„Ако не се демонстрира не само на думи, решителност и

...
„Ако не се демонстрира не само на думи, решителност и
Коментари Харесай

Експерт: Липсата на политическо лидерство ще се превърне във въпрос за оцеляване на коалицията

„ Ако не се показва освен на думи, увереност и действителни дейности по отношение на правосъдната промяна и даже промяната на основния прокурор, доста бързо ще се загуби доверието, най-малко за част от тези партии, които са в ръководството. “ Това мнение изрази пред БНР Светослав Малинов, началник на катедра „ Политология “ в Софийския университет и някогашен евродепутат.

Според Малинов забавянето не прави положително усещане.

„ Отделно рецесиите, настрана проблемите със съгласуването на политиките. Отделно неналичието на водачество от страна на премиера. Това е нещо, което стартира към този момент да се усеща. Той се изживява като един въодушевен представител на държавното управление, само че не усещаме налагане на тематики, разрешаване на спорове, налагане на политики, които въпреки всичко един министър председател би трябвало да прави “, разяснява Малинов в предаването „ Преди всички “.

„ Политиката има избрана логичност, която в случай че не се следва, се отива към отчаяние, подбудено от неефективност, чувство за несправяне със дилемите. Това нещо сега го има “, добави преподавателят.

Липсата на политическо водачество ще се трансформира във въпрос за оцеляване на обединението, предвижда Светослав Малинов.

Малинов посочи, че от предходната година президентът е наследил инерцията на най-популярния политик в страната, само че ние няма да забравим елементарно, че той е основал част от политиците и без неговата поддръжка нямаше да го има този резултат от изборите.

„ Много мъчно ще може президентът да се отърси от тази си роля и да се върне в тесните рамки на това, което му задава Конституцията. Ще продължи да се намесва, ще продължи да взе участие на равнища в ръководството на страната, в това число с директни намеси за съответни политики, само че и на равнище, което не се вижда. “

„ Напреженията ще не престават и ще бъде пагубно за държавното управление, в случай че у публиката се остави усещането, че в сериозни моменти президентът поема водачеството. Ще би трябвало да се реализира в нов баланс, който сега по-скоро върви в противоположна посока: президентът мощните си позиции и решаващата си дума в противоречиви моменти. “

Влизането на Политическа партия стана по невиждан метод в българската политика, съобщи още Малинов. Според него Политическа партия са били подкрепени от най-популярния политик в страната – Румен Радев и е имало „ изключителни бонуси “, а политическата битка не е била „ доста почтена “, даже в границите на закона.

Светослав Малинов уточни още, че влизаме в по-рутинната част от едно ръководство, което има собствен бюджет и свои цели.

„ Има чувство за неподреденост и за липса на водачество, само че приемането на бюджета евентуално ще консолидира обединението първоначално. “

Заложеният % на инфлацията в бюджета е доста невисок, а когато той се окаже по-висок, „ това значи доста неприятни неща “, означи още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР