Ако не се решат спорните въпроси със Северна Македония, има

...
Ако не се решат спорните въпроси със Северна Македония, има
Коментари Харесай

Експерт: За разлика от договора с Гърция, нашият е далеч да бъде основа за добри отношения със Северна Македония

Ако не се решат противоречивите въпроси със Северна Македония , има риск да се отнеме българският принос за европейската цивилизация. Това сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " проф. Трендафил Митев, професор по политология в УНСС, заместник-председател на Македонския теоретичен институт.
Той посочи, че Институтът е настоял за корекции в текста на Договора за съдействие и добросъседство със Северна Македония още при неговото приготовление.
" Тогава обосновахме ясно и изрично, че България би трябвало да заложи в текста в контракта противоречивите моменти, в случай че желае този контракт да работи. Беше дадено, че ще се вземе поради, само че се подписа контракт, който не работи ", съобщи още проф. Митев. Той направи съпоставяне с контракта сред Гърция и Северна Македония, който дефинира като работещ.
" За разлика от контракта с Гърция, нашият контракт е доста обратно от шанса да бъде основа за положителни взаимоотношения ", уточни още специалистът.
Проф. Митев прикани за основаване на нов документ към към този момент съществуващия Договор. " Правителството би трябвало да вземе самодейността и да се направи анекс към контракта с това, което визира националните ползи на България. Ако в този момент не го направи, поради македонската политика, ние ще сме изправени пред лишаване на приноса за европейската цивилизация, в които влизат българската книжовност и книжнина. Анексът би трябвало да съдържа четири съществени точки с признание на българските корени, наказание на политическите убийства над българи след 1944 година и елиминиране на езика на омразата. Три години настояваме да се направи нещо в допълнение ", изясни още проф. Митев. Според него досега Договорът не е дал резултати.
" Става дума за фундаментални проблеми на българската цивилизация, поради които, в случай че не бъдат приети, ще остане спорът в връзките и по този начин ще бъдат проблемите импортирани в Европейски Съюз, като след време ще основават проблеми на цялата европейска общественост ", изясни още проф. Митев. По думите му Македонският теоретичен институт може да спомага за резюме на водещите хрумвания, които да бъдат заложени в документ към Договора и да станат основа на формалните държавни връзки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР