Ако не се постигне глобалната цел да се ограничи повишаването

...
Ако не се постигне глобалната цел да се ограничи повишаването
Коментари Харесай

Повишаването на температурите е свързано с повече смъртни случаи по света

Ако не се реализира световната цел да се ограничи повишението на температурите, ще има повече дължащи се на горещината смъртни случаи, предизвестиха специалисти, представени от Ройтерс.

В Париж бе подписано съглашение за ограничение покачването на температурите до под 2 градуса Целзий спрямо тези в прединдустриалната ера и в идеалния случай - до 1,5 градуса Целзий.

Повишаване на температурите с 3-4 градуса Целзий може да усили равнището на смъртност с 1-9 %, демонстрира проучване. "В момента сме на път да се стигне до стопляне с 3 градуса Целзий и в случай че тази наклонност се резервира, ще има съществени последици за здравето в доста региони по света ", съобщи един от създателите на проучването Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Страни в Югоизточна Азия като Филипините и Виетнам ще са най-засегнати от свързаната с горещината смъртност дружно със страните в Южна Европа и Южна Америка.

Намаляването на дължащата се на студове смъртност другаде няма да е задоволително, с цел да компенсира цялостното й увеличение.

Изследването обхванало 23 страни. Покачването на световните температури с 1,5-2 градуса Целзий евентуално ще докара до увеличавене с по-малко от 1 % на свързаната с това смъртност в топлите региони, като Южна Европа, Южна Америка и Югоизточна Азия. "Изследването не взема под внимание ограниченията за пригаждане към повишаващите се температури или демографски и стопански фактори, само че те могат да имат своето влияние, когато става въпрос за понижаване на свързаната с горещината смъртност ", съобщи ръководителката на екипа Ана Мария Виседо-Кабрера.

Резултатите от проучването са оповестени в Climatic Change.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР