Ако не се приеме актуализацията на бюджета, селското стопанство е

...
Ако не се приеме актуализацията на бюджета, селското стопанство е
Коментари Харесай

Свиневъди: Без актуализацията на бюджета селското стопанство е пред фалит

„ Ако не се одобри актуализацията на бюджета, селското стопанство е обречено на банкрут “, разяснява пред Агрозона Димитър Михайлов, изпълнителен шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. В момента свиневъдите чакат актуализирането на бюджета, с цел да могат да бъдат изплатени заложените в него сред 15 и 16 млн. лева за изпълнени задължения за хуманно отношение към животните. „ През последната година и половина ние непрекъснато приказваме за това по какъв начин част от парите за хуманно отношение не са изплатени на българските свиневъди, по какъв начин те са изпълнили техните задължения и не им се изплащат парите по разнообразни аргументи. Това, което успяхме да договорим със сегашната власт, е тези пари да бъдат заложени в актуализацията на бюджета. Последните неизплатени пари, които се възнамерява да бъдат гласувани при актуализацията на бюджета, са към 15-16 млн. лв. “, разяснява още Михайлов. Той добави, че досега секторът не е получил никакви средства отвън държавната помощ, до момента в който секторите в Западна Европа през последните 2 години са получили към 1,2 милиарда евро, от които 650 млн. евро са платени предходната година. „ В същото време българското Министерство на земеделието твърди, че ние с изключение на държавна помощ ние не можем да получаваме никакъв други помощи, защото се водим промишлен бранш, което се оказва, че не е правилно и в действителност в последните две години от 27 страни членки единствено 5 или 6 страни, измежду които е и България самата страна не е поискала спомагателни средства за подкрепяне на бранша “, добави още Димитър Михайлов, представен от Agrozona.bg.

„ Българското свиневъдство е оставено на безспорен произвол с недоизплатени средства за изпълнени задължения и безусловно никакви помощи в спешната обстановка – казусът с АЧС, която в действителност затвори пазара навън; коронавирус кризата; напечатаните пари, довели до инфлация; цената на суровините за произвеждане на фуражи за една година се покачиха със 70%. В същото време има напън на цените поради свръхпроизводството в Европа те са извънредно ниски “, разказа обстановката за сектора Михайлов.

„ Без никакви спомагателни помощи нашата страната волно или несъзнателно е оставила секторът да се саморегулира до степен, че той просто върви в една серпантина на непрекъснато понижение на производството “, добави още изпълнителният шеф на Асоциацията на свиневъдите в България. Според него по данни на Европейска комисия в Европейски Съюз общо за 2021 г е записано понижение сред 5 и 8% на производството на свинско месо, междинният % на понижение на производството в цялата общественост е 5-6%, до момента в който прогнозата за тази година на Европейска комисия е понижението да е с нови 8 до 10%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР