката: „ Ипотеката се вписва върху следния неподвижен парцел, благосъстоятелност на Пламен Георгиев Димитров... застроена повърхност от 16 квадратни метра, състоящо се от изложба и баня с тоалетна, и тераса - плосък покрив с повърхност от 186 квадратни метра... "

Тоест в случай че изпадне в несъстоятелност или по някаква причина заемът стане предварително дължим, банката ще му вземе парцела дружно с терасата - тъй като попада в нотариалния акт. Така че изказването на ПИБ в отговор на запитване на БНР, че терасата не е част от обезпечението за ипотечния заем, е просто лишено от стойност. В противоположен случай нотариалният акт би трябвало да се поправя.

И още нещо. ПИБ показва, че е отпуснала заем в размер на 189 500 лева, като тази сума съставлява 50% от пазарната оценка на тризонета на Георгиев. А той е платил 293 374 лева - много под 265-те хиляди евро от формалната публикация за парцела, оповестена през 2016 година и огласена от „ Антикорупционния фонд ".

Все отново в едно изречение от известието на банката никой не се съмнява - че финансовите благоприятни условия на Пламен Георгиев му разрешават да обслужва заема. Със сигурност е по този начин при заплатата от 7500 лева

Тази работа с евтините жилища обаче не е занапред. Има две вероятни пояснения за подозрително ниските цени - или жилищата се дават като рушвет против осъществена или идна услуга, и/или тъй като политиците не могат да обяснят произхода на средствата си. Очевидно на тези хора и през разум не им минава, че някоя институция в страната може да откри съществено разминаване сред действителни приходи и метод на живот - разноски за дом, пътувания, почивки, обучение на децата и така нататък, - и те да си получат заслуженото наказване.
СНЧ

В България, където демокрацията се води победила, а пазарната стопанска система - открита, има неписани правила, които анулират писаните. Те са в действие, в случай че си СНЧ - „ мощно наш човек ". Ecce Homo, в побългарен като Виенския бал вид. СНЧ е неизтребима категория в България. СНЧ употребява набор от привилегии: частни компании продават жилища на няколко пъти по-ниски цени, тъй като СНЧ-тата няма по какъв начин да потвърдят произхода на парите; частни банки отпускат големи заеми, каквито не дават на елементарните ничии хора; СНЧ-тата могат да бъдат назначени тук-там, за които нямат не просто подготовка, а даже и подобаваща диплома; а обърка ли се нещо, всички държавни институции се изправят да ги бранят, да почистват след тях или да разчистват ниша за бизнеса им. Тези привилегии работят единствено когато на власт са хората-на-силно-нашите-хора.

Така политологът Азер Меликов стана началник на държавната компания „ Информационно обслужване " с над 10 000 лева заплата по време на премиерстването на Сергей Станишев, а 28-годишната еколожка Марина Армутлиева командваше бордовете на други два държавни мастодонта - АЕЦ „ Козлодуй " и „ Мини Марица-изток " в първия кабинет на ГЕРБ. Освен на равнище изпълнителна власт, СНЧ-тата са насадени и на равнище локално ръководство и „ Кумгейт " (назначенията на близки хора на основни места в община Хасково под натиска на депутата от ГЕРБ Делян Добрев) е един от многото образци.

Къде остават тогава върховенството на закона, индивидуализмът, предприемчивостта и свободната пазарна стопанска система - все полезности на консервативното дясно, към което се причислява ГЕРБ? Ами справедливостта, солидарността, обществената страна на левицата? Всеки отвън СНЧ е свободен да ги употребява, както откри за добре.

Но в този момент СНЧ-тата се потят, тъй като на покрива на властта е горещо. Точка.

Автор Емилия Милчева, toest.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР