Ако не реализираме проектите за модернизация на въоръжените ни сили

...
Ако не реализираме проектите за модернизация на въоръжените ни сили
Коментари Харесай

Каракачанов за модернизацията на армията: Нещата във времето няма да стават по-евтини

Ако не осъществяваме плановете за рационализация на въоръжените ни сили в този момент и се забавим още година-две, тези планове ще ни костват по-скъпо, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.
"Дори вземете тези португалски F-16: преди седем години, когато са ни предлагани за първи път, са били със стойност с 600 млн лв. по-малко. Нещата във времето няма да стават по-евтини. И в случай че в този момент ние забавим плановете заради други зародили цели в страната, заради недоумение или лобиране, което може да ги стопира (защото лобиране има и няма какво да се лъжем - то е и вътрешнополитическо и вътрешнополитическо), в случай че заради някоя от тези аргументи ние не спрем плановете, те ще ни излязат на цените, които сме дали своят вот като суми - за самолети, за бронирани машини и за кораби ", сподели той.
Големите стопански системи като Испания, Италия и Германия отделят към 1% от Брутният вътрешен продукт за защита, уточни Каракачанов в разбора си на постигнатото на срещата на НАТО в Брюксел и решението разноските за защита да нарастват и да доближат сред 2 и 4%.
"Всъщност рецензията не беше ориентирана към доста страни като България или пък Румъния, която е изпълнила своя проект "предсрочно ", или Гърция, която също харчи повече от 2 % от своя БВП за защита. Беше един спор най-вече сред огромните европейски стопански системи - и това беше аргументът на Тръмп и на Съединените щати - визията за това по кое време би трябвало да се доближи този % ", сподели министърът на защитата.
"Не отделяме двата % с изпитание. При разсрочените заплащания, които се плануват и в трите плана за рационализация това няма да са непостижими разноски за българския бюджет, увери още министър Каракачанов.
„ Няколкостотин милиона лв. на година не са непостижими. Те са вероятни и действителни. Смятам, че двата %, които България е заделила, на този стадий са задоволителни. Ако самите планове за рационализация на армията вървят с естествения си ход, в случай че свършим и другата работа по поддръжка на част от техниката, която имаме, може би ще ги достигнем и преди 2024 година “, сподели още той.
Съединени американски щати слагат въпроса за разноските в НАТО и справедливото им разделение още от основаването на алианса, само че по времето на Студената война не е бил толкоз настоящ. От 2011 година Америка дава ясни сигнали в тази посока – че в случай че Европа не тръгне да заплаща повече НАТО или ще стане по-слабо, или ненужно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР