Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се

...
Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се
Коментари Харесай

Стоянова: Без ръст на Гражданската ще се стигне до фалити на застрахователи

Ако не се усили „ Гражданска отговорност “, неизбежно ще се стигне до банкрути на застрахователи. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова по време на съвещание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси. Обсъдени бяха постъпили оферти за промени в Кодекса за застраховането, съобщи БГНЕС.

„ През последните дни доста се изписа и изговори във връзка с измененията и повишаването на „ Гражданска отговорност “. Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко числа. Българската награда за „ Гражданска отговорност “ спрямо Европейски Съюз е една от най-ниските - 200 лв. при междинна за Европа 227 евро. Освен това и броят на починалите при пътни произшествия е близо два пъти повече в съпоставяне със статистиката в Общността. У нас се изплащат най-вече застраховки за неимуществени вреди. В Европейски Съюз повече се заплащат за имуществени “, уточни Стоянова и цитира данни на КФН, съгласно които за предходната година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лв..

На този декор през юли се появи тълкувателното решение на Върховен касационен съд, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят искания за обезщетение. За интервала от юли досега са заведени над 300 нови каузи за искания по остарели произшествия, уточни Стоянова.

„ Простата сметка демонстрира, че е нужен сериозен запас, който би трябвало да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка минала година все по-голяма. Това решение на Върховен касационен съд ще засегне над 3млн. водачи. Има и вид да не се усили „ Гражданска отговорност “, само че банкрутите са неизбежни. Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са нужни нови 200-300 млн. лв. в бюджета на Фонда “, предизвести Менда Стоянова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР